Першим у столиці НУБіП розпочав реалізацію проєкту Президента України «Зелена країна»

8 жовтня 2021 року
     Першим у столиці НУБіП розпочав реалізацію проєкту «Зелена країна». Сьогодні у цій акції взяли участь всі факультети, ННІ та служби університету.

     Наш колектив постійно бере участь у різноманітних природоохоронних та екологічних акціях, відзначає ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Як результат – за кілька останніх років вже висаджено понад мільйон дерев. Участь у сьогоднійшній толоці взяв державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

     У ботанічному саду – одному з кращих в Україні за наповненням колекції та оформленням – для наповнення колекції і отримання нових ландшафтних груп висаджені 732 одиниці дерев і кущів, говорить один з її організаторів – завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук. Це як традиційні для нашого регіону деревні та кущові види, так і унікальні культивари. Зокрема, деревця кедрової сосни європейської, які ми привезли з Прикарпаття ще зовсім маленькими і дорощували у нашому розсаднику. До речі, всі форми, що були висаджені цього дня, вирощені саме тут руками залюблених у цю роботу людей – спеціалістів ботсаду і майстрів виробничого навчання.
     Біля лісівничого центру з’явилися туї – західна верескоподібна, західна Елевангера, західна золотиста, пірамідальна, які є не тільки елементами озеленення цього центру, але й зразками топіарного мистецтва, простіше кажучи, фігурного обрізання насаджень. В подальшому вони слугуватимуть для навчального процесу майбутніх лісівників і спеціалістів з ландшафтного дизайну.
     Також розбито картину з псевдотсугою Мендеса. Це досить цікаве дерево, яке на своїй батьківщині сягає висоти 70-100 метрів. В умовах Українських Карпат запас деревини цього виду досягає 1 тисячі кубометрів на гектар. На ділянці географічних культур дуба звичайного теж висадили нові рослини.

  

  

 

 

     Колекція нашого ботсаду також поповнилася двома рослинами берези Клокова, додає його директор Олександр Слива. І не усміхайтесь, що я виділяю цю цифру – дві: береза Клокова – унікальний вид флори України, і на сьогодні в живій природі залишилося всього 25-30 штук дерев. У колекціях інших ботанічних садів Києва її немає…
     Серед висаджених кущів я б виділила різні види спіреї, долучається до розмови майстер виробничого навчання Ольга Полупан. А ще – децію витончену: дуже красива, навіть сама назва зобов’язує…
     Така ж акція одночасно пройшла і у відокремлених структурних підрозділах університету по всій країні.

Валентин Обрамбальський
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook