Бакалаври за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» відвідали історичні місця та оновили свої знання про традиції і звичаї українського народу

19 жовтня 2021 року

 

 

     «Немає справи, облаштування якої було б важчим, виконання небезпечнішим, а успіх сумнівнішим, ніж заміна старих порядків новими». Ці слова італійського державного і політичного діяча Нікколо Макіавеллі не зайве пам’ятати всім реформаторам, які приступають до важкої, почасти невдячної, та водночас вкрай необхідної справи модернізації тієї чи іншої сфери суспільних відносин. Надто, коли йдеться про управління державою, управління галузями та сферами діяльності.

     Варто пам’ятати, що представники найбільш розвинутих демократичних країн світу застерігають, що допускати до управління державою потрібно лише людей з чітко вираженими трьома «П»: патріотизм, професіоналізм, порядність.
     Готуючи студентів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» до професійної діяльності в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, НУБіП України робить все можливе, щоб вони стали порядними людьми, люблячими Україну та її громадян, справжніми професіоналами, здатними створити належні умови життєдіяльності людей і забезпечити сталий розвиток країни.
     Цікава, насичена різноплановими дисциплінами освітня програма «Публічне управління та адміністрування» для бакалаврів, формує у студентів програмні компетентності, а виховання патріотизму, любові до України, вивчення її історії, традицій, звичаїв вплітається в насичене студентське життя через екскурсії, зустрічі-дискусії з видатними людьми, відвідини історичних місць.
     Третьокурсники за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» вирішили присвятити вихідні цікавій екскурсії, щоб оновити свої знання з історії України, адже постійно від викладачів чують: «Хто не знає своєї історії, той немає майбутнього!»

     За час багатогодинної екскурсії, яку, до речі, проводила випускниця НУБіП України, студенти відвідали одну з найстаріших у Європі пам’яток часів Русі (1011-1018 рр. побудови), об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО - Софійський собор. Надзвичайно цікавою була екскурсія Національним музеєм історії України. Проте, найбільш зацікавила студентів Старокиївська гора, на якій розташовані руїни Десятинної церкви та липа Петра Могили, яку він посадив більш ніж 400 років тому на честь відбудови Десятинної церкви.
     Стоячи на фундаменті та торкаючись до мозаїчної підлоги Десятинної церкви із захватом вбирали у себе студентки нові знання про історичне місце в Києві, яке містить культурний шар з пам’ятками часів неоліту, трипільської культури, скіфського періоду, зарубинецької і черняхівських культур. На цьому місці знаходяться залишки укріплень «града Кия», поганського могильника IX-X століть, княжих палаців, братська могила захисників Києва часів монголо-татарського іга. Саме на цьому місці, під руїнами Десятинної церкви археологи знайшли саркофаги княгині Ольги, князя Володимира та інших правителів Русі. Це одне з найпотужніших енергетичних місць - місце сили!

     Це місце сили настільки вразило студентів, що спускаючись до Андріївської церкви, вони постійно цитували Тараса Шевченка: «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь!» або «Народе мій, для всіх завжди відкритий, не вір, що воля з’явиться сама, не дай себе підступно обдурити - мовляв дороги іншої нема….» і з сумом запитували: «Чому в шкільних підручниках з історії України відсутня інформація про Десятинну церкву та місце, де вона розташована? Чому науковці з різних країн світу досліджують Старокиївську гору, а ми навіть не усвідомлюємо значення Десятинної церкви як символу древньої української державності, її ролі в утвердженні національно-культурних традицій українського народу! Чому ми не знаємо і не вивчаємо свою історію?»

     Далі по ходу екскурсії були Андріївська церква і Пейзажна алея, Лиса гора і музей Булгакова….

Ірина Грищенко,
доктор наук з державного управління,
куратор 3 курсу ПУА

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook