Це було так недавно, це було так давно… (на кафедрі культурології відбулася зустріч випускників вокального ансамблю «Октава»)

12 серпня 2021, 10:44
    Про те, наскільки унікальним у різних планах є наш університет, можна розповідати годинами… От і сьогодні хочу повести мову про одне унікальне явище, яке народилося, виросло і продовжує розвиватися у наших стінах, а коріння пустило по всьому світу, – вокальний ансамбль «Октава».
 
     Народилася «Октава» ще у 1998, коли після закінчення Інституту культури на кафедру народної творчості Національного аграрного університету прийшла  працювати Анна Борисівна Каргальцева. Молода, креативна, захоплена музикою, вона почала помічати в студентах те, чого вони самі не очікували, – нестандартність таланту. Та і твори, які виконував перший склад «Октави», були нестандартними – джаз та відомі пісні в цікавих обробках. У той час, як згадують учасники ансамблю, потрапити у творчий колектив університету було великим щастям, тому репетицій чекали з нетерпінням, займалися із захопленням – і відразу полонили душі студентів і працівників вишу. Не можна не захоплюватися ними і сьогодні, коли вони, живучи і працюючи не лише в Україні, а й у США, Канаді, Британії, Португалії, Іспанії, частенько збираються біля моніторів і, уважно слухаючи настанови керівника, натхненно починають поринати у світ творчості…
 
 
     Сама Анна Борисівна зараз живе у Норвегії, та цього літа їй на кілька днів вдалося приїхати в Україну – і випускники «Октави» знову зібралися на кафедрі культурології НУБіП. Згадували свої виступи, які вважають справжнім дійством хай і не професійних, але таких щирих і відданих душею співаків. Згадували дні, сповнені цікавих подій, подорожей, зустрічей.
     «Ми здобували досвід, який зараз продають за великі гроші професійні тренери, – ораторське, акторське мистецтво, сценографія, робота з публікою... Навіть складно уявити, як все це зараз допомагає кожному з нас в таких різних, але таких творчих професіях керівника фермерського господарства, директора юридичної фірми, менеджера з продажів, ветеринара, лісника, механіка, економіста... І кожен, хто є неповторною ноткою в «Октаві», був радий знову відчути тремтіння ніг перед виходом на сцену рідного університету, насолодитися спогадами та заспівати, як у студентські роки... А може, ще й краще!» – каже учасниця «Октави» Ірина Горго.
         Але про «Октаву» мало говорити. «Октаву» треба слухати!
 

 

 

 

     Впевнена, що ви повірили в унікальність цього дійства. Та й, мабуть впізнали в одному із його учасників Заслуженого артиста України Дмитра Андрійця, який із вдячністю до Анни Каргальцевої, котра на його думку, зробила роки студентства яскравими, сказав: «Для мене колектив «Октава» – це своєрідна творча майстерня, яка об’єднує та розкриває талановитих людей з великими серцями! Радію, що «Октава» крізь роки та відстані і досі об‘єднує нас, випускників різних років. Усім студентам раджу спробувати свої сили в творчих колективах кафедри культурології! Впевнений, що вам сподобається».

 

     «Ми дякуємо усім і кожному, хто так чи інакше був причетний до творчості та нашої Октави! І щиро переконані, що ті студенти, які, окрім навчання, розвивають свої таланти – співочий, музичний, акторський, художній та будь-який інший (а для цього на кафедрі культурології є всі можливості) – однозначно отримують від життя більше і краще! Бо доля любить тих, хто любить мистецтво в собі, а не навпаки», – додала Ірина Горго.

     А Анна Борисівна пишається тим, що відкрила для багатьох великий світ музики і рада, що деяких учнів досвiд бути та виступати на сценi привiв до вибору професії, а іншим – сприяв впевненостi у майбутньому виступати публічно перед великою аудиторiєю.
 
     А пишатися, правда, є чим і ким: сьогодні «Октава» розрослалася у два потужні колективи – чоловічий вокальний ансамбль «Амеро» і жіночий вокальний ансамбль «Октава». Під керівництвом нинішніх керівників викладачів кафедри культурології Сергія Дудка та Ніни Мелікової ансамблі здобули почесне звання «Народний аматорський колектив». І зараз, коли до лав НУБіП влилися першокурсники, ми запрошуємо усіх поповнити творчі ряди. Не шкодував про це ще ніхто.     

 

Ірина Майданюк, 

  завідувач кафедри культурології 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook