День Святої Трійці: історія і традиції

June 11, 2022

 

19 червня куратор Ольга Якимович провела студентам групи Е-31М відкритий виховний захід до Свята Трійці.

23456

Вона розповіла про те, що Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня і з ним пов’язують початок народження християнської церкви. Свято належить до 12 найбільших. Його відзначають на 50-й день після Пасхи. Тому Трійцю ще називають П’ятидесятницею. У народі Трійцю називають Зеленими святами. В п’ятницю жінки заготовляли лікарські трави. Уранці збирали росу, якою лікували очі. У суботу, в переддень свята, селяни збирали материнку, чебрець, полин та лепеху. Ними прикрашали домівки та подвір’я. А надвечір ішли босоніж до лісу та рвали осику. Її ставили в глухих кутках подвір’я, ”щоб відьми не чіплялися”. На Зелені свята цвіте жито. Саме в цей час люди намагалися накликати врожай і захиститися клечанням від злих сил. З цим пов’язано кілька стародавніх хліборобських обрядів – водіння „куща”, „тополі”. В основі цих обрядів – символічні постаті врожаю: тополя, кущ.

Також нагадала студентам про їх обов’язок пам’ятати і берегти народні традиції, адже «Від того, як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої України…» .

Людмила Білан, викладачка циклової комісії
фізико-математичних дисциплін
та інформаційних технологій
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook