Альтанова Альона Борисівна

Доцент

Доцент , Кандидат педагогічних наук
Дисципліни викладання

«Промоція здоров’я», 

Основи здорового способу життя»,

 «Психосоматика»,

 «Психічне здоров’я», 

«Психологія здоров’я» (спеціальність «Громадське здоров’я»).

Освіта

Державний вищий навчальний заклад «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України»; Національний університет біоресурсів і природокористування України

Дисертаційне дослідження

Формування професійної мобільності майбутніх бакалаврів сестринської справи у фаховій підготовці

Наукові інтереси

психологія сприйняття власного тіла та розлади харчової поведінки; well-being, аналіз психосоматичного здоров'я, соціально-психологічна реабілітація та нутритивна підтримка отримувачів послуг в галузі громадського здоров’я та нутриціології. Напрями досліджень для співпраці: психологічні та нутритивні аспекти збереження здоров’я різних категорій населення; досвід професійної підготовки фахівців громадського здоров’я в галузі нутриціології.

Стажування

науково-педагогічне стажування за програмою «Організація європейської освіти, партнерство в наукових проектах та академічна доброчесність» 17 травня - 14 червня 2021 року, CLM-консалтинг, Варшава, Польща. Навчальне навантаження стажування – 6 кредитів (180 г Сертифікат Nr. GS 210272); 

науково-педагогічне стажування з педагогічних та психологічних наук з теми «Педагогіка та психологія: продуктивна взаємодія в освітньому процесі» за фахом «Педагогічні і психологічні науки», Kujawska Szkoła Wyższa we Włocławku (Куявський університет у м. Влоцлавек), Республіка Польща (8 лютого – 19 березня 2021 року). Навчальне навантаження стажування – 6 кредитів (180 годин). Сертифікат № PSI-81909-KSW

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, підвищення кваліфікації на курсі «Психолого-педагогічні основи вищої медичної освіти» 5 кредитів (150 год.). Свідоцтво ДНП 241185.  

Експертна, проектна та громадська діяльність

Член Української асоціації психосоматики репродуктивної і перинатальної психології;

 Член редакційної колегії електронного наукового видання «Здоров'я людини і нації» / «Human and nation's health». 

Вибрані публікації
  1. Davydovych V.,  Shevchenko L., Brovenko Т., Nesterenko N., Altanova А., Umanets  R., Rudyk Ya.,  and Kovalenko N. (2025). Microbiological changes in craft hard cheeses from raw goat milk during ripening with the use of mites Acarus siro. Scifood, 19(1), 176-191. https://doi.org/10.5219/scifood.26 (Scopus)

  2. Tkach, G., Omeliаn, A., Kushnir, Yu., & Altanova, А. (2023). The effect of a diet based on semifinished products from plant and animal raw materials on reproductive capacity, growth, and development of the organism. Animal Science and Food Technology, 14(4), 87-98. https://doi.org/10.31548/animal.4.2023.87 (Scopus). 

  3. Альтанова, А., Салтанова, С., & Слободянюк, Н. (2024). Розлади харчової поведінки у дітей та підлітків як комплексна проблема громадського здоров’я: ризики, тенденції, менеджмент. Здоров’я людини і нації, 4. https://doi.org/10.31548/ https://www.humanhealth.nubip.edu.ua/index.php/hnh/article/view/59

  4. Альтанова, А., & Корольова, Т. (2023). Ефективність адаптогенів у запобіганні та корекції стрес-індукованих станів. Здоров’я людини і нації, 2, 72-94. https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2023.72

  5. Аналітичні методи досліджень сировини і харчових продуктів (спектрофотометричні, хроматографічні, електрохімічні, електрофоретичні, імунологічні) / Навчальний посібник [Войціцький В.М., Корнієнко В.І., Хижняк С.В., Самкова О.П., Вишнівський С.П., Альтанова А.Б.].

  6. Мартинчук О.А., Баль-Прилипко Л.В., Швець О. В., Альтанова А.Б. (2025). Можливості застосування штучного інтелекту в нутриціології. Здоров'я людини і нації. №3 (1). с. 100-125. https://www.humanhealth.nubip.edu.ua/index.php/hnh/article/view/79