Увага! Оперативний штаб НУБіП України з профілактики захворювань на Covid-19 та упередження розповсюдження коронавірусної інфекції інформує

23 вересня 2021 року
     Оперативний штаб НУБіП України з профілактики захворювань на Covid-19 та упередження розповсюдження коронавірусної інфекції провів 20 вересня 2021 року чергове двадцяте засідання на передодні очного періоду навчання студентів третього і четвертого курсів освітнього ступеню бакалавр та студентів другого курсу освітнього ступеню магістр.
      На засіданні розглянуті надзвичайно важливі і актуальні питання:
  1. Вироблення рекомендацій ректорату щодо організації і проведення навчального процесу в умовах оголошення жовтої зони карантину та подальшого преходу в помаранчеву та червону зони.
  2. Розробка рекомендацій та пропозицій щодо забезпечення необхідними засобами для захисту учасників навчального процесу (студентів і науково-педагогічних працівників) масками і антисептичними засобами для обробки рук всіх приміщень де відбуваються заняття.
  3. Особливості та алгоритм дій ректорату в разі погіршення ситуації і введення більш жорстких карантинних вимог і переходу в жовту чи помаранчеву зону для забезпечення безпеки і захисту здоров`я всіх категорій навчального процесу в університеті.
  4. Визначення потреби в забезпеченні перепустками учасників критичної інфраструктури університету в разі оголошення червоної зони карантину.
  5. Аналіз результатів вакцинації науково-педагогічних працівників та студентів університету.
  6. Особливості проведення вакцинації викладачів і студентів.
     
    На початку засідання голова оперативного штабу університету, академік Національної академії аграрних наук України Сергій Кваша поінформував членів штабу про стан захворюваності серед викладачів і студентів та результати роботи штабу по вакцинації викладачів і студентів університету. Починаючи з 3 червня 2021 року і по сьогоднішній день в університеті провациновано майже 1890 осіб, з них 1800 викладачів і допоміжного складу, та 90 студентів. В  той же час він зазначив що за останні три місяці за данними наведеними Міністерство охорони здоров`я України — 98.1% госпіталізованих із COVID — 19 в Україні — невакциновані.
     За даними наведеними в Електронній системі охорони здоров'я впродовж останніх 3 місяців майже всі хто потрапляє в лікарню через важкий перебіг або ускладнення від COVID-19 в Україні зновуж невакциновані.
     Тому якщо ми хочемо вберегти себе від важкого перебігу, госпіталізації та смерті, необхідно зробіти щеплення вже сьогодні і в ніякому разі невідкладати на потім, бо потім може так і ненастати.
Поточна статистика по коронавірусові на 20.09.2021(Україна)
Населення
41 383 тис.
Всього заражений
2 350 646
5,7 %
Летальні випадки
54 919
2,3 %
Одужали
2 231 417
95,0 %
Зараз хворіють
64 310
2,7 %
Зроблено тестів
12 484 445
тестів на 1 млн.
287 569
       Сергій Миколайович зазначів, що заразом йде стрімке погіршення епідситуації в більшості країн світу з розвиненими економіками та сталою системою охорони здоров`я, кількість нових випадків COVID-19 в Україні за добу збільшилась в два рази і ці цифри вражають, так за минулий тиждень: з 3,3 тисяч випадків за понеділок, 13 вересня, до понад 6 тисяч за п'ятницю, 17 вересня 2021 року.
    У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 знаходяться люди старші 60 років, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, соцпрацівники, працівники державних органів.
Поточна статистика по вакцинації на 19.09.2021в Україні
Населення
41 383 тис.
Кількість вакцинованих
6 291 910
15,20 %
Повністю вакциновано
5 150 331
12,45 %
Всього вакцинацій
11 442 241
    Сергій Кваша також інформував з питання необхідності дотримання санітарно-епідеміологічних вимог, ситуації із захворюванням на COVID-19. Він нагадав, що за новими вимогами, згідно Постанови уряду, університет зможе працювати при наявності 80% вакцинованих викладачів. Але якщо на механіко-технологічному факультеті цей показник сягає 84% чи в ННІ лісового і садово-паркового господарства понад 76%, то є група факультетів, де він суттєво менший. 
    Акцентував увагу на продовженні інформування учасників навчального процесу про подальші кроки з проведення добровільної вакцинації за сприяння адміністрації КНП "Консультативно-діагностичний центр" Голосіївського р-ну м. Києва, який сприяє колективу університету в проведенні вакцинації і надав необхідну кількість доз препарату вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.
 
    Член оперативного штабу директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський поінформував штаб про особливості і проблемні питання які виникали в ході організації і проведення вакцинації викладачів та студентів університету. За результатами проведення заходів з вакцинації напрцьвано величезний досвід. І подякував всім членам штабу за сприяння і допомогу, особисту участь на всіх етапах проведення вакцинації. Зазначив, що адміністрація КНП "Консультативно-діагностичний центр" Голосіївського р-ну м. Києва готова вселяко сприяти в проведенні вакцинації викладачів та студентів за узгодженим графіком на території нашого університету. На головній сторінці сайту університету будуть розміщатися відповідні оголошення про наступні етапи вакцинації.
     Голова оперативного штабу Сергій Кваша інформує всіх учасників навчального процесу про особливості і зміни на законодавчому рівні про впровадження зональності під час введення карантину.
    Отже, які ознаки для визначення регіону зі значним поширенням COVID-19. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
   Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни “зеленого” або “жовтого” рівня карантинних обмежень, “помаранчевий” та “червоний” буде визначатись в межах регіону.
    Станом на 20 вересня 2021 року "зелений" рівень був встановлений як базовий.
   З ноля годин 23 вересня 2021 року уся територія країни одночасно повернеться до “жовтої” зони, тому що протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак на всій території України є:
 - кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — більше ніж 75;
 - коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більше як 4 відсотки;
 - кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
 - наявності підстав для встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.
- "Жовтий рівень" буде встановлений рішенням державної ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. При нормалізації ознак “зеленої” зони і їхньої фіксації протягом 7 днів підряд, так само рішенням державної ТЕБ та НС вся країна перейде до “зеленого” рівня.
 - У разі погіршення показників в певному регіоні та встановленні “червоного” рівня епідемічної небезпеки вся інша територія країни перебуватиме на “жовтому” рівні.
   При визначенні “жовтої” зони на території країни слід обов'язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється:
 - проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території,
 - заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,
 - заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,
 - обмеження по часу роботи закладів відсутні.
  "Помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до "червоної" зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників:
 - завантаженість в регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%,
 - кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше ніж 300,
 - кількість госпіталізацій з коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення понад 60,
 - коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген понад 20%,
 - зростання кількості госпіталізацій за 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%.
 - На "помаранчевому" рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.
    При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:
 - робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
 - робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
 - робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
 - робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
 - проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
 - робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.
 - “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.
 - “Червоний” рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:
 - завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, - більш як 65%;
 - кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300;
 - кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60;
 - коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більш як 20%;
 - рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом - більш як 50%.
 
         Оперативний штаб нагадує Вам рекомендації щодо коронавірусу 2019-nCoV
         Міністерство охорони здоров’я України, ректорат і оперативний штаб закликає викладачів та студентів дотримуватись звичайних заходів обережності.
     
Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.
       Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.
      У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.
       Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:
 - часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
 - під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;
- уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
 - якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
 - відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
 - не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.
     
       Оперативним штабом розроблено і впроваджено в дію План ущільнення та алгоритм дій студентів та співробітників, які проживають у гуртожитках на випадок посилення пандемії (для перегляду натиснити на назві).
     Оперативний штаб також інформує учасників освітнього процесу про зміни внесені урялом, щодо встановленя нових карантинних вимог, а саме:
       Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови №1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Постанова набирає чинності через 7 днів із моменту публікації.
    Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані «жовтий» або «зелений») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий «жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» — про повний курс.
     Тепер у разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників із «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами. Більше про протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину
    Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.
    Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись усіх карантинних обмежень, залишається за власником.
     У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть, лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.
      Крім того, чинні обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів і басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.
     За умови наявності в людини, яка перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й людей, які прибувають із тимчасово окупованих територій.
   Увага!!! Важливо! COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.
           ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ НА ПЕРІОД КАРАНТИНУ У ЗВ'ЯЗКУ З ПОШИРЕННЯМ COVID-19
     Міністерство охорони здоров'я України затвердило протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Згідно з Постановою від 26 серпня 2021 року відповідальність за організацію та виконання заходів покладається на керівника закладу освіти.
     Перелік вимог щодо організації навчального процесу складається з наступних пунктів:
 - Допуск до навчального закладу має відбуватись за заздалегідь розробленим графіком та маршрутом задля уникнення скупченості учасників освітнього процесу.
 - Вхід та перебування в закладі освіти інших учасників процесу, батьків здобувачів освіти дозволяється за умов використання засобів індивідуального захисту, проведення термометрії та обов'язкового погодження таких дій з керівництвом навчального закладу.
 - У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби у здобувача освіти він має одягти засіб індивідуального захисту та бути ізольований в спеціально виділеному для цього приміщенні закладу, разом з батьками чи особами, що представляють учасника навчального процесу приймається рішення щодо звернення до лікаря.
 - Вхід до приміщення закладу можливий виключно за використання засобів індивідуального захисту. Учням 1-4 класів дозволяється пересуватись навчальним закладом без використання засобів індивідуального захисту.
 - В процесі викладання навчальної дисципліни педагогічним працівникам рекомендовано використовувати захисні щитки.
 - На всіх заходах до навчального заходу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами.
 - У разі підтвердження коронавірусної хвороби в одного зі здобувачів освіти всі учні відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції.
 - Після кожного навчального заняття необхідно проводити провітрювання аудиторії протягом 10 хвилин.
    Натисніть тут: Просимо Вас ознайомитись з повним текстом Положення, яке містить рекомендації щодо організації харчування, вимоги до транспорту, що перевозить здобувачів освіти, та вимоги до поводження з використаними засобами індивідуальної безпеки.
      Оперативний штаб наголошує всім керівникам на необхідності подальшого своєчасного щоденного інформування штабу про абсолютно кожний випадок захворювання на коронавірус, обов'язково підтверджений тестуванням і висновком лікаря сімейної медицини та листом тимчасової непрацездатності!
     Нагадуємо адресу поштової скриньки для відправлення даних Вашого щоденного моніторингу: educ_vice-rekt@ nubip.edu.ua. Надсилати потрібно і дані про всіх з підозрою на захворювання коронавірусом! Також необхідно знати реальну ситуацію буквально стосовно кожного із Ваших підлеглих – хто вже перехворів, хто хворіє, у кого підозра на коронавірус, а хто здоровий.
    Нагадуємо Вам, що на вимогу Міністерства освіти і науки України запроваджено щотижневий звіт про хід і кількість вакцинованих викладачів, допоміжного складу і студентів, просимо Вас подавати дані про кількість вакцинованих за раніше надісланою Вам формою (з електронними списками вакцинованих осіб ваших підрозділів) на емейл навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку: [email protected]. Керівник підрозділу несе особисту відповідальність за своєчасніть і достовірність поданої інформації.
    Оперативний штаб наголошує на терміновій подачі заявок на видачу електронних перепусток для співробітників критичної інфраструктури в разі введенні суворих карантинних обмежень червоної зони, подавати списки працівників на емейл: [email protected] (Дерев`янко Олександру Григоровичу).
  

     Шановні колеги ваше здоров`я, в ваших руках!

Небудьте байдужими до себе, до рідних, колег та друзів, що завжди знаходяться поруч з вами!

Вакцинуйтись і Ви, таким чином, врятуєте в першу чергу власне життя!

 
Геннадій Ржевський,
член оперативного штабу НУБіП України,
директор ННЦ ВР і СР 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook