Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку

1 липня 2021 року

   З ініціативи Національного університету біоресурсів і природокористування України, Українського союзу промисловців і підприємців, за підтримки Держенергоефективності України, ряду відомих експертів університетської та академічної науки, громадських організацій на базі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України відбувся круглий стіл на тему «Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку».

 

    Захід присвячений підготовці пропозицій з усунення бар'єрів для підвищення енергоефективності, створення дієвих інструментів для формування ринку послуг з енергетичних обстежень промислових підприємств та розширення фінансових інструментів впровадження енергоощадних проектів і систем енергоменеджменту.

   До заходу долучились 92 учасники (фізичні та юридичні особи) з багатьох регіонів України, оскільки форма участі була змішана: очна (з дотриманням карантинних обмежень) та онлайн (без обмеження кількості учасників).

 

    Відкрив захід з вступним словом Станіслав Ніколаєнко, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, який виголосив думку щодо умов подолання кризи в енергетичному секторі, забезпечення конкурентоспроможної економіки країни шляхом реалізації програм розвитку галузей промисловості, формування нової енергетичної культури та виховання нового енергосвідомого покоління.

    Системні положення щодо теми круглого столу висловив Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців. Анатолій Кирилович відзначив, що проблема енергоефективності дуже актуальна, так як її досягнення сприяє підвищенню конкуренції промисловості, енергетичної безпеки, зниженню шкідливих екологічних впливів. Підвищення енергоефективності дозволяє країнам долати тиск, який на них надає залежність від енергоресурсів, вирішувати питання ненадійності енергопостачання, високих цін і рахунків за енергоресурси, а також екологічного збитку і збитків здоров'ю.

    В.о. голови Держенергоефективності України Костянтин Гура торкнувся проблем, пов’язаних з шляхами енергомодернізації економіки, впровадженням відновлюваних джерел та необхідності співпраці для декарбонізації промисловості.

 

  З привітаннями до учасників звернулись Ігор Половніков, президент Української технологічної академії та Олександр Тараненко, президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

    Далі у відповідності до програми були підписані Меморандуми про співпрацю:
між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Українським союзом промисловців і підприємців

та між Національним університетом біоресурсів і природокористування України і Всеукраїнською асоціацією пекарів.
Пленарне засідання модерував Віктор Каплун, директор Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України.

 

З доповідями виступили:

«Декарбонізація промисловості», Тамара Буренко, начальник управління низьковуглецевого розвитку Держенергоефективності;

 

«Освітньо-наукова платформа енергетичного менеджменту», Віктор Каплун, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України;

 

«Мережа енергоефективних підприємств: досвід і перспективи (на прикладі ТОВ «Київський БКК»)», Олена Наумчук, енергоменеджер ТОВ «Київський БКК»;

 

«Енергоаудит у промисловості», Анатолій Козленко, голова комісії з енергоефективності Міжнародної торговельної палати;

«Управління енергоспоживанням складних біотехнічних об’єктів», Віталій Лисенко, завідувач кафедри автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка НУБіП України;

та декілька повідомлень онлайн Євгена Нікітіна, пров. наук. співр. Інституту газу НАН України, Олександра Мазаєва, начальника управління еко-департаменту Укргазбанку, Юрія Бондаря, головного енергетика ТОВ «Молочна компанія Галичина».

 

    Під час дискусії учасники напрацювали пропозиції до рішення круглого столу щодо визначення стратегічних практичних напрямів модернізації економіки для зменшення енергоспоживання, впровадження високотехнологічних техніки і технологій, інтелектуальних систем керування ними як інноваційного шляху до енергонезалежності країни.
   Організатори круглого столу «Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку» підтвердили намір започаткувати спільний щорічний науково-практичний форум з проблем управління енергоефективністю.
   ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України готовий стати таким майданчиком для системного поширення кращих практик, розвитку енергосвідомості на реальних прикладах енергоощадності та підвищення енергоефективності.

 

 

Віктор Каплун,
директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України

Фото Геннадія Кушанова

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook