Випускники факультету тваринництва та водних біоресурсів відроджують популяції червонокнижних видів риб

28 вересня 2021 року
     До факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України завітала наша випускниця – Кучерук Анна, к.с.-г.н., завідувачка лабораторією лососівництва, відтворення рідкісних та зникаючих видів риб Інституту рибного господарства НААН України. Її шлях до цієї посади тривав 10 років. 
 
     Анна розповіла, що їй дуже пощастило на старті – вона обрала перспективну спеціальність «Водні біоресурси та аквакультура» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, який має міцні міжнародні зв’язки з науковим світом Європи, Америки, Азії. Саме у нашому університеті наполеглива й талановита молодь може проявити себе, відчути й скорегувати ритм особистого розвитку, незважаючи на те, яку школу закінчив, з якого села чи міста приїхав. Так і сталося з нашою випускницею. А зацікавили лососеві риби Анну ще зі студентської лави, коли вона після 2 курсу за конкурсом пройшла стажування в галузі прісноводної аквакультури Франції. Захоплення Анни розведенням риби оцінили французькі колеги і запрошували її до себе уже на професійне поле  ще три роки поспіль – лососева ферма Chevr, форелеве господарство FermeduCiron (2008-2010 рр.). У 2013 р. наша випускниця переймала досвід польських колег на господарстві по відтворенню рідкісних та зникаючих видів риб (дунайський лосось, харіус європейський). Свої знання і вміння Анна втілює в Україні – разом з іншими науковцями відпрацьовує технології штучного відтворення й відновлення популяцій лососевих риб в Карпатському регіоні. 
 
     Успішна випускниця НУБіП України у своїй доповіді наголосила, що лососеві види риб раніше були аборигенами в річковій мережі Карпат. Проте зараз – це представники Червоної книги України, потребують штучного відтворення, особливої уваги й охорони. Саме проблемами відтворення, вселення в річки молоді й поповнення зникаючих популяцій займається Анна. Серед них дунайський лосось (місцева назва – головатиця) належить до роду Тайменів, поширений в басейні Дунаю, має не тільки високі смакові якості, а й особливу генетичну цінність, як представник найдревнішої гілки лососевих риб.
  
   
     Харіус європейський – особливий і єдиний представник родини харіусових в українських водоймах, занесений до Червоної книги України (1994, 2009). На сьогодні він зустрічається в гірських ділянках басейну Дністра і його притоках, в середній і нижній течії річок Тиси, Тересви, Тереблі, Ріки. 
  
 
     У полі зору молодого науковця також й інші лососеві – струмкова й райдужна форель, а також пелядьй муксун. Анна Кучерук цікаво розповіла про практичну роботу з цими об’єктами, звернувши увагу на біологічні особливості, проблеми відтворення, технологію отримання потомства, підрощування й вирощування молоді, особливості живлення цих об’єктів. Свою доповідь Анна вдало доповнила презентацією з світлинами усіх технологічних процесів, поділилася особливостями відтворення й підрощування цих непростих і дуже чутливих до факторів середовища об’єктів аквакультури й запросила студентів на практику, а мотивованих магістрів на роботу в Інститут рибного господарства України. 
    Було надзвичайно цікаво, усі присутні студенти бакалаврату і магістратури, а також аспіранти факультету задавали різні питання та вступали у дискусії з лектором.
   Ось така вона, випускниця факультету тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України, Анна Кучерук – успішна, талановита, невтомна, наполеглива, відповідальна захисниця природи, фахівець високої кваліфікації. Щасти Вам Анно, у Вашій нелегкій, але такій потрібній для всіх роботі.
 
 
Меланія Хижняк, Юлія Глєбова,

доценти кафедри гідробіології та іхтіології 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook