Гостьова лекція д-ра Кепмена в рамках проєкту "Агрокебети"

1 березня 2021 року
Факультет аграрного менеджменту НУБіП України

29 січня 2021 р. о 14:00 в рамках проєкту "Агрокебети" продовжуємо спілкування з dr.ir. JB (Jouke) Campen, експертом з агротехнологій Вагенінгенського Університету (Нідерланди) на тему: "Контроль клімату: вирощування розсади, осушення, тепличне землеробство".
Саме в Нідерландах припадає найбільше теплиць на душу населення, а Вагенінгенський Університет є передовим закладом вищої освіти в країні, який спеціалізується на природничих науках та має власний науково-дослідний центр.

Возможно, это изображение (1 человек, еда и цветок)


Про лектора:
dr.ir. JB (Jouke) Campen – менеджер міжнародних проектів, експерт з аграрних технологій та інженерії в плодоовочівництві, спеціаліст з кондиціонування повітря, моделювання та симуляційних моделей Вагенінгенський університету і науково-дослідного центру (WUR). 

Возможно, это изображение (текст)

Запрошений лектор д-р Кемпен зосередився на питаннях вирощування розсади, контролю вологості у теплиці та вертикального землеробства.
Отже, вирощування розсади потребує наступних чинників: світло, вода, СО2, поживні речовини, температура та відносна вологість. Всі ці параметри дуже легко оптимізуються у теплицях, де дотримуються всіх процесів та роблять обов’язкові кроки, які необхідні для вирощування розсади помідорів та огірків, зокрема, стежать за складом поживних речовин.

Возможно, это изображение (текст «Climate control, humidity Recent development for dehumidification Waterdamp JouC Latente warmte h Voelbare Voelbare warmte latente warmte Voelbare atente warmte aandrijf energie WAGENINGEN For quality life 0000OL»)     Возможно, это изображение (3 человека, цветок и в помещении)

На прикладах д-р Кемпен пояснив, як теплиця дозволяє контролювати вологість повітря. В Університеті, де він працює, створено віртуальну теплицю, завдяки чому вдалось сформувати графік випаровування протягом року, а також спрогнозувати обсяги біомаси. Така теплиця дозволяє вводити різні параметри та оцінювати їхній вплив на клімат у теплиці.
Вологість контролювати можна за рахунок теплообміну повітря, матеріалів покриття та механічного зневоложення за допомоги теплового насосу.
Сучасні технології, про які розповів лектор, дозволяють не використовувати вичерпні природні ресурси для підтримання потрібного клімату у приміщеннях з розсадою.
Багато часу лекції було присвячено вертикальним теплицям – наступному кроку у тепличному землеробстві. Головними відмінностями вертикальних теплиць від традиційних є використання штучного освітлення та майже нульова кількість пестицидів.
Переваги – можливість планувати та прогнозувати урожайність, висока якість продукції та висока якість культур.
Лекція відбулась за сприяння Посольства Нідерландів в рамках проєкту «Удосконалення магістерської програми з агрономії на півдні України», який Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» реалізує за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.
Чекаємо на нові знання та круту інформацію про агробізнес нового покоління в наступних лекціях від доктора Jouke Campen!

Дарія Чорна, магістрантка 1-го р.н.

ОП "Адміністративний менеджмент"

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook