Першокурсниця Марія Демцюра: чемпіонка зі стрільби, яка обрала аграрний менеджмент

9 вересня 2021 року
     Першокурсниця факультету аграрного менеджменту Марія Демцюра з Тетіїва, що на Київщині, – дівчина дуже цікава і цілеспрямована. Цілеспрямована в нашому випадку буквально, адже Марія професійно займається компак-спортингом – видом стендової стрільби. На сьогодні вона вже кандидат у майстри спорту і має у своїй скарбничці 18 медалей, крайню з яких – срібло Всеукраїнських змагань із компак-спортингу – привезла з Вінниці буквально днями.

  • Як обрала такий незвичний для юної дівчини вид спорту?

     — Коли вперше взяла до рук звичайну рушницю 12-го калібру, то з першого пострілу зрозуміла: буду стріляти, поки матиму змогу тримати зброю. Зацікавилася спортивною стрільбою, пробувала і більш класичні її різновиди – той же скіт чи трап, але тільки вкотре переконалася: ідеально мені підходить саме компак-спортинг. І ось вже більше трьох років займаюся ним професійно.
     До речі, перша рушниця, яка потрапила мені до рук, була татова: він на той час був мисливцем. Пишу «був», бо спробувавши компак-спортинг, тепер теж став спортсменом з цього виду спорту.

  • Часто чуєш, що займаєшся не жіночою справою?

     — Найчастіше про це мені говорять жінки. А от чоловіки реагують зовсім інакше: спочатку щиро дивуються, а потім висловлюють захоплення. Мені ж, якщо щиро, байдуже, що подумають: я живу стрільбою. Мені пощастило: зі мною займається ціла команда. Це майстер спорту міжнародного класу Олег Макодзеба (до речі, відомий на Кіровоградщині аграрій) і майстри спорту В’ячеслав Бондаренко та Іван Терещенко, який свого часу теж закінчував НУБіП.

  • То от звідки вибір університету…

     — Не вгадали. НУБіП обрала давно і сама: у мене майже вся сім’я тут вчилася – батько Юрій отримав фах агронома і скільки себе пам’ятаю, працює в полі, брат теж закінчив агробіологічний факультет. Я ж вирішила опановувати аграрний менеджмент.

  • Чому саме його?

     — Україна – країна аграрна, тож аграрний менеджмент та маркетинг у нас затребувані вже зараз, а майбутньому попит на таких фахівців тільки ростиме. А я на той час вже буду дипломованим спеціалістом.
     Наперед відповім на наступне питання, яке читається у ваших очах: про спортивний виш навіть не думала: не бачу сенсу. Сама стріляю гарно, але донести до когось, якою технікою володію, навчити для мене складно. А в бізнесі моя цілеспрямованість, сподіваюся, принесе успіх.

  • От вже другий тиждень йдуть пари. Які враження?

     — Надзвичайно задоволена навчанням. Ще раз переконалася у правильності вибору вишу. Всі викладачі чудово доносять матеріал і уважно ставляться до нас, студентів.

  • І, традиційно, про найближчі плани…

     — Буквально на наступному тижні розпочинається дуже хвилюючий і відповідальний момент у моєму житті: їду на свій перший чемпіонат світу. Звісно, хвилююся, бо стріляю у категорії «Жінки», де я в нашій українській збірній наймолодша. До цього завойовувала Кубки України, але досвіду виступів на рівні світу ще не маю…

Розмовляла Ірина Кушніренко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook