17 листопада - Міжнародний день студентів

17 November 2021, 7:19
НУБіП України

Міжнародний день студента: свято, яке об'єднує! » Профспілка працівників  освіти і науки України

  Вперше Міжнародний день студентів був призначений на 17 листопада 1946 року в Празі, на Всесвітньому конгресі студентів, в пам’ять про молодих чеських патріотів, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

  Як відзначають День студента у світі?

  Багато сучасних студентів мало що знають про криваву історію створення свята. Тому вони віддають перевагу веселощам у цей День.

  Так, в Португалії студенти збираються опівночі біля пам’ятника королю Португалії і голосно співають веселі пісні. Хори і музичні колективи в це свято можна зустріти на кожному розі. Студенти в цей день традиційно одягають форму свого університету, а в місті Коїмбра випускники спалюють у котлі стрічки кольору свого факультету.

  Варто відзначити, що в Сполучених Штатах студенти віддають перевагу галасливим вечіркам вдома, у клубах або за містом. Ну а ті, кому таке святкування не подобається, придумують свої, більш спокійні, розваги.

  День студента в Данії вважається сімейним святом, а в Німеччині студентів часто звільняють від навчальних занять і проводять різні спортивні змагання.

  А от в Греції 17 листопада є річницею кривавих студентських протестів 1973 року. Так що у цей день вшановують їх пам’ять – приносять квіти на могили і влаштовують масштабні мітинги і демонстрації.

  Англійський Оксфорд з першої хвилини дає своїм студентам відчути себе особливими. У День студента вони вдягаються в чорну магістерську жилетку, їм дарують білі метелики і розповідають про ті перспективи, які чекають їх після випуску.

  У Фінляндії святкують День студента зовсім по-особливому. Вони влаштовують незвичайні ярмарки, на яких не можна розплатитися грошима, тут діє тільки бартер. Також на територіях університетів для студентів влаштовують безліч розважальних ігор, таких як гонки, перетягування каната та багато іншого. Наприкінці вечора студенти влаштовують карнавал і конкурси.

  А в Шотландському університеті Сент-Ендрюс кілька десятків років тому першокурсники купували своїм старшим товаришам фунт ізюму. А жаднюг купали в наявному на території університету фонтані. Зараз же традиція трохи видозмінилася – замість родзинок прийнято дарувати пляшку вина, а тих, хто скупився, вночі поливають піною для гоління.

  Топ-5 цікавих фактів про студентів

  1. У Японії студенти беруть з собою шоколад Kit Kat, коли йдуть на іспит. Справа в тому, що з китайської мови «kitto katsu» означає «обов’язково переможемо». Таке словосполучення дуже схоже на назву шоколадки.

  2. Існують випадки досить нетривіальних рішень студентів. Найчастіше таке трапляється через неуважність студентів. Коли математик Джордж Данциг запізнився на заняття в університет, він вирішив, що рівняння на дошці це і є домашнє завдання. На рішення непросте завдання йому знадобилося кілька днів. Як виявилося, він впорався із завданнями, які не можуть вирішити навіть вчені. Цей початківець математик просто не знав, що в цих завдань просто немає рішень, він знайшов їх за невеликий проміжок часу.

  3. У Прінстонському університеті (США) студенти складають письмові іспити при відсутності в аудиторії викладачів. Вся справа в «Кодексі чесності» — урочистої клятви, яку дають першокурсники. Згідно з нею студент, як порядна людина, зобов’язується не списувати.

  4. У Середньовіччі вважалося, що заняття краще запам’ятовуються, якщо студента періодично бити. Збереглося дуже багато середньовічних посібників, в яких учнів рекомендувалося бити батогом або тягати за вуха. Перепадало і деяким особам королівської крові. Хоча у англійських принців, які не виявляли великої ретельності, поруч завжди знаходилися хлопчики для биття, які брали на себе весь гнів викладачів.

  5. Студент старіє. Це факт. Принаймні, в Європі люди все пізніше йдуть здобувати освіту. Наприклад, в Швеції середній студентський вік становить вже 25,5 років. Натомість як в Україні всього 20 років.

  У День студента всім минулим, теперішнім та майбутнім студентам хочеться побажати, щоб навчання давалося легко, іспити здавалися з першого разу, хвости закривалися, а невтомний ентузіазм неодмінно привів до улюбленої, престижної та затребуваної професії.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook