Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології щиро запросив майбутніх студентів до своєї родини

May 6, 2022
   5 травня на Дні відкритих дверей провідний дослідницький університет України гостинно зустрів в онлайн режимі майбутніх студентів – випускників загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл, ліцеїв, гімназій), випускників технікумів і коледжів, а також батьків та всіх зацікавленних. Найкращим видом популяризації вищих навчальних закладів є традиційні Дні відкритих дверей, де всі мають чудову можливість познайомитися з ВНЗ, спеціальностями, отримати відповіді на всі питання щодо вступу, навчання, дозвілля, проживання тощо.

   Всіх бажаючих, а їх було понад 2000, запросили зареєструватися та підключитися до онлайн конференції. За традицією, захід розпочинав ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, гостинно промовивши вступне слово. Ректор розповів багато цікавого та пізнавального про НУБіП, його історію, здобутки та структуру майбутнім абітурієнтам, розповів про територію нашого навчального закладу, про дивовижної краси ботанічний сад, найсучасніші лабораторії та аудиторії для навчання. Далі, про нові правила прийому на навчання до НУБіП України у 2022 році розповів відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський, відео студентських органів самоврядування університету та переваги студентського життя в нашому університеті презентувала голова Студентської організації Марина Когут, а одну з найбільш затребуваних інформацій – особливості навчання на кафедрі військової підготовки і можливість отримання вищої військової освіти – представив її завідувач Анатолій Есаулов. Наступний інформаційний блок – це спортивна та культурна база і організація дозвілля. Його презентували завідувачі кафедр – фізичного виховання Микола Костенко і культурології Ірина Майданюк. Після загальноуніверситетського блоку гості отримали можливість перейти на відеоконференцію вибраного факультету чи навчально-наукового інституту, аби детальніше познайомитися з підготовкою за фахом, який зацікавив їх найбільше.


   Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології тепло зустрів усіх, хто зацікавився спеціальностями, які ми готуємо, а саме 101 «Екологія», 162 «Біотехнології та біоінженерія» та 202 «Захист і карантин рослин». Декан факультету Юлія Коломієць дружньо привітала гостей вітальним словом та поділилась радісною новиною – цього року нам виповнюється 60 років! Юлія Василівна наголосила, що освітні програми, які готує факультет забезпечують майбутніх фахівців високоякісними наукоємними знаннями із захисту та карантину рослин, прогресивних біотехнологій і раціонального використання природних ресурсів. Факультет є лідером серед кращих факультетів інших вузів України, а випускники займають провідні посади в усіх сферах аграрної галузі України. При сумлінному навчанні студенту гарантовано стовідсоткове отримання першого, високооплачуваного робочого місця.

 


   Юлія Василівна у своїй презентації більш детально розповіла про спеціальності, що готує факультет та закцентувала увагу на важливості, сучасності та актуальності даних спеціальностей у післявоєнний період. Не секрет, що сільське господарство, зокрема рослинництво та плодоовочівництво, в сучасній економіці України буде займати провідну роль. Звісно, для рослинництва найважливішим критерієм господарювання є високі врожаї. Щоб поле родило, про нього потрібно дбати: обробляти, удобрювати, захищати рослину від шкідника. Саме цих висококваліфікованих фахівців ми готуємо на спеціальності 202 «Захист і карантин рослин». Бойові дії в Україні можуть призвести до особливо катастрофічних наслідків для навколишнього середовища. Тому, професійність наших спеціалістів-екологів, яких ми готуємо на спеціальності 101 «Екологія», врятують нас від екологічної катастрофи та руйнівних наслідків для здоров’я та життя усіх громадян. В той час, фахівці спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» точно знатимуть, як одержати лікувальні препарати, харчові добавки і біологічно активні речовини, забезпечити сільське господарство бактеріальними добривами, засобами захисту рослин, поновлюваними джерелами енергії, щоб зменшити масштаби забруднення планети різноманітними відходами, працюватимуть над створенням нових організмів методами біоінженеріїї, моделюватимуть біологічні процеси та створюватимуть ліки методами біоінформатики. Наші випускники зроблять цей світ кращим!

   Майбутній еколог це: державний інспектор з техногенного та екологічного нагляду, інспектор з охорони природи, інспектор з охорони природньо-заповідного фонду, фахівець з радіаційного та хімічного захисту, фахівець з розвитку сільського туризму, консультант з екології в сільському, лісовому, водному господарствах та в природно-заповідній справі.

   Професії в галузі біотехнології: біотехнолог, біолог-дослідник, технолог з біовиробництва, завідувач лабораторії, відділу клітинної і генетичної інженерії, директор компанії з виробництва препаратів: фармацевтична, медична, промислова, біоенергетична галузі, інженер з відтворення природних екосистем.

   Майбутній фахівець з захисту і карантину рослин це: співробітник бізнес компанії по роботі з дозвільними документами та реєстаційними документами пестицидів і агрохімікатів, інспектор з захисту рослин на виробництві, фахівець з захисту рослин (ентомолог, фітопатолог, ентофітопатолог), спеціаліст з прогнозування розмноження шкідливих організмів у рослинництві, овочівництві, плодівництві та садово-паркових насадження, фахівець з розробки та подальшого наукового супроводу у виробництві технологій захисту сільськогосподарських культур.

   На факультеті значна увага приділяється розвитку творчих та спортивних здібностей студентів, які активно приймають участь в загальноуніверситетських заходах. Також, на факультеті проводяться екологічні пікніки, на кожній кафедрі існує велике різноманіття наукових гуртків — широкий вибір активностей, де кожен студент може проявити свої здібності .

   Для проведення наукових досліджень функціонує 3 навчально-наукові лабораторії, науково-дослідна, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин». Факультет працює над модернізацією і оновленням наукових лабораторій, адже оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків для підготовки фахівців. В ході лабораторних, практичних занять та практик студенти факультету закріплюють теоретичні знання та отримують практичні навички і компетенції, що необхідні майбутнім фахівцям.

   Практика студентів проводиться в профільних наукових установах, зокрема державних установах: Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Інститут захисту рослин НААН України. А також на сучасних підприємствах таких, як ТОВ «Біотестлаб», група компаній «Біонорма», ТОВ «Енвімонітор» та підрозділах університету – Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК, ННІ лісового і садово-паркового господарства. Для забезпечення сучасними базами практик факультет ефективно співпрацює з представниками бізнесу, випускниками і радою роботодавців.

   Нині факультет є учасником міжнародної програми DAAD «Диджиталізація аграрної освіти України» та спільного Україно-Норвезького проєкту з радіоактивності довкілля. Завдяки співпраці з Вагенінгенським університетом 22 студенти пройшли стажування за кордоном. У 2021 році від факультету подано в міжнародній колаборації (Іспанія, Італія, Швеція, Франція, Україна) проєкт «Горизонт» за тематикою «Розробка механізмів переходу сільськогосподарського підприємства від традиційних до агроекологічних методів виробництва в умовах зміни клімату».


   Одним із найважливіших кроків у житті молодої людини є вибір професії, а також вибір навчального закладу, який значною мірою впливає на все наступне життя. Вибір професії може бути довгим і нелегким процесом. Полегшити його покликана профорієнтаційна робота. Протягом року декан факультету, завідувачі кафедр, викладачі, студенти – усі старанно проводили профорієнтаційну роботу серед молоді, ознайомлювали майбутніх випускників загальноосвітніх закладів освіти із можливостями вибору, надавали більше потрібної інформації про вступ. Знайомили зі структурою, широким вибором спеціальностей, перевагами навчання на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України, цікавим та активним студентським життям, підкреслювали можливості для розвитку, особливості та перспективи майбутньої професії, подальше працевлаштування за обраним фахом. Розповідали актуальну інформацію про вступ, прохідний бал та шанси потрапити на бюджет. Випускники завжди з цікавістю слухали презентаційну доповідь про факультет, кафедри, навчально-наукові лабораторії, про перспективи розвитку наших спеціальностей у світі, багато запитань ставили щодо особливостей культивування рослин в умовах in vitro.


   У рамках профорієнтаційної роботи у лютому 2022 року, напередодні війни, за підтримки директорки Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації Дірії Басюк та спільними зусиллями декана Юлії Коломієць, заступника декана з навчальної роботи і господарської діяльності Петра Дрозда та асистентки кафедри Віти Богославець було відвідано навчальні заклади м. Нетішин та м. Славута, Хмельницької області. У м. Нетішин відбулась зустріч з начальником управління освіти виконавчого комітету Нетішинської міської ради Ольгою Бобіною, зустріч з директорами та учнями 10-х та 11-х класів навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІ ступенів та ліцей», ЗОШ №2, ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та №4. У м. Славута відбулась зустріч з начальником управління освіти виконавчого комітету Славутської міської ради Ельмірою Перепелиця, зустріч з директорами та учнями 10-х та 11-х класів ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, славутської гімназії № 4, навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа I-III ступенів, ліцей «Успіх»», першої НУШ («Нова українська школа») в Україні, яку відкривав ректор Станіслав Ніколаєнко.

 

 
   ННЛ «Біотехнології та клітинної інженерії» протягом року гостинно відкривала свої двері учням 11-х класів, що небайдужі до біотехнологічної науки. В рамках договору факультету з гімназією №315 з поглибленим вивченням іноземних мов м. Києва, учні разом з вчителькою біології Оксаною Селівановою мали змогу на власні очі побачити сучасну лабораторію, де проводяться наукові дослідження з біотехнології, прослухати цікаву розповідь про можливості генної інженерії, про перспективи та важливість комплексного підходу до наукових досліджень в галузі біотехнології. Відвідали культуральну кімнату, де вирощуються рослини в культурі in vitro, ознайомитись із особливостями їх культивування. Крім того, дослідники-початківці під пильним наглядом власноруч готували живильне середовище для вирощування рослин. Подорож у таємничий світ мікроорганізмів та дослідження їх морфологічних особливостей з використанням світлової мікроскопії додала яскравих емоцій учням. А вже сьогодні вони майже випускники, які усвідомлено приєднались до трансляції та звернулись за консультацією щодо вступу на наш факультет.

  

   Ми раді побачити вже знайомі палаючі очі та щирі посмішки учнів, з якими зустрічались на профорієнтаційних зустрічах, тут і зараз – на онлайн трансляції з нагоди Дня відкритих дверей, поринути у приємні спогади нашого знайомства, приємно та інформативно поспілкуватись, відповісти на запитання схвильованих батьків. Сподіваємося, нам вдалося запасти в душу якомога більшій кількості майбутніх студентів та мотивувати до навчання в нашій дружній родині. Приємно відзначати, що все більше абітурієнтів не байдужі до екології, зацікавлені біоінженерією, стурбовані захистом рослин та цілеспрямовано звертаються до нашого факультету для подальшого навчання. Це неймовірно надихає колектив кафедри ставати кращими для наших студентів, працювати на результат та випускати в світ високопрофесійних спеціалістів!

Батрак Наталія

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook