Екологи НУБіП України поновлюють навчальну й наукову співпрацю з китайськими колегами

19 жовтня 2021 року
     Майже два десятиріччя, хоч і з невеликими перервами, триває співпраця Національного університету біоресурсів і природокористування України з колегами китайського університету міста Ланжоу у провінції Ганьсу. Це місто розташоване на берегах річки Хуанхе (або річки “Жовта”) у Центральному Китаю між знаменитим Тібетом й пустелею Гобі.

     Для вирішення своїх непростих екологічних проблем китайські освітяни й науковці зацікавились досвідом українських екологів і запросили їх попрацювати зі студентами екологічного коледжу цього університету. Із місячним лекційним курсом почергово університет відвідали доценти Марина Ладика, Вячеслав Богданець, професор Валентина Підліснюк (нині професор Jan Evangelista Purkyne University in Usti nad Labem, Czech Republic). Їх гостинно приймали їх адміністрація коледжу, професор Жу Кун, декан Баовей Жао та студенти.

     Нашим викладачам було цікаво й зручно працювати із китайськими студентами, враховуючи їх дисциплінованість й старанність, а також забезпеченість комп'ютерною технікою. Зручні умови створювались й для проживання та відпочинку, хоча природні умови регіону суттєво відрізняються від українських.

     В свою чергу китайські освітяни декілька разів відвідували Україну й наш університет. Їх знайомили зі студентським кампусом НУБіП України, навчальними та навчально-науково-виробничими лабораторіями факультету, а також зі столицею України та її околицями.

     А започаткував тривалу співпрацю й дружні стосунки китайських і українських науковців у вже далекому 2004 році професор Віктор Стародубцев, який зацікавив колег своїми науковими розробками у сфері екології у Центральній Азії, де природні умови дуже схожі. Керівництво китайського університету з великою увагою поставилось до візиту професора, який виявився першим українцем, що відвідав цей навчальний заклад. Протягом місяця йому доручили працювати з аспірантами й магістрами, а також зробити ряд презентацій для викладачів екологічного коледжу та для науковців місцевого відділення Академії наук Китаю. Й дуже символічно, що саме один зі слухачів професора Володимир Стародубцева за минулі роки досяг значних наукових успіхів, очолив кафедру університету й тепер запрошує нашу молодь до навчання в аспірантурі чи магістратурі університету.

     За детальною інформацією, щодо стажування на базі китайського університету міста Ланжоу у провінції Ганьсу, прохання звертатися на кафедру екології агросфери та екологічного контролю (72 кімната, 4 навчального корпусу).

Олена Наумовська,
в.о. завідувача кафедри екології
агросфери та екологічного контролю
Марина Ладика,
доцент кафедри екології
агросфери та екологічного контролю

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook