Перші підсумки набору бакалаврів, магістрів та аспірантів, виховна робота та старт набору на підготовчі курси – у фокусі ректорату

September 2, 2023

 

 

1 вересня, у День знань, ректорат зібрався на своє засідання аби підбити проміжні підсумки вступної кампанії, спланувати роботу на вересень та розглянути актуальні питання життєдіяльності університету.

  Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський доповів про ситуацією з набором студентів. Цього року університет мав рекордну кількість поданих заяв від вступників – понад 13 тисяч. На бакалаврат на базі повної загальної середньої освіти зараховано 2677 осіб, на базі молодшого спеціаліста – 1199, разом на 106 юнаків і дівчат більше ніж минулого року. До магістратури було подано понад 5600 заяв, 759 осіб зараховано за державним замовленням, 3038 – за умовами договору, загалом на 250 осіб більше минулорічних показників. Крім того протягом місяця ще очікуємо підтвердження вступу від абітурієнтів до магістратури і таких передбачається понад 200 осіб. Загальним же залишається питання проведення глибинної профорієнтації, оскільки незважаючи на збільшення контингенту, деякі спеціальності під загрозою.

  Начальник відділу аспірантури Віталій Вакуленко доповів про результати конкурсного відбору вступників до аспірантури. 217 осіб виявили бажання навчатися в аспірантурі та здобувати рівень доктора філософії. Приймальна комісія затвердила результати відбору, з 4 вересня аспіранти приступають до навчання. 5 вересня о 13-00 відбудеться загальна зустріч з аспірантами, які вступили до аспірантури цього літа.

  Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук закцентував на особливостях навчального процесу в першому семестрі. За результатами набору до магістратури більше 1100 осіб обрали неспоріднені спеціальності – для них буде організований інтенсив-курс з профільних дисциплін. Аналогічний курс стартував і для першокурсників. З 4 вересня до очного навчання приступають магістри першого року набору, на дистанційну форму навчання відбувають другокурсники бакалаврату. Для студентів, які навчаються в очному форматі, запроваджено інтенсивне відпрацювання практичних та лабораторних робіт.

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук доповів про стан сплати за навчання та проживання за гуртожитки та закликав активізувати виконання умов договорів щодо оплати за навчання.

 

  Про стан виховної роботи та її організацію доповів проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша. Він наголосив на недопустимості порушення присяги студента, порушення правил внутрішнього розпорядку. Механізм саморегулювання в студентському середовищі є не досить ефективним, тому виховний процес потребує системної роботи з боку дирекцій, деканатів, ННЦ виховної роботи і соціального розвитку, кафедр, інституту кураторів.

 

  Керівник консультаційно-підготовчих курсів Оксана Багацька проінформувала про результати діяльності в межах цьогорічної вступної кампанії. З 211 слухачів, 162 подали заяви на вступ, 100 стали студентами за державним замовленням, решта – обрали контрактну форму навчання. З 4 вересня стартує набір на підготовчі курси для вступу в університет – це гарна можливість поліпшити свої знання, успішно скласти НМТ\ЗНО та стати студентом університету. Курси працюватимуть як очно, так і дистанційно.

 

  Проректори Василь Шинкарук, Сергій Кваша, Вадим Ткачук, головний інженер Олег Самсонюк, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, учений секретар Оксана Барановська представили план діяльності підрозділів на вересень, головні події з яких будуть відображені в календарі подій на офіційному сайті університету.

 

  Начальник військово-мобілізаційного підрозділу та співпраці зі Збройними Силами України Геннадій Ржевський акцентував на особливостях постановки на військовий облік студентів нового набору.

  Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук закцентував на проведенні загальнонаціональної хвилини мовчання за загиблими на війні. Доручено проректору Сергію Кваші запропонувати форми вшанування пам’яті загиблих.

  Розглядалося питання якісного викладання іноземних мов. Розпочинають свою роботу відповідні курси, про які оголосила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька.

  Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних доручень. Перше – всім керівникам підрозділів будь-якого рівня потрібно глибоко занурюватися в усі процеси, які відбуваються, не можна пасивно спостерігати і плисти за течію. Друге – вкотре наголошувалося на реалізації принципу рівнонапруженості, розумінні свого місця в колективі й відповідальності. Третє – постійний, системний діалог зі студентством, не тільки з активом, а й з тими, хто не проявляє ініціативу, знаходити до них підхід і залучати до університетського життя. Четверте – співпрацювати і допомагати студентському самоврядуванню, організовувати для них постійні тренінги і семінари. П’яте – проводити системну виховну роботу, особливо в гуртожитках. Шосте – працювати з науково-педагогічними працівниками, не допускати конфліктів. Сьоме – удосконалити організацію навчальних практик так, щоб студенти були безпосередньо в навчально-дослідних господарствах під час всіх виробничих циклів. Восьме – провести інтенсивні курси для першокурсників та магістрів нового набору з базових дисциплін. Дев’яте – внести пропозиції щодо переліку спеціальностей та освітніх програм з орієнтацією на реальну витребуваність і ринок праці, зліквідувати практику наявності малочисельних груп. Десяте – негайно відновити сортування сміття та постійно провадити моніторинг якості харчування в їдальнях та буфетах навчальних корпусів.

 

Пресслужба

 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook