Нові знання найкраще засвоюються у діалозі

1 жовтня 2021 року
    Кожен день студент повинен отримувати нові знання, що, безумовно, стануть йому у нагоді при здійсненні практичної діяльності. Найкраще інформація засвоюється в діалозі з провідними «акулами» права, якими є знані теоретики та практики України.  

     30 вересня нам, студентам 4 курсу юридичного факультету, пощастило мати розмову з Віктором Ковальським, який є  вдало поєднує у своїй діяльності і теоретика, і практика. Президент видавничої організації «Юрінком Інтер», шеф-редактор загальнонаціональної правової газети «Юридичний вісник України», доктор юридичних наук, професор Віктор Семенович поділився своїми думками щодо сучасного стану юриспруденції, проаналізувала виклики, що стоять перед нашою державою та владою.

     У ході конструктивного діалогу студенти поставили найбільш хвилюючі питання, на які отримали вичерпні відповіді. Перш за все обговорили земельну реформу, у ході якої громадяни отримали право вільно розпоряджатися своєю землею. Однак студенти занепокоєні чи не відбудеться спекуляцій щодо продажу земельних ділянок та чи не перейде земля наших пращурів до рук іноземців?

     Другим важливим аспектом обговорення став поданий Президентом України законопроект «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархи)». Студентів цікавило чи повною мірою майбутній закон зможе уберегти українське суспільство від свавілля можновладців, економічних титанів, що контролюють найважливіші сфери суспільного життя.

       Особливу увагу приділили питанню інтеграції України до ЄС та відповідності нашого законодавства положенням чинного європейського права. Віктор Ковальський зазначив, що право кожної країни розвивається зі своїми особливостям (негараздами чи перевагами),  що характерні лише такій державі. Тому говорити про повну невідповідність нормативних актів України правовим нормам ЄС недоцільно.

     Разом із Віктором Семеновичем ми проаналізували необхідність існування новоутвореного Бюро економічної безпеки. Визначили, що ефективність його діяльності проявлятиметься у разі виключного здійснення економічного контролю, тобто передачі частини повноважень від Служби безпеки України.

     І наостанок студенти поставили одне з найбільш гострих питань, що хвилює всіх українців – чи можна викорінити корупцію в Україні та які правові інструменти слід застосувати для подолання цього негативного явища. Однак на гість зауважив, що дача та отримання хабаря є споконвічним явищем, яке, на жаль, викорінити досить важко, а то й взагалі неможливо. Однак, це не означає, що слід змиритися та припинити боротьбу з ним.

     За кращі питання найактивнішим студентам було подаровано підручниками, конспекти лекцій, правозастосовні матеріали, що неодмінно стануть помічниками у майбутній практичній діяльності.

      Ми пишаємося, що є сучасниками провідних юристів, правників, котрі розвивають юриспруденцію, поповнюють її новими механізмами правового регулювання, стояли у витоках незалежності та передаються нам – майбутнім фахівцям належним чином сформовану правову базу для ефективного функціонування нашої держави.

Тетяна Лавриненко,

студентка 4 групи 4 курсу юридичного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook