Магістри 1 року навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК обговорили основні питання щодо підготовки магістерських кваліфікаційних робіт

 
 
Завідувач кафедри Олег Швець привітав здобувачів, запросив до плідної співпраці, наголосив на необхідності дотримання дедлайнів у виконанні робіт, обов’язковості апробації проміжних результатів на науково-практичних конференціях, в тому числі, з міжнародною участю. Таких конференцій на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК проводиться чимало. Наприклад, нещодавно, 12-13 грудня цього року випускники ОП «Нутриціологія» мали можливість зробити доповіді на вже традиційній магістерській секції під час VI Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Застосування дієтичних добавок: коли? кому? та з якою метою?».            

Доцент кафедри Альона Альтанова зробила доповідь з презентацією «Як успішно написати і захистити магістерську роботу». Ця інформація є квінтесенцією вимог, зазначених в «Положенні про підготовку і захист кваліфікаційної магістерської роботи у НУБіП України» та розроблених на факультеті «Методичних вказівок для виконання магістерської кваліфікаційної роботи зі спеціальності 181 «Харчові технології».
 
 

Цінність донесеної до магістрів інформації полягала в тому, що були означені ключові етапи написання роботи, принципи формулювання її теми, мети, завдань; була приділена увага вимогам до структури роботи, змісту розділів, вибору наукових методів, особливо актуальних під час проведення нутриціологічних досліджень.


Магістри були ознайомлені з вимогами до організації експерименту та складання опитувальників, а головне – побачили реальні приклади формулювання змісту роботи, її мети, об’єкта, предмета дослідження, поставлених завдань і висновків. Було наголошено на правильності цитування, технічних вимогах до оформлення таблиць, рисунків, списку використаних джерел.


Насамкінець презентації було наголошено, що магістерська кваліфікаційна робота – це різновид наукової праці. Вона є відображенням компетентності магістра як фахівця певної спеціальності. Магістру повинна бути цікава обрана для дослідження тема, адже в ній він має почуватись експертом. Шлях до цієї експертності цікавий і складний водночас. Проте тільки так можна вирости над своїм сьогоднішнім рівнем.

Микола Ніколаєнко,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології
