Навчальна практика з дисциплін «Лісова фітопатологія» та «Лісова ентомологія»

15 липня 2021 року
Кафедра лісівництва, ННІ ЛіСПГ, НУБіП України

       Щорічно із початком літа у студентів 3-го курсу спеціальності «Лісове господарство» ННІ Лісового і садово-паркового господарства проводиться навчальна практика з дисциплін: «Лісова фітопатологія» та «Лісова ентомологія», які є провідними профільними предметами професійної підготовки майбутніх спеціалістів лісової галузі. Після освоєння теоретичної частини навчального курсу, студентам необхідно надати змогу опанувати практичні навички грамотного ведення лісового господарства, зокрема в частині захист лісу, яка є невід'ємною складовою частина комплексу лісогосподарської діяльності.

    Навчальна практика проводилася у період із 5 липня по 10 липня 2021 року на базі ННВЦ «Дзвінківський» під керівництвом співробітників кафедри лісівництва доцента Кульбанської І.М. та старшого викладача Бойко Г.О.

      За цей період студенти груп ЛГ-1801, ЛГ-1802, ЛГ-1903 ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство» успішно виконали оновлену програму навчальної практики. Зокрема, визначальними завданнями навчальної практики було ознайомлення із головними симптомами інфекційних хвороб та типовими пошкодженнями шкідниками лісу деревних, кущових та квіткових рослин; формування гербарію (у т.ч. фотогербарію) фітопатологічних та ентомологічних зразків та їхня ідентифікація (у т.ч. за допомогою;); фітосанітарний моніторинг; а також ознайомлення із сучасними засобами та методами інтегрованого захисту лісу від шкідників та збудників хвороб.

      Студенти під керівництвом викладачів визначили видовий склад шкідливих комах та збудників хвороб за допомогою визначників, атласів та мобільних додатків Plantix, Pestoz, Crop Diagnosis, Mushroom Identify, опанували спеціальні методи обстежень та обліків (зокрема, метод модельних гілок при обліку зеленої дубової листовійки та метод грунтових розкопок при обліку шкідників підземних частин рослин, накладання клейових поясів), розрахували індекс санітарного стану насадження, розробляли системи обмеження шкодочинного впливу шкідливих комах та збудників хвороб на лісові насадження.

Відношення студентів до навчальної практики має визначальне значення, оскільки отримані знання розвивають професійні навики, сприяють екологічному вихованню молоді, дбайливому ставленню до природи та згуртуванню студентів та є ваговим вкладенням у процес формування високоваліфікованого лісівника.

      Таким чином, завдяки прогресивним технологіям, завзяттю та здібності молоді, підтримці досвідчених лекторів, разом ми отримали новий досвід здобуття і закріплення знань щодо патологічних процесів у рослин, яскраві фото (особливо селфі), оновлений контент для своїх соцмереж, навички користування корисними мобільними додаткам. Щиро сподіваємось, що отримані знання будуть ефективно застосовані на практиці при ідентифікації, розробці і впровадженні заходів захисту лісу.

Іванна Кульбанська, доц. кафедри лісівництва
Ганна Бойко, ст. викл. кафедри лісівництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook