Виїзне заняття магістрів-нутриціологів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

17 травня 2021 року

 «Життя є лише там, де є вода…»

     Незважаючи на тривалий локдаун, в перші дні переходу Києва в жовту зону, магістри-нутриціологи І-го року навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, вивчивши всі можливості наявного лабораторного обладнання в лабораторіях факультету, поспішили вивчати і інші методики по дослідженню якості сировини та готових харчових продуктів, відвідавши разом з лектором, доцентом кафедри технології м’ясних, рибних і морепродуктів Юлією Крижовою лабораторію якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Лабораторія проводить дослідження рослинної і тваринної продукції від початкових стадій її отримання до готового продукту, який потрапляє на стіл; надає консультаційні послуги, як великим сільськогосподарським підприємствам, так і дрібним приватним фахівцям агропромислового комплексу, бере активну участь в розробленні та оцінюванні технологій виробництва сільськогосподарської та харчової продукції України.

      Відомо, що теоретичний матеріал краще засвоюється, якщо він підтверджується практично виконаною роботою, включаючи лабораторну по проведенню певних дослідів. Тому теоретичне вивчення лекційного матеріалу по впливу якості води на здоров’я людини потребувало практичних досліджень.

 

      Питання якості питної води не втратило актуальності. Вода впливає на тривалість життя людини. Близько 90% хвороб людини спричинені вживанням неякісної води. Вміст у воді хлоридів, сульфатів і продуктів розпаду органічних речовин (аміак, нітрати, нітрити), а також солей азотної кислоти, яка широко застосовується в промисловості і сільському господарстві, може викликати накопичення їх в харчових продуктах з наступними тяжкими отруєннями. Якість води, що використовується людиною для забезпечення її життєдіяльності, регламентується відповідними нормативними документами.

  

     Саме тому ця тема цікава для майбутніх фахівців-нутриціологів, і в цій лабораторії вони мали можливість додатково вивчити методики по визначенню якості води. Старший науковий співробітник лабораторії Ольга Косарчук розповіла про показники якості води, які контролюються нормативними документами, про правила відбору проб води, про показники якості води, які визначаються саме в перший та другий день після відбору зразків, показала підготовку проб та провела ряд досліджень по визначенню показників якості на спектрофотометрі UNIKO 1221.

     У ході такого заняття у студентів виникало багато запитань, на які вони отримували фахову, грунтовну відповідь.

    Звичайно, всі були сповнені емоцій та задоволення! Висловили своє побажання, що хочеться частіше мати змогу пов’язувати теоретичні матеріали саме з виробничою діяльністю, бути присутніми під час проведення важливих досліджень. Приємно, що працівники лабораторії із задоволенням показували, чим займаються кожного дня, давали можливість самим провести той чи інший дослід, жваво відповідали на всі запитання, які звучали від початку зустрічі.

 Бережіть себе і своє здоров’я,

будьте впевнені у якості питної води,

 яку ви споживаєте, бо вода – це життя,

а чиста вода – основа здоров’я!

 

Юлія Крижова, 

доцент кафедри технології

м’ясних, рибних та морепродуктів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook