Майстерність робити правильні висновки для соціальних працівників

24 квітня 2021, 20:20

   23 квітня 2021 року відбулася відкрита лекція доцента кафедри філософії та міжнародної комунікації Матвієнко І.С. для студентів 2 курсу гуманітарно-педагогічного факультету, спеціальності «Соціальна робота» з дисципліни «Логіка» на тему: «Умовиводи: індуктивні та за аналогією».


   Лекція відбулася в дистанційному режимі через відео-конференцію Webex Meet. Адже в Україні введені жорсткі правила проведення навчального процесу в зв`язку з карантином через епідемію Covid-19.

   Логіка є одночасно теоретичною і практичною наукою, адже поєднує в собі вивчення проблем пізнавальної діяльності людини із застосуванням отриманих знань на практиці, зокрема, в сфері соціальної роботи.
   У чому ж проявляється особливість вивчення мислення логікою як наукою? Першочергово її цікавить абстрактне мислення як певний засіб пізнання об’єктивного навколишнього світу, вона дає людині інструменти за допомогою яких можна отримати істинні знання.

   Застосовуючи поняття та формулюючи судження ми приходимо до того, що б робити певні висновки, саме у формі умовиводів ми їх робимо. Умовиводи пов’язані з вивідними знаннями – тобто знаннями, отриманими з наявної інформації. Чи потрібно говорити про актуальність даного питання? Гадаю, ні, адже умовиводи є основою нашого мислення. Робити умовиводи ми можемо через дедукцію, через індукцію та за аналогією, що і стало темою сьогоднішньої лекції.

   Присутні на лекції колеги відзначили чітку логічну побудову заняття, практичну цінність, професійний підхід, використання різних педагогічних прийомів утримання уваги студентів та співпраці з ними. Лекція була прочитана на високому науково-методологічному та професійному рівні. Студентів зацікавила практична сторона визначення понять та застосування їх в соціальній роботі.

Світлана Сторожук,
професор кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook