На позитивній хвилі розпочато збирання зернових у Ніжинському агротехнічному інституті!

20 липня 2021 року
м. Ніжин, вул. Шевченка, 10
     На полях Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» розпочалися жнива ранніх зернових.
     В Україні пшеницю вважають однією з головних продовольчих культур. ЇЇ народногосподарське значення неможливо переоцінити, адже із неї виготовляють найцінніший для українців продукт – хліб! Серед інших зернових вона містить найвищий показник білка, крім того, зерно багате на вуглеводи та інші важливі мікроелементи.
     У навчально-науково-виробничому підрозділі інституту культивуються сорти як української, так і іноземної селекцій. Супереліта Центилівка та Світило і еліта Богдана – сорти української селекції, які висіяні на площі по 3 га кожен для отримання посівного матеріалу під урожай 2022 року. Наш Університет допоміг у придбанні високоурожайних сортів за помірними цінами.
     Результати не забарилися: урожайність озимої пшениці сортів Центилівка та Богдана склали 55,3 ц/га, а сорту Світило – 55,7 ц/га. Це рекордні для нас врожаї. Отримані результати і види на урожай вселяють оптимізм домогтися нарешті подолати заплановані показники і перейти рубіж – 50 ц/га.
     У цьому році площі озимої пшениці складають 180 га. Станом на 19 липня на 26 га намолочено 131,8 т із середньою урожайністю 50,7 ц/га. Урожайність по області на вказану дату складає 38,7 ц/га.
     Також на полях інституту проводяться дослідження з вирощування сортів іноземних селекцій: ДесамоНордіка та Франц, які є стійкими до висипання зерна. Традиційно допомогу в посівному матеріалі високопродуктивних сортів вітчизняної та іноземної селекцій надає наш надійний партнер і меценат, директор ПСП «Пісківське», к.е.н. Валерій Колоша. Аналогічними якостями відзначається і вітчизняний сорт Центилівка вченого, дослідника і практика, доктора наук, професора НУБіП України Леоніда Центила.
Тож щиро бажаємо щедрих врожаїв і успіхів всім нам на хлібній ниві!
Василь Лукач, 
в.о. директора інституту

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook