Школа Активної Громади-6: «Верховна Рада зсередини»

30 квітня 2021 року

  Аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації Шеховцова- Бурянова Вікторія прослухала курс тренінгів в рамках Школи Активної Громади-6: «Верховна Рада зсередини», який відбувся з 26 по 29 квітня 2021 року.
  Школа «Верховна Рада зсередини» реалізується Всеукраїнською ініціативою «Активна Громада» від Інституту «Республіка» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.

   Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка».

   Експерти, залучені до серії тренінгів, є практиками в сфері політики та громадського активізму. Серед них:
Олександр Солонтай, експерт з політики Інституту політичної освіти.
Наталія Малиновська, кандидатка політичних наук, експертка з політики Інституту «Республіка» та Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада».
Віктор Таран, політолог, засновник Центру «Ейдос».
Олександр Марусяк, експерт Центру політико-правових реформ.
Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту «Республіка».
   Під час тренінгів було обговорено та теми як, «Структура державної влади та взаємодія її гілок», «Діяльність Верховної Ради України», «Діяльність Комітетів Верховної Ради», «Які стадії проходить законопроект, щоб стати законом», «Діяльність народних депутатів», «Діяльність фракцій та міжфракційних об'єднань», «Як громадяни можуть впливати на діяльність ВРУ».
   В перший день 26 травня школи Олександр Солонтай розповів про діяльність народних депутатів. Відповідно до законодавства України нардеп – це державний службовець високого рангу, основною діяльністю якого має бути саме депутатська діяльність. Політолог підкреслив, що на практиці чимало депутатів займаються іншою діяльністю, а представництво народу вважають другорядним завданням. Однак спостерігаються позитивні тенденції – чимало депутатів починають концентруватися лише на депутатській роботі. 
   А також, Наталія Малиновська, експертка з політики Інституту «Республіка» та ВІ «Активна Громада», розповіла про діяльність Верховної Ради. Спікерка розповіла, як треба користуватись офіційним сайтом ВРУ, де шукати контактні дані та декларації.
   27 травня Олександр Марусяк зосередився на діяльності Комітетів ВРУ, а також розкрив процес формування Комітетів та функції, які вони виконують.
А також, Наталія Малиновська розповіла, які стадії проходить законопроєкт, щоб стати законом. Наталія Малиновська звернула увагу на те, що в порівнянні з іншими європейськими парламентами депутати ВРУ подають надзвичайно високу кількість законопроєктів.
   27 травня Віктор Таран торкнувся питання фракцій та міжфракційних об’єднань. Так, експерт розповів, що сучасні фракції складаються з представників певних партій, які пройшли в парламент та спільно працюють.
   Вони керуються своєю програмою та ідеологією, захищаючи інтереси виборців. Дотримання ідеології та принципів реалізується шляхом подання або підтримки певних законодавчих ініціатив фракції.
   Олександр Солонтай детально розповів про структуру державної влади, взаємодію її гілок та про місце ВРУ в цій системі. Експерт зазначив, що парламент – це вищий законодавчий орган, що діє від імені українського народу.  Щоб краще зрозуміти суть нашого парламенту, варто звернути увагу на його історичний розвиток. Політолог зазначив, що в історії українського парламентаризму є «золотий період» і це – 1990-1991 роки.
29 травня Олександра Гліжинська розповіла про те, як громадяни можуть впливати на політичні процеси завдяки ефективній комунікації з владою.

 

Шеховцова-Бурянова Вікторія,
аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook