Наукова конференція до 20-ї річниці факультету конструювання та дизайну

26 вересня 2021 року
     23 та 24 вересня на факультеті конструювання та дизайну проходять святкові заходи, які присвячені 20-й річниці з дня його заснування. Одним із таких заходів стала міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Сучасні проблеми та перспективи розвитку машинобудування України», пленарне засідання якої пройшло 23 вересня. До участі у роботі конференції долучились значна кількість освітян, науковців і виробничників з України, країн Європейського Союзу, Китаю.

     Відкрив роботу конференції ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік Станіслав Ніколаєнко. У вітальному слові він відмітив роль факультету у підготовці висококваліфікованих інженерів-конструкторів та будівельників для різних галузей виробництва, наукові досягнення співробітників факультету, співпрацю з фірмами і підприємствами, а також звернув увагу на перспективи його розвитку.

     З вітальними словами також виступили шановні гості конференції: голова ради роботодавців НУБіП України, академік НААН України, директор ННЦ «ІМЕСГ» Валерій Адамчук, академік НААН України, директор ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Леоніда Погорілого» Володимир Кравчук, директор Улброкського наукового центру Латвійського університету наук про життя та технології (Латвійська Республіка) Cеменс Івановс, керівник відділу ТОВ «Манн+Хуммель фільтрейшен технолоджи Україна» Олег Продеус, завідувач кафедри основ професійного навчання КНУБА Костянтин Почка, заступник директора ВП НУБіП України „Ніжинський агротехнічний інститут” Василь Кулик та інші. Вони відмітили тісні зв’язки між факультетом та освітніми, науковими та виробничими установами, вказали на стратегічну місію факультету у підготовці кадрів для технічного забезпечення виробничих процесів та висловили надію на подальший поступ факультету. Червоною ниткою у вітальних словах лунала теза – факультет молодий, але йому є чим пишатись.

     Звичайно у роботі конференції приймали участь і студенти. І, напевне, саме студентська аудиторія із найбільшою цікавістю сприйняла доповідь декана Зиновія Ружила про історію та сьогодення факультету конструювання та дизайну. У своєму виступі він торкнувся витоків факультету, розповів про плеяду керівників факультету попередніх років, висвітлив поточний стан структури факультету, наукових результатів його співробітників та студентів, колаборації з виробничими підприємствами, культурно-масової та спортивної роботи, підготовки наукових кадрів та інших напрямків. Такі результати були досягнуті завдяки традиціям, які закладені деканами-фундаторами факультету. Тому з великою приємністю учасники слухали виступ Анатолія Окочі, який стояв у витоків факультету (декан у 2001-2003 роках). Він поділився спогадами про перші (часом важкі) етапи його становлення, про випускників факультету та процес акредитації освітніх програм.

     Декан факультету у 2003-2005 роках, а нині професор кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства Костянтин Лопатько також із приємністю згадував про роботу у ті часи. Однак, його основна тема доповіді була присвячена місцю факультету конструювання та дизайну в екологічній програмі „Від лану до столу”. Науковий доробок пана Костянтина, а саме шляхи отримання нановмістних біопрепаратів, наразі затребуваний підприємствами переробної промисловості України, також наявні досить масштабні їх впровадження.

     Про своє бачення ролі конструктора в сучасному розвитку машинобудування розповів декан факультету у 2005-2010 роках, а нині доцент кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка, Володимир Онищенко. З його тезами важко не погодитись: інженер-конструктор, обізнаний з сучасними підходами проектування машин, є запорукою розвитку виробництва.

     Іван Роговський, декан факультету у 2010-2012 роках, а нині в.о. завідувача кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка, представив доповідь про четверту промислову революцію в сільськогосподарському машинобудуванні.

     Сучасний стан співпраці факультету конструювання та дизайну з роботодавцями – це десятки заключених угод, це практики студентів на виробничих ділянках підприємств, це оснащення навчальних лабораторій сучасною технікою, це випускники, які працюють на всіх щаблях підприємств різних галузей (від рядового конструктора до керівника). Про те, як налагоджувались ці зв’язки, розповів Олег Марус (декан факультету у 2012-2015 рока, а нині заступник декана). У своєму виступі він торкнувся стратегічних партнерів факультету, згадав як розпочиналася ця співпраця.

     На конференції також виступив заступник декана факультету 2001-2011років, а нині завідувач кафедри надійності техніки Андрій Новицький. Його доповідь „Досягнення факультету в історіях успіхів випускників” переконала всіх учасників у тому, що головне надбання факультету – фундаментальні знання і компетенції випускників, які дозволили їм досягнути значних професійних успіхів.

     Дуже добре, що всі керівники факультету минулих років, які виступили на конференції, теплим словом згадують і викладачів і студентів та бажають успіхів всім, хто так чи інакше творив і продовжує творити його історію.
     У заключній частині пленарного засідання заступник декана з наукової роботи Юрій Ромасевич охарактеризував поточний стан наукової діяльності співробітників та аспірантів факультету. Він коротко зупинився на суті тих наукових напрямків, за якими у поточному році були захищені дисертації кандидата наук та доктора філософії, а також вказав на перспективи підготовки наукових кадрів.

     Конференція продовжила роботу 24 вересня у форматі секційних засідань. Загалом їх шість, тут були обговорені питання історії становлення та розвитку факультету конструювання та дизайну, конструювання та дослідження машин, надійності і ремонту технічних систем, сучасних та перспективних матеріалів у машинобудуванні, сучасних проблем механіки, геометричних аспектів та дизайну в конструюванні машин, надійності конструктивних елементів будівель та споруд, агроінженерії.
     Хочеться подякувати всім учасникам наукової конференції та побажати їм подальших успіхів на освітянській, науковій та виробничій ниві.

Юрій Ромасевич,
заступник декана з наукової роботи

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook