25 років Конституції України: Держава – Конституція – Освіта – наріжні камені суспільства

24 червня 2021 року
     24 червня 2021 року в НУБіП України відбулася науково-практична конференція «25 років Конституції України: історія, сучасність, перспективи».

     28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Основний закон – першу Конституцію новітньої Української держави. З прийняттям цього доленосного документа було закріплено правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Конституція врахувала історичний досвід українського народу та кращі світові традиції. Основний закон визначив найціннішим життя людини, її здоров’я, честь і гідність, надав кожному українцю можливості для самоорганізації, свободу слова та віросповідання.

 

     З 25-ю річницею прийняття Основного закону України привітав учасників конференції ректор університету Станіслав Ніколаєнко, народний депутат ІІ-IV cкликань, що брав безпосередню участь у створенні Конституції України. Станіслав Миколайович зазначив: «Знати свої права та виконувати свої обов’язки – це головна передумова стабільності держави. Держава – Конституція – Освіта – ось наріжні камені суспільства. Основний закон держави – це ознака демократичної правової держави. Над його створенням працювали фахівці, експерти, високоінтелектуальні юристи, правовики, освітяни, науковці. В ту ніч, я говорив про освіту, медицину, питання землі.. Основним завданням для нас постає неухильне дотримання Конституція, виконувалась, щоб інтереси, права та свободи співробітників університету та студентства були забезпечені».

  

     До учасників конференції звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька: «Ми раді вітати усіх у цій залі напередодні відзначення одного з найвеличніших свят українського народу – Дня Конституції. Тієї дати, коли історики записали для всіх прийдешніх поколінь, що в ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена Конституція України – найвищий закон, який утвердив багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави».

  

 

     Модератор заходу голова наглядової ради НУБіП України Микола Томенко, зазначив, що Україна пройшла довгий шлях до утвердження суверенітету і незалежності в Конституції – чи не від 1016 року, коли високе покликання Права у суспільстві утвердив у «Правді і Статуті» Ярослав Мудрий, а 1710 року Пилип Орлик уклав “Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького.

     У своїй доповіді «Уроки історії української Конституції для сучасного державотворення» Микола Томенко закцентував увагу на історичному досвіді створення Конституції. Знання-Повага-дотримання Конституції – основні принципи, якими повинен керуватися кожен громадянин України. Микола Володимирович наголосив, що обов’язок кожного з нас – поважати Конституцію та дотримуватись її приписів. Тільки так ми зможемо забезпечити подальший розвиток України як демократичної та рівноправної зі світовою спільнотою держави.

     Безпосереднім учасником тих урочистих подій був і народний депутат України другого і третього скликання, професор кафедри журналістики та мовної комунікації, заслужений журналіст України Іван Чиж, який приєднався до конференції через відеозв'язок. У своїй доповіді визначив уроки, які ми маємо засвоїти: по-перше – Конституція декларує рівність, якої насправді немає, тобто відсутність справедливої рівності, по-друге – постійні посягання на зміни змісту Конституції, по-третє – повага до Конституції і сурове її дотримання, ось ці болючі питання, які заважають стабільності демократичної, правової держави.
     Велику зацікавленість в аудиторії викликав ролик з архівним відео, під час якого глядачі перенеслися у ту історичну ніч з 27 на 28 червня 1996 року, коли очі усіх свідомих громадян України були прикуті до екранів телевізорів, де транслювалося засідання Верховної Ради, з єдиним запитанням: чи звершиться?

     Іван Заєць, активний діяч «Конституційної ночі», народний депутат І-ІV та VІ скликань, звернувся до слухачів з доповіддю «Конституційний процес – дзеркало національного державотворення». Відомим є той факт, що 28 червня 1996 року о 9 год. 18 хв. після майже 24 годин безперервної праці Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. За основний закон проголосувало 315 депутатів, 36 було проти, 12 утримались. Це був тяжкий процес, який повністю легалізував та утвердив незалежність нашої держави.
     Іван Олександрович поділився тими враженнями, емоціями, хвилюванням, які вирували у залі Верховної Ради в ту доленосну ніч. Адже кожен з присутніх, чітко розумів, наскільки важливою та визначною є ця подія. Кожен, по суті, був творцем історії української державності. Іван Олександрович, зауважив, що нинішня Конституція не вичерпала свого потенціалу і є багато державних механізмів, які не використані.

  

     Свою доповідь «Конституційний суд України в історії сьогоденні» голова Конституційного суду України (2006-2007) Іван Домбровський почав з того, що Конституція та Біблія завжди мають бути в кожного, адже це правовий та моральний закони громадянина. Іван Петрович, звернувся до аудиторії з практичною порадою «…аби не порушували Ваші права – читайте та знайте Конституцію України!» Наприкінці заходу був представлений флешмоб, що його провів ННЦ виховної роботи і соціального розвитку, під час якого студенти нашого університету зачитували статті Конституції України.

     І, як ліричне доповнення до виступів прозвучали музичні вітання від колективу кафедри культурології.

     На завершення, організатори заходу побажали всім учасникам конференції міцного здоров’я й творчого натхнення, добробуту й затишку в родинах, мудрості й далекоглядності, високих досягнень, успіхів у праці й нових звершень заради реалізації принципів Основного закону нашої Батьківщини – народовладдя, гуманізму та законності!

У згусток, спресований мудро і чисто,
Він змістом став наших і діянь, і мрій.
Основа життя і мого, і Вітчизни.
І доля моя – мій Закон Основний.
Тобі, Україно, мій славний народе,
Складаю я пісню святої свободи.
Усі мої сили і душу широку,
Й життя я віддам до останнього кроку,
Аби ти щаслива була, Батьківщино,
Свята незалежна, моя Україно!


Олена Лаута, Ірина Матвієнко,
доценти кафедри філософії та міжнародної комунікації

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook