Особливості оподаткування в умовах воєнного стану: гостьова лекція на кафедрі фінансів

May 9, 2022
      6 травня в межах вивчення навчальних дисциплін «Податкова система» та «Податковий контроль» на кафедрі фінансів було проведено чергову гостьову лекцію Халіцької Олени Миколаївни, начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м. Києві для студентів 4 курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та аспірантів кафедри на тему: «Особливості оподаткування в умовах воєнного стану».

 

     На початку свого виступу Олена Миколаївна відмітила: «Війна це випробування як для країни в цілому так і для бізнесу, але уряд намагається всіляко підтримувати бізнес та стимулювати розвиток економіки. За ініціативою Уряду та Президента до Податкового Кодексу Україні внесені ряд змін, (закони № 2118-IX, № 2115-IX та № 2120), які покликані полегшити ведення бізнесу під час війни або хоча би зменшити податкове навантаження на бізнес».
    Під час лекції студенти-фінансисти та здобувачі були ознайомленні з останніми змінами внесеними до Податкового кодексу та особливостями їх застосування.

    Зокрема, було роз’яснено, що платники податків, які через вторгнення не можуть виконати покладенні на них зобов’язання звільнені від відповідальності, зокрема за: несвоєчасну сплату податків і зборів; несвоєчасне подання звітності з будь-якого податку і збору; несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригувань та акцизних накладних/розрахунків коригувань несвоєчасне подання даних про залишки та обіг пального, спирту етилового тощо.
   Крім того, встановлюється мораторій на проведення всіх перевірок податковими органами, а розпочаті перевірки мають бути зупинені. Цей загальний мораторій на перевірки діятиме до припинення або скасування воєнного стану на всій території України. Винятком є камеральні перевірки бюджетного відшкодування та єдиного податку 4 групи.

   Більш детально Олена Миколаївна зупинилася на питаннях податкових пільг для платників єдиного податку 3 групи, зокрема пояснила особливості застосування ставки 2 % та визначила суб’єктів господарювання, які не мають права обрати таку систему оподаткування.

    Ще одне не менш важливе питання стосувалося змін щодо оподаткування ПДВ, на якому спікер з акцентував особливу увагу. Зокрема було розя`снено оособливості оподаткування операцій, щодо постачання товарів Збройним Силам Україні та теробороні; зміни в розмірах ставок ПДВ; пільги по знищених (втрачених) товарах під час дії військового стану; особливості заповнення звітності з ПДВ в період дії військового стану.
    Лекція була цікавою та корисною як для студентів, так і здобувачів, оскільки спілкуючись з фахівцями ми завжди отримуємо практичні знання, які важко знайти в літературних джерелах.
      Студенти подякували лектору за надані актуальні роз’яснення, щодо особливостей оподаткування під час дії військового стану та поставили ряд запитань на які отримали вичерпні відповіді.

Зоя Тітенко,
доцент кафедри фінансів


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook