Юридичному факультету НУБіП України 20 років: на порозі нових звершень та успішних проєктів

22 жовтня 2021 року

 

     2021 рік став ювілейним роком не лише для Української держави, яка цьогоріч відзначила 30-річний ювілей з Дня відновлення незалежності та 25-річний ювілей Конституції України. Він є ювілейним і для Національного університету біоресурсів і природокористування України, структурні підрозділи якого святкують свої ювілейні Дні народження. Серед них наймолодшим є юридичний факультет, який відзначає свої перші 20 років після створення.

     21 жовтня 2021 року в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку юридичної освіти і науки» відбулися урочистості, присвячені 20-річчю з Дня створення юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. Привітати учасників заходу прийшли Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Кваша, голова Ради Київської міської організації Союзу юристів України Віктор Ковальський, іноземні партнери, представники вітчизняної правничої наукової спільноти, випускники факультету.

  

  

     До учасників зустрічі з вітальним словом звернулася декан юридичного факультету Олена Яра, яка зазначила, що за цей період факультет пройшов непростий шлях становлення – від кафедри аграрного права (згодом – кафедри правознавства) на факультеті аграрного менеджменту до окремого структурного підрозділу нашого вишу. Усе це стало можливим завдяки поєднанню багатьох чинників, визначальне місце серед яких займають Люди. Серед них видатний вчений-правознавець, фундатор науки аграрного права в Україні, заслужений діяч науки і техніки України, почесний професор Національного аграрного університету, академік Академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Василь Зіновійович Янчук, який мріяв заснувати юридичний факультет і усі свої зусилля приклав до його народження. Тягар втілення цієї мрії в життя з ним розділи доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Єрмоленко Володимир Михайлович, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, Заслужений юрист України Курило Володимир Іванович. Сьогодні трудовий колектив своєю щоденною працею забезпечує функціонування нашого факультету. Завдяки його злагодженій роботі факультет має високі кількісні та якісні показники: це потужний професорсько-викладацький склад, наукові здобутки, визнані міжнародною і вітчизняною науковою спільнотами, визнання роботи факультету на державному рівні, що підтверджується значною кількістю нагород наших науково-педагогічних працівників – це премії Президента України, стипендії Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України, подяки від органів державної влади тощо. Сприяє популяризації наукових здобутків і наявність власного науково-практичного видання – журналу «Право. Людина. Довкілля», що входить до переліку фахових видань України з категорією «Б». Яскравим прикладом професіоналізму команди юридичного факультету є реакція на виклики, перед якими постав НУБіП через пандемію COVID-19. Факультет був одним із перших, хто фактично безболісно зміг перейти на дистанційну форму навчання завдяки вчасно проведеній роботі зі створення електронних навчальних курсів, а специфіка спеціальності «Право» та освоєння дистанційних начальних платформ. Не менш важливим свідченням успіху для юридичного факультету є наші студенти. Вони вдало поєднують навчання, наукову роботу (будучи переможцями Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт), творчою діяльністю і спортом тощо. Запорукою підготовки висококваліфікованих правників є належна матеріально-технічна база, постійне відпрацювання теоретичних знань на практиці, ефективна робота юридичної клініки та постійна співпраця з Радою роботодавців. Те, що ми на правильному шляху підтверджується результатами нашої роботи – нашою гордістю – випускниками, які реалізували себе у сфері юриспруденції – судді, прокурори, адвокати, нотаріуси, керівники структурних підрозділів органів державної влади.

     Разом з тим нині факультет переживає непрості часи. Зменшився контингент тудентів, особливо це помітно по магістратурі. А отже потрібні зміни і нове дихання.

  

     Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму вітальному слові наголосив на значимості фаху юриста для розбудови Української держави та ефективного функціонування її правової системи. Адже Україна стикнулася з викликами у сфері правосуддя та здійснення правового регулювання загалом, на порядку денному реформа правничої освіти, що перебувають у полі посиленої уваги з боку міжнародної спільноти. Забезпечення та захист людської гідності, прав і свобод фізичних та юридичних осіб – першочергові завдання, на яких повинні сконцентруватися зусилля як представників юридичної професії та науковців, так і науково-педагогічних працівників, яким суспільство довірило підготовку професійних кадрів у правничій сфері. Міністр побажав колективу здоров’я, гарного настрою, цікавих наукових дебатів та продуктивних підсумків!

     Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша відмітив стійкість духу колективу юридичного факультету, який за такий у такий короткий час зумів вирости від кафедри аграрного права у складі факультету аграрного менеджменту до самостійного структурного підрозділу, який сьогодні нараховує п’ять кафедр. Він відзначив широке коло наукових проблем, що перебувають у полі наукових інтересів науковців факультету, зокрема аграрного, земельного та екологічного права. Наостанок Сергій Кваша побажав факультету не зупинятися, творити, пропонувати та перемагати!

  

     Ігор Гарбарукзаступник Міністра освіти і науки України, зазначив, що такі заходи як сьогоднішній дозволяють розвивати юридичну науку, правову культуру та сприяють ефективній реалізації освітньої політики. На його глибоке переконання, фах юриста відкриває можливості досягнути успіху не лише у правничій сфері, а й в бізнесі, управлінні та інших сферах суспільного життя. Він також побажав колективу здоров’я, прагнення до розвитку, гарного настрою та відчувати різні прояви життя!

     Модераторка заходу Марина Дейнега запросила проректора Сергія Квашу та декана Олену Яру вручити науково-педагогічним працівникам юридичного факультету відзнаки центральних та місцевих органів влади та управління: Грамоту Верховної Ради України професорці кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка Василя Зіновійовича Янчука Олені Гафуровій, Подяки Прем’єр-Міністра України доцентці кафедри теорії та історії держави і права Ірині Єрмоленко та професору кафедри цивільного та господарського права Олександру Світличному, Грамоти Голови Голосіївської районної державної адміністрації професору кафедри адміністративного та фінансового права Олені Гулак, доцентці кафедри адміністративного та фінансового права Світлані Ковальовій, доцентці кафедри аграрного земельного та екологічного права імені академіка Василя Зіновійовича Янчука Тамарі Новак.

     Потому з вітальним словом до присутніх звернувся Голова ради роботодавців юридичного факультету Віктор Ковальський, який привітав колектив юридичного факультету з 20-річним ювілеєм, передав вітання від Голови Союзу юристів України Святослава Піскуна та вручив Почесні грамоти Київської міської організації Союзу юристів України професорці Олені Улютійній, доценткам Юлії Шовкун, Ірині Єрмоленко, Тамарі Новак, Людмилі Головко, Олені Улютіній, магістрам 2 року навчання юридичного факультету Наталії Ящук та Яні Скляр.

     Від юридичного факультету з вітаннями виступили перший декан 2001-2003 рр., а сьогодні завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка Янчука, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Володимир Єрмоленко, декан 2003-2010 рр., а сьогодні завідувач кафедри адміністративного та фінансового права, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, заслужений юрист України Володимир Курило, доцентка кафедри адміністративного та фінансового права Олена Артеменко.

     До вітального слова були також запрошені іноземні гості Іржі Зіха (Чехія) та Ольга Каплова (Чехія), представниця практикуючої правничої спільноти адвокатка Людмила Волкова, випускники юридичного факультету НУБіП України – керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко та асоційований партнер Адвокатського об’єднання «Скляренко, Сидоренко та Партнери» Андрій Тригуб, Голова ради аспірантів юридичного факультету Інна Лебідь. Також свої відео-привітання передали випускники юридичного факультету 

 

     Цей святковий репортаж хочеться завершити словами декана Олени Ярої«Нашому факультету виповнилось 20!!! Факультет гідно крокує у ногу з часом, забезпечуючи нашу державу висококваліфікованими і компетентними фахівцями, справжніми патріотами України! Наш факультет такий же молодий як і його студенти, але ж сумлінна і самовіддана праця провідних вчених-юристів, викладачів робить його окрасою не лише університету, а й усієї юридичної освіти України! Багато історичних подій відбулося за ці роки. Усе проходить, але постійно залишається потреба у висококваліфікованих фахівцях-юристах, головним девізом яких є: «Робимо світ справедливим!» Саме це священне гасло професорсько-викладацький склад та співробітники факультету проносять через усе своє життя».

     Потенціал правничої спільноти НУБіП України є потужним, інноваційним та креативним. Тому 20-річчя юридичного факультету – це лише черговий поріг, який засвідчує його готовність до здійснення нових звершень та реалізації успішних проєктів!

Віра Качур,
завідувачка кафедри теорії та
історії держави і права

 

 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook