МАЙБУТНІ АГРОНОМИ ПРОВЕЛИ ВИЇЗДНЕ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ З ГРУНТОЗНАВСТВА НА ПОЛЯХ АГРОФІРМИ «КОЛОС»

September 5, 2022

Завдяки плідній співпраці агробіологічного факультету з агрофірмою «Колос» Білоцерківського району на Київщині стало можливим проведення практичного виїзного заняття з дисципліни «Грунтознавство з основами геології» для студентів другого курсу агробіологічного факультету.

Минулого тижня директор агрофірми, голова ради роботодавців агробіологічного факультету, доктор сільськогосподарських наук Леонід Центило знайомився з діяльністю кафедри ґрунтознавства і охорони грунтів ім. професора М.К. Шикули. Під час його спілкування зі студентами на лабораторному занятті  розгорілась дискусія щодо сучасних технологій відтворення родючості грунтів за їх інтенсивного сільськогосподарського використання. Маючи величезний досвід з цього питання, Л.В. Центило запропонував студентам ознайомитись з виробництвом органічних добрив, а саме – біокомпостів в умовах господарства. Він наголосив, що використання таких добрив сприяє не лише розширеному відтворенню родючості грунтів, але й дозволяє отримувати високі врожаї якісного посівного матеріалу пшениці, кукурудзи, сої, гречки і ін. рослин, суттєво економить витрати на надто дорогі нині мінеральні добрива.

Пропозиція була з вдячністю прийнята і в п’ятницю, 2 вересня студенти першої і п’ятої груп майбутніх агрономів провели практичне заняття в лабораторіях під відкритим небом.  Розпочали роботу з презентації агрофірми «Колос» - багатогалузевого сучасного аграрного підприємства. Потім провели заняття під відкритим небом. В польових умовах виробництва студенти закріпили теоретичні знання з визначення гранулометричного складу і структурно-агрегатного грунтів на різних полях сівозміни, детально ознайомились зі всіма елементами  технології виробництва органічних добрив,  відвідали ділянки гібридизації кукурудзи і плодовий сад.

Враження від виїзного заняття студенти висловили в своїх коментарях.

 

Тітаровський Олександр: Леонід Центило, голова ради роботодавців нашого факультету минулого тижня завітав до нас на лабораторне заняття з грунтознавства в аудиторії 33 другого навчального корпусу. Він цікавився у нас змістом лабораторних занять, мотивацією студентів до отримання знань, значенням грунту в забезпеченні людства продовольством. Розуміючи важливість практичної складової підготовки агрономів, запросив нас відвідати агрофірму «Колос», ознайомитись з лабораторіями під відкритим небом: грунтовими ресурсами, полями з різними сільськогосподарськими культурами, промисловими площадками з приготування біокомпостів.

Завдяки цій поїздці ми дізналися багато цікавого та здобули практичні навички. Ще з вікна автобусу побачили не лише уходжені поля, але й мальовничі ставки, а також тваринницькі ферми з кіньми, коровами, вівцями…

На території господарства, у конференцзалі, нам продемонстрували цікаві презентації, Перша була присвячена історії і діяльності агрофірми, а також про галузі виробництва: рослинництво (товарне, насінництво, селекція), тваринництво, рибництво, бджільництво, закритий грунт, садівництво і ін. В другій презентації детально висвітлено рівень родючості грунтів, їх зміна за 20-річний період,  а також сучасні технології їх відтворення.

Вовк Максим: Завдяки цьому практичному заняттю я ознайомився з успішною агрофірмою, в якій використовують новітні технології зі створення органічного добрива ‒ біокомпосту. Наочно побачив його вплив на урожайність кукурудзи і сої, що свідчить про високий вміст гумусу та мікроорганізмів в ґрунті. В наш час на території України вміст органічної частини в орному шарі грунту зменшується, а агрофірма «Колос» успішно працює над відтворенням родючості, показує приклад іншим користувачам землі.

Гриценко Богдан: Мені сподобалося технологія відновлення грунтів шляхом застосування біокомпостів. Я хотів би більш детально вивчити всі технологічні процеси його приготування, тому сподіваюсь ще відвідати агрофірму з цією метою. Найбільше мене приємно вразила робота аератора – основної ланки приготування біокомпостів. Завдяки його використанню за один прохід вся біомаса насичувалась повітрям, водою, спеціальними мікроорганізмами і за 45-60 днів створюється цінне органічне добриво. Кожне поле господарства раз у три роки отримує по 15 тон таких добрив на 1 гектар. Завдяки цьому вміст гумусу на усіх полях агрофірми має позитивний баланс.

 

Завершували заняття поїздкою в яблуневий сад. Агроном-садівник, випускник нашого університету провів екскурсію та пригостив нас смачними яблуками.

Загалом поїздка дуже сподобалась, ми дуже вдячні всім, хто її організував і реалізував.

За можливість у цей непростий воєнний час проведення практичного заняття висловлюємо щиру подяку ректорату університету і деканату агробіологічного факультету, директору агрофірми Леоніду Центилу, його заступникам, які надавали цікаву інформацію про виробничу і наукову діяльність господарства.

Вдячність від студентів працівникам їдальні за смачний калорійний обід. Спасибі й водію автобусу НУБіП України Віталію  за комфортну безпечну подорож.

 

Віктор Забалуєв,

Завідувач кафедри ґрунтознавства та охорони грунтів імені професора М.К. Шикули

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook