Факультет тваринництва та водних біоресурсів – здобутки до святкування 123 річниці славетного університету

29 травня 2021 року
     Факультет тваринництва та водних біоресурсів завжди активно працював і працює над усіма завданнями, які ставляться перед кожним підрозділом у руслі виконання програми «Голосіївська ініціатива – 2025». Саме тому колектив факультету, відчуваючи всебічну підтримку ректорату, гідно зустрічає 123 річницю рідного університету. Якісне проведення занять, покращення матеріально-технічної бази, працевлаштування випускників, співпраця з бізнесом і роботодавцями, наукова робота, міжнародні зв’язки, профорієнтаційна робота і набір студентів – це ті ключові аспекти, над якими колектив факультету постійно працює.
 
     Рік, який пройшов від минулого Дня університету до нинішнього, виявився не простим, але дуже вдалим для нашого факультету.
     Цілеспрямовані, мудрі та виважені рішення, визначені стратегічною програмою розвитку, дозволили провести успішну вступну кампанію, втілити у життя ряд наукових проєктів та міжнародних грантових програм, капітально відремонтувати низку навчальних аудиторій та навчально-наукових лабораторій, що є потужним вкладом у розвиток нашого університету.
 
 
     Звичайно ж, гордістю факультету є наші студенти, які є потужною рушійною силою в навчальному просторі та гідно представляють Національний університет біоресурсів і природокористування на теренах науки нашої держави. Так, студенти факультету постійно приймають участь в наукових конференціях, семінарах, міжнародних програмах, створюють свої професійні сторінки у соцмережах де проводять майстер-класи, приймають участь у конкурсах наукових робіт. Зокрема, при проведенні ІІ туру Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальностей 204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва та 207 – «Водні біоресурси та аквакультура» наші студенти вибороли переможні місця.
 
 
     З метою обговорення актуальних проблем у тваринництві та рибництві в Україні та світі, обміну знаннями, науковими здобутками, та сприяння впровадженню передового досвіду у практику, факультет постійно проводить міжнародні науково-практичні конференції, круглі столи, семінари. Так, за останні шість місяців було проведено шість таких конференції з бджільництва, годівлі та розведення тварин, аквакультури, біотехнологій у тваринництві, на яких виступали науковці та практики з Ізраїлю, Грузії, Узбекистану, Словаччини, Болгарії, Казахстану, Польщі, Молдови, Норвегії, Китаю, Франції та інших країн.
 
 
     Щорічно факультет проводить міжнародну конференцію «Animal Nutrition Forum», яка об’єднує вчених та виробничників України, Чехії, Польщі, Німеччини та наших студентів. Традиційними вже стали майстер-класи та фахові консультації наших досвідчених науковців з бджільництва, конярства, птахівництва, свинарства, вівчарства, годівлі та розведення тварин. Все це сприяє ефективній профорієнтаційній роботі, популяризації галузей та залучення на навчання мотивованої молоді.
 
 
     Невід’ємною складовою успішної підготовки здобувачів вищої освіти є практична складова. Обізнаність та вміння студентів працювати з сучасним обладнанням на промислових господарствах із тваринництва та рибництва є однією з головних компетенцій майбутнього фахівця, на що на факультеті завжди звертають особливу увагу. Наявність сучасних лабораторій, можливість виконання наукових досліджень, формування пропозицій для представників бізнес-інституцій та практична підготовка студентів на базі провідних тваринницьких і рибницьких підприємств дає можливість готувати конкурентоспроможних фахівців для ринку України та світу.
 
 
     Одним із основних завдань, що постають нині перед закладами вищої освіти є формування високоефективних та практично-орієнтованих освітніх програм, що містять практичну та бізнес-орієнтовану складову й направлені на підготовку висококваліфікованого фахівця аграрного сектору. Постійно запрошуються лектори з числа науковців-практиків, роботодавців, стейкхолдерів, держслужбовців («VencomaticGroupBV», «I-Tek», Асоціація «Союз птахівників України», «AVA Grup», ТОВ «ВетСервісПродукт», ТОВ «КреМікс», ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ін.), якими підкреслюється актуальність і значущість підготовки фахівців-технологів з тваринництва і рибництва як для аграрного сектору, так і для національної економіки загалом.
 
 
     В рамках підписаних угод про співпрацю з обласними центрами зайнятості випускники факультету постійно проінформовані про наявність вакансій на підприємствах з виробництва та переробки продукції тваринництва і рибництва. За минулий рік розпочато тісне співробітництво з інтернет-виданням «АгроЮг», де публікуються аграрні новини України та актуальна інформація й профорієнтаційні матеріали з метою популяризації факультету та університету.
     Наукова складова діяльності факультету реалізується шляхом виконання трьох наукових тематик з фінансуванням 1,5 млн. грн, госпдоговірних тем заключено на суму понад 500 тис. грн, продовжується робота над грантовим проєктом Еразмус+ з фінансуванням для університету понад близько 2 млн грн.
 
 
    Протягом останнього року публікаційна активність науково-педагогічних працівників у періодичних виданнях, що входять до наукометричних баз Web of Science та Scopus значно зросла.
     Важливим успіхом факультету є і підсилення кадрового потенціалу. Так, за минулий навчальний рік наша сім’я поповнилася 1 доктором та 5 кандидатами наук, вчені звання професора та доцента отримали 6 співробітників, поряд з цим професори кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д. Пшеничного Микола Кривенок і Володимир Отченашко були обрані член-кореспондентами НААН України, а Вадим Кондратюк, який тривалий час очолював факультет у різних його назвах став проректором з наукової роботи та інноваційної діяльності.
     З метою удосконалення навчальної та наукової діяльності, створення належних умов навчально-виховного процесу для студентів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура», підвищення ефективності навчально-наукового потенціалу працівників, якості наукових досліджень, посилення співпраці з бізнесом, а також сприяння впровадженню результатів дослідницької роботи та з нагоди 123 річниці університету було відкрито Навчально-науково-виробничий центр водних біоресурсів та аквакультури.
 
  
 
     Хочеться зазначити, що за своєю унікальністю, матеріально-технічним оснащенням та кадровим забезпеченням такий центр створюється в Україні вперше.
     Лабораторії забезпеченні сучасною матеріально-технічною базою для визначення якості води, біологічної продуктивності гідробіонтів, проведення молекулярно-генетичних та біохімічних досліджень, а також удосконалення технологій аквакультури. Саме тому в нашому центрі можна провести найсучасніші дослідження з ультразвукової діагностики риб, здійснювати ДНК-маркерну ідентифікацію та паспортизацію біологічних об’єктів, проводити мікробіологічні та іхтіопатологічні дослідження, а також розробляти методики з відтворення водних генетичних ресурсів.
     Колектив факультету долучається до привітань з нагоди святкування 123 річниці з дня заснування нашого славетного університету, бажає нестримного руху вперед, нових звершень, цілеспрямованих абітурієнтів та усіляких благ!
     Тож, життя на факультеті вирує, а кредо колективу залишається незмінним – готувати справжнього фахівця та патріота рідної країни!
 
 
 
Руслан Кононенко,
в.о. декана факультету тваринництва
та водних біоресурсів

та завідувачі кафедр факультету 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook