Міжнародні тенденції сталого розвитку галузей аграрного сектора: Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури» продовжує цикл спільних гостьових лекцій для університетської спільноти

4 May 2022, 11:01
НУБіП України

    У продовження тісної співпраці з Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури» в особі директора Ю. Шарило, кафедри біоресурсів, аквакультури та природничих наук Поліського національного університету (завідувач М. Світельський) та глобальної економіки НУБіП України (завідувач Н. Вдовенко), організували для студентів та науково-педагогічних працівників 04 травня 2022 року лекцію на тему: «Тенденції розвитку коропівництва». Кафедри постійно працюють над тим, щоб їх студенти мали повноцінний доступ до знань та освіти високого рівня, були долучені через гуртки до виконання науково-дослідних робіт за замовленням Міністерства освіти і науки України. Тому й підтримується постійна співпраця із роботодавцями, фахівцями-практиками, колегами з інших установ та закладів вищої освіти.

   Студенти, що вивчають навчальні дисципліни «Європейські студії», «Економіка рибогосподарських підприємств», «Аграрна політика» та багато інших дисциплін фахового спрямування, слухали начальника відділу розвитку аквакультури БУ «МТЦ з аквакультури» Тамару Домбровську. Мова йшла про сучасні тенденції розвитку товарного коропівництва, інноваційні біотехнології, які застосовуються в аквакультурі коропових видів, а також про основні тренди сучасного коропівництва: корми, аквасистеми і рітейл. Розвиток сучасного коропівництва і ринку його продукції, розглядається виключно на засадах сталості, а запровадження сталих практик вимагає детального аналізу виробництва і уявлення про те, які проблеми можуть виникати при застосування інновацій або обмежень виробництва на користь екології (eco-friendly).

   Екологізація виробничої сфери є всесвітнім трендом і є заходом з адаптації до глобальних планетарних змін клімату. Тому очікується і перегляд екологічних стандартів ведення аквакультури, які змінять рибництво від інтенсивних до екстенсивних форм. Інші заходи адаптації до наслідків кліматичних змін зумовлять необхідність заміни існуючих біотехнологій на більш дружні до довкілля сталі практики. І всі ці заходи потребують значних коштів, нових знань та кваліфікованих виконавців.

   І саме сьогоднішні студенти мають стати такими кваліфікованими фахівцями, які зможуть ефективно застосувати отримані знання для подальшого сталого розвитку аграрного сектору економіки країни.
  Запровадження сталих практик у коропівництві передбачає і запровадження стратегій, які зможуть нівелювати негативні впливи від запровадження таких практик та допоможуть сектору аквакультури гармонізувати виробничу сферу до нових стандартів. Адже поряд із екологічними викликами найважливішим завданням аквакультури залишається продовольча безпека. Прикладом такої практики може слугувати Стратегія «Від ферми до виделки».

    Стратегія «Від ферми до виделки» окреслює низку регуляторних заходів щодо забезпечення більш сталих систем виробництва харчових продуктів й сприятиме досягненню амбіцій ЄС, викладених у «Зеленій угоді» щодо кліматичної нейтральності в Європі. Стратегія «Від ферми до виделки» спрямована на вирішення проблеми сталих систем продовольства та визнає зв’язок між здоровим населенням, здоровим суспільством та здоровою планетою. Запровадження Стратегії «Від ферми до виделки» передбачає низку заходів, що спрямовані на встановлення для всіх європейських виробників та імпортерів продовольства нових стандартів якості і безпечності продовольства.

   Здобувачі вищої освіти та колективи кафедр дякують пані Тамарі за цікаву лекцію та експертну думку з актуальних питань розвитку аквакультури на засадах зеленого курсу ЄС. Сподіваємось на продовження плідної співпраці як із нашими стейкхолдерами зі спеціальності 051 «Економіка», освітньо-професійна програма «Прикладна економіка», так і іншими закладами вищої освіти України та світу.

Лариса Михальчишина та Наталія Коробова,

к.е.н., доценти кафедри глобальної економіки
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook