Аспіранти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» взяли участь у Комітетських слуханнях Верховної Ради України

29 квітня 2021 року

 

 

     26 квітня у режимі відеоконференції відбулися Комітетські слухання на тему: «Професійне навчання публічних службовців: європейський досвід та перспективи для України», до яких долучилися аспіранти Людмила Горбата, Анна Павловська, Богдан Гребенюк, Анна Федорова та Олена Лактіонова, які здобувають третій рівень вищої освіти за освітньо-науковою програмою «Публічне управління та адміністрування».

     У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Верховною Радою України (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u335/memorandum_vru_z_pidpisami.pdf) з метою об’єднання зусиль, спрямованих на реалізацію державної політики у сфері державної служби і набуття практичного досвіду роботи, формування та розвитку професійних компетентностей державних службовців спільні комунікативні заходи відбуваються на постійній основі. Це формує у майбутніх докторів філософії необхідні знання та вміння, передбачені для їх рівня Національною рамкою кваліфікацій, зокрема щодо набуття концептуальних та методологічних знань у галузі чи на межі галузей знань або професійної діяльності, а також формує спеціалізовані уміння/навички і методи, необхідні для розв’язання значущих проблем у сфері професійної діяльності, науки та/або інновацій, розширення та переоцінки вже існуючих знань і професійної практики, забезпечує розширення світогляду для проведення критичного аналізу, оцінки і синтезу нових та комплексних ідей.

     Комітетські слухання, організовані Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної службиМіністерством освіти і науки України за сприяння міжнародних партнерів, за участю народних депутатів, асоціацій органів місцевого самоврядування, представників органів державної виконавчої влади, міжнародних і вітчизняних експертів, представників закладів вищої освіти в фаховій дискусії обговорили сучасний стан та перспективи розвитку системи професійного навчання публічних службовців в Україні, ознайомилися з міжнародним досвідом навчання та підвищення кваліфікації публічних службовців.

     У своїх виступах міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Голова Представництва ЄС в Україні, посол Матті Маасікас зупинилися на необхідності подальшого вдосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.
     На основних здобутках та викликах реформування вітчизняної системи професійного навчання у своїх виступах акцентували увагу Голова НАДС Н. Алюшина, заступник Міністра освіти і науки А. Вітренко, заступник Міністра розвитку громад та територій В. Негода, професор кафедри публічної політики та політичної аналітики НАДУ О. Пухкал, виконавча директорка Асоціації об’єднаних територіальних громад В. Полтавець та засновник Центру політичної освіти «Polit UP» О. Чорний.
     Європейський досвід навчання публічних службовців на заході представили Голова Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) Г. Вірант, Голова Департаменту з питань розроблення навчальних програм та наукових досліджень Директорату з викладання та досліджень Французької національної школи адміністрації (ENA) Ф. Ларат, директорка з навчання та розвитку Інституту державного управління Ірландії (IPA) Т. Кассерлі, директорка Латвійської школи публічного управління (LSPA) А. Кальвіна, координатор проекту DOBRE Малопольської школи публічного управління К. Гвуц, заступник керівника Офісу парламентської реформи В. Толкованов, експерти Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» Н. Гнидюк, Програми USAID РАДА В. Венгер та Швейцарсько-українського проекту DECIDE Л. Жабенко.

     Участь у цьому заході надала можливість аспірантам долучитися до широкої фахової дискусії щодо сучасних викликів та проблем системи професійного навчання публічних службовців, що є перепоною впровадження європейських стандартів державного управління в Україні, а також долучитися до розробки рішень у сфері удосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.


Ірина Грищенко,
доктор наук з державного управління

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook