Як визначити реальний обмінний курс ?

30 квітня 2021 року

 Економіка України стрімко інтегрується до глобальної економічної спільноти. Швидкість переміщення товарів, капіталу та людей через кордони набрало небачених до цього часу масштабів. Рівень конкуренції на ринку праці в цій сфері знаходиться на досить високому рівні. І Національний університет біоресурсів і природокористування України готує саме таких висококваліфікованих фахівців з міжнародних відносин.

   Особливістю програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» є підготовка спеціалістів з поглибленим вивченням іноземних мов, здатних вирішувати поставлені задачі і практичні проблеми на основі глибокого аналізу та систематизації одержаних знань у сфері міжнародних економічних відносин.

   Курс «Економіка та зовнішньоекономічні зв’язки України» направлений на вивчення сучасних тенденцій інтеграції України до світового господарства. Розглядаються процеси та явища формування національної економічної системи, визначаються напрями стратегічного розвитку, стану міжнародної міграції робочої сили, особливості торгівельної політики та інтеграції в світове господарство.

   Сьогоднішня тема стосується вивчення міжнародних валютно-фінансових та кредитних відносин України. Її метою є отримання теоретичних знань та практичних навичок з управління міжнародними фінансами та аналізу факторів впливу на фінансові ринки, знайомство зі світовою грошовою системою, міжнародними фінансовими організаціями. Основними питаннями даної теми є: загальна характеристика основних елементів національної валютної системи,. валютний курс і фактори, що впливають на його формування, механізм формування валютного курсу в сучасних умовах розвитку світового господарства, фактори, що впливають на формування валютного курсу, а також тенденції розвитку міжнародних розрахунків і міжнародний кредит як рух позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин.

   Чому стаття має назву «Як визначити реальний обмінний курс?». Реальний обмінний курс є досить цікавим питанням, яке постійно звучить у різних джерелах масової інформації під назвою «Big Mac index». Даний інструмент визначення справедливого курсу валют був запропонований авторами журналу «The Economist» у далекому 1986 року і проводять його щороку. Українська гривня є постійним представником серед валют світу з найбільш заниженим курсом у порівнянні з доларом США. Тому це є гарним прикладом для обговорення зі студентами для розуміння їхнього судження щодо розуміння принципів функціонування валютної системи та руху світового позикового капіталу.

   Дане дослідження базується на теорії паритету купівельної спроможності. Згідно з її положеннями - природнім значення курсу валюти є значення, що відповідає паритету купівельної спроможності. Вважається, що у вартість бігмаку включені основні місцеві ресурси, тому просумувавши їх, можна отримати універсальний «споживчий кошик» і за його вартістю можна міряти реальний обмінний курс валют відносно долара США.

   Спробуємо розібратися в даному питанні. Паритет купівельної спроможності можна вважати досить оманливим інструментом вимірювання валютного курсу. Він може використовуватися для економік країн світу зі співставними умовами функціонування. Українська економіка поки що знаходиться на етапі становлення розвиненої ринкової економіки. Тобто, для нашої країни буде характерною особливість купівлі більшої кількості товару на відміну від країн з розвиненою ринковою економікою.

   Основним економічним аргументом є те, що про паритет потрібно говорити, коли готовий продукт безмитно постачається за кордон, але «Біг-Мак» виробляється у кожній країні окремо і на його ціну впливає національна економічна ситуація.

В цілому можна виділити три основні причини дешевизни бігмаку в Україні.

Перша – в економіці використовуються фактори виробництва, які не взагалі використовуються в міжнародній торгівлі. До них відносяться зарплата, орендні та комунальні послуги тощо. Такі витрати, як правило, є досить низькими у країнах, що розвиваються у порівнянні до світових економічних лідерів.

Друга – різні країни використовують найрізноманітніші методи захисту національних виробників. Тому навіть при однакових цінах на фактори виробництва ціни будуть відрізнятися через податки, квоти чи затрати на транспортування.

Третя – закони ринкове ціноутворення. Ціна бігмаку залежить від попиту. В країнах з високим рівнем доходу споживач готовий за нього заплатити більше, а так як в Україні споживачі не мають досить високого рівня матеріального забезпечення, тому і заплатити багато вони не готові.

Індекс бігмака показує обмінні курси, які теоретично могли б сформуватися за умови однакової продуктивності праці в країнах. Проте в різних країнах продуктивність різна. Це найбільша причина відмінності у цінах та відхилень обмінних курсів за індексом від фактичних. Тому як висновок, ціна на бігмак буде зростати паралельно із підвищенням продуктивності в Україні.

Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook