Тиждень правових знань -2022. День другий: онлайн-обговорення питань авторського права та моральних аспектів роботи юриста

4 October 2022, 22:34

Тиждень правових знань - 2022 поступово набирає обертів. 04 жовтня кафедра теорії та історії держави і права провела два онлайн-заходи. Тож коротко про кожний із них.

Ранок почався з круглого столу «Авторське право та суміжні права», організованого доценткою кафедри Людмилою Протосавіцькою для студентів 2 курсу факультету інформаційних технологій.

 

Захід розпочався з того, що передусім було з’ясовано значення поняття «авторське право». Було наголошено, що це сукупність прав, які виникають та належать автору або його правонаступникам у зв‘язку із створенням або використанням твору літератури, науки, мистецтва, тощо. На підтвердження цих прав автору видається авторське свідоцтво – документ, що закріплює авторське право. Автором може бути лише фізична особа, за результатами інтелектуальної діяльності якої створено відповідний твір.

Учасникам круглого столу звернули увагу на те, що об’єктами авторського права є книги, брошури, статті, музичні твори, сценарії, хореографічні твори, твори живопису, скульптури, графіки, дизайну, твори архітектури, садово-паркового мистецтва, кінофільми, відеофільми, комп’ютерні програми, тощо.

 

Студенти виявили неабияку зацікавленість цією темою. Адже їхня майбутня професія потребує знань про авторські права. В недалекому майбутньому, по завершенню вузу, фахівці спеціальності «Інформаційні системи і технології»  зможуть застосувати отримані знання які стосуються авторських прав.

Тож інформація щодо того, хто може бути автором, коли вступають в силу авторські і суміжні права, в який спосіб держава захищає авторські права і як забезпечуються  їхня реалізація та захист виявилася для них не лише цікавою, а необхідною.

 

Наприкінці зустрічі всі учасники підбили підсумки круглого столу і відмітили, знати свої права і вміти ними користуватися, а також вміти їх застосовувати є надзвичайно важливим для кожного громадянина. Отримані знання і вміння їх застосувати в реальному житті підвщує рівень правової культури кожного з нас.

Згодом усі бажаючі мали змогу прослухати вебінар Світлани Авраменко на тему: «Моральні аспекти роботи адвоката». Майбутнім юристам розповіли, що при наданні юридичної допомоги особам, адвокат повинен поважати їх права, честь і гідність, дотримуючись ділової дистанції при спілкуванні з довірителем.

 

Студенти дізнались, що закон і моральність вище волі довірителя. Ніякі побажання, прохання чи вказівки довірителя, спрямовані на недотримання закону або порушення вказаних вище правил, не можуть бути виконані адвокатом.

 

Під час вебінару було зазначено, що у своїй роботі адвокат має бути принциповим, чесним, непримиренним до порушення прав і законних інтересів своїх підзахисних, мати власну думку, уміти відстоювати свої переконання і позиції. У поведінці захисника повинні проявлятися незмінна стриманість і коректність стосовно всіх учасників судового розгляду, інтелігентність і висока моральність. Професійний обов'язок адвоката - бути принциповим і послідовним у захисті.

 

Завтра, 05 жовтня 2022 року, ми чекаємо усіх, щоб разом з Оленою Чомахашвілі поговорити про економічне право.

 

Кафедра теорії та історії держави і права

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook