Конституції України – 25: студенти НУБіП України шанують та вивчають Основний Закон Батьківщини

10 червня 2021, 11:05

Цьогорічний червень багатий на пам’ятні дати, серед яких виділяється ювілейна річниця укладення Конституції України. 25 років потому є можливість і підстави для аналізу як самої події, так і змісту Основного Закону, що заклав підвалини сучасного українського державотворчого процесу.
Ухвалена після цілодобової роботи о 9.20 ранку 315 депутатами ВРУ, вона стала підсумком шестирічних пошуків, пропозицій, проєктів. Варіанти державно-політичного устрою, запропоновані Конституційною комісією, політичними партіями, науковцями часто були прямо протилежними в своїй основі. Наріжними «каменями спотикання» стали питання розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Республіки Крим та російської мови.
За період від укладення до сьогодні Конституцію неодноразово коригували, формуючи нові політичні реалії.
Дослідженню феномену сучасного вітчизняного конституціоналізму, його значення для європейського поступу України, усвідомленню проблем на шляху запровадження в Україні європейської ліберальної доктрини конституціоналізму, перспектив подальшого розвитку в умовах глобалізації та універсальної і регіональної міждержавної інтеграції, присвячена ІІ Студентська науково-практична інтернет-конференція "Український конституціоналізм: історія і сучасність» (до 25-річниці укладення Конституції України)", організована та проведена кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету 8 червня на платформі Webex.

У режимі on-line та of-line участь у заході взяли студенти спеціальностей «Міжнародні відносини», «Публічне управління та адміністрування, Фінанси, банківська справа та страхування», викладачі кафедри міжнародних відносин та суспільних наук, представники деканату.


Із вітальним словом виступили доктори політичних наук Харченко Л.В. та Якушик В.М., які наголосили на тривалості історичної традиції українського конституціоналізму та наскрізній ідеї демократії. Професор Якушик В.М. поділився спогадами щодо самого процесу укладення і ухвалення Верховною Радою України Основного Закону.


Тематика доповідей охопила широкий спектр актуальних питань, зокрема гармонізації українського законодавства з міжнародно-правовими нормами; сучасних тенденцій в державно-правовому та суспільно-політичному розвитку; доцільність уведення змін відповідно до подій на Сході України та в Криму, конституційну «Європеребудову» як основу успішної євроінтеграції України.


Із заключним словом виступив професор кафедри міжнародних відносин, доктор історичних наук Стрілець В.В., який відмітив, що така знакова подія вплинула на всіх і кожного: і тих, хто на момент укладення Конституції досяг повноліття, і сьогоднішніх студентів, які тільки за матеріалами ЗМІ та спогадами очевидців можуть відчути позитивний настрій українського суспільства.

Пошуки молоді в царині конституціоналізму уможливлюють проведення певних паралелей між оцінками старшого-молодшого поколінь. Обмін думками у форматі конференцій, «круглих столів» ets і для фахівців-міжнародників, і інших, є життєвоважливим для розуміння принципів організації українського суспільства.

Олена Кропивко,

доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook