Кафедра ентомології ім. проф. М.П. Дядечка провела міжнародний семінар на тему: «Ведення сільського господарства та вирощування біопаливних культур в умовах антропогенного забруднення навколишнього середовища»

13 жовтня 2021 року

11 жовтня 2021 року на кафедрі ентомології ім. проф. М.П. Дядечка відбувся міжнародний семінар та тему: «Ведення сільського господарства та вирощування біопаливних культур в умовах антропогенного забруднення навколишнього середовища».

Організаторами семінару виступили  Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України та Факультет   навколишнього середовища Університету Яна Євангеліста Пуркіне в Уста над Лабем (Чеська Республіка).

Для доповідей були запрошені провідні та досвідчені науковці з Республіки Польща, Чеської Республіки, Сполучених Штатів Америки та України.

Семінар проходив в режимі відео конференції на платформі BigВlue Button, а також у ньому безпосередньо взяли участь науковці Польщі та України.

Першу частину засідання розпочав завідувач кафедри ентомології к.с.-г.н., доцент Лікар Я.О., який зазначив, що проблема антропогенного забруднення довкілля на сьогодні є актуальною для країн світу в цілому та України, зокрема. В Україні великі площі займають землі, які зазнали забруднення внаслідок господарської діяльності людини. На сьогоднішній день 4,6 млн. га сільськогосподарських угідь (а це 12% всієї площі) радіоактивно забруднені, приблизно 20% території нашої держави – піддалися забрудненню важкими металами, майже 8 млн. га земельних ресурсів – іншими органічними сполуками, тощо.

Наступним, до учасників семінару, було вітальне слово  декана Факультету захисту рослин, біотехнологій та екології д.с.-г.н, професора  Юлія Коломієць яка побажала плідного наукового співробітництва в науковій сфері.

На семінарі з доповідями виступили:

1. Віктор Забалуєв, професор, доктор наук, Україна.

Тема: Техногенно порушені території та можливість їх використання в сільському господарстві.

2. Валентина Підліснюк, професор, доктор наук, Чеська Республіка.

Тема: Досвід вирощування біомаси енергетичних культур на колишніх військових територіях та пост-шахтних землях для виробництва біопалива та біоматеріалів.

3. Ярослав Лікар, доцент, кандидат наук, Україна.

Тема: Моніторинг та управління чисельністю шкідливих організмів при вирощуванні біоенергетичних культур;

4. Тетяна Стефановська, доцент, кандидат наук, Україна.

Тема: Фітофаги міскантусу гігантського та контроль їх чисельності в сучасних фіто технологіях.

5. Анджей Золновскі, доктор хабілітований, Польща.

 Тема: Фіторемедіація забруднених грунтів для нейтралізації негативного впливу міді.

6. Володимир Зінченко, доцент, кандидат наук, Україна.

Тема: Досвід вирощування Міскантусу гігантського на радіоактивно забруднених територіях.

7. Віталій Ільченко, директор ТОВ «Укравіт», Україна.

 Тема: Виробництво пестицидів в Україні та їх роль в сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських культур.

https://blue.ujep.cz/b/dav-wns-tra-6g6

У другій частині семінару  відбулася презентація колективної монографії під редакцією Валентини Підліснюк та Ларрі Еріксона «Phytotechnology with Biomass Production: Sustainable Management of Contaminated Sites», Монографія  підготовлена колективом авторів у складі 22 осіб  з Європи, США та Центральної Азі за результатами проекту НАТО Наука  заради миру та безпеки G4687 та  надрукована в 2021 році  видавництвом CRS Press, Taylor&Franсis.

Проект НАТО виконували в 2016-2021 рр. на кафедрі ентомології ім. проф. М.П. Дядечка. Керівником проекту була  доцент кафедри Тетяна Стефановська. Презентація проходила очно і в режимі онлайн. В презентації прийняли участь ключові автори з Казанського університету (США): професор Ганга Хетіарачічі (департамент агрономії), професор, Директор центру поводження з шкідливими відходами Ларрі Еррксон, професор кафедри біохімії та молекулярної біології Девід Лоуренс; Університета Яна Євангеліста Пуркіне в Усті над Лабем (Чеська республіка): професор факультету навколишнього середовище  Валентина Підліснюк та доцент Йозеф Трогел; інституту біології та біотехнології рослин (Казахстан): головний науковий співробітник, професор Асіль Нуржанова та Національного університету Львівська політехніка: професор, зав. кафедри загальної та аналітичної хімії Павло Шаповал.

Модератором презентації була  Тетяна Стефановська, яка представила кафедру ентомології ім. проф. М.П. Дядечка  серед авторів монографії. Участь у публікації монографії у провідному та всесвітньо-відомому видавництві Taylor&Franсis стало прекрасною нагодою для авторів поширити результати своїх досліджень  серед світової наукової спільності. Авторство представника НУБіП у колективній монографії  сприяло підвищенню наукового рейтингу нашого вишу та інтернаціоналізації вітчизняної науки у світовий простір.

 Презентація монографії викликала зацікавленість присутніх та бурхливе обговорення, в якому активну участь взяли  не тільки викладачі, а також аспіранти та студенти магістратури кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка.

 

Лариса Пасічник,

доцент кафедри ентомології ім. проф. М.П Дядечка 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook