Дмитро Грігалашвілі та Олеся Сокол стали призерами ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; філософія права»

24 квітня 2021 року

 

З метою підготовки фахівців європейського рівня та формування у них навичок здійснення наукової діяльності Міністерство освіти і науки України щорічно проводить Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з різних галузей знань і спеціальностей.

Цьогоріч ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; філософія права» відбувся на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли Дмитро Грігалашвілі (студент 1 курсу юридичного факультету) та Олеся Сокол (студентка 3 курсу юридичного факультету), які 22 квітня 2021 року взяли участь у підсумковій онлайн науково-практичної конференції.

 

Дмитро Грігалашвілі презентував наукову роботу «Свобода як правова цінність: теоретико-правовий аналіз» (наукова керівниця - завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур). У своєму виступі він довів, що подолання кризових періодів напряму залежить від історико-культурної спадщини та пошуку нових ціннісних орієнтирів для руху вперед, зміни напряму суспільного розвитку та зміни правової парадигми, переосмислення правових цінностей та вибудовування нових ціннісних орієнтирів, серед яких одним із найважливіших є свобода. Саме ця правова цінність здатна забезпечити поступ суспільства, в якому кожна людина буде здатна керуватися власними правовими поглядами і бажаннями, обирати свої цілі та засоби для досягнення правових наслідків, не завдаючи шкоди іншим суб’єктам, соціальним групам, державі та людству. Конкурсант порушив і не менш цікаве питання: «Яке місце свобода займає в ієрархії цінностей пересічних громадян України?» Посилаючись на дані соціологічного опитування, проведеного у 2018 році Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у співпраці з громадською організацією «Центр інформації про права людини» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, він підсумував, що  збереження в Україні свободи як основної цінності залишається під питанням, оскільки лише 45% респондентів висловили готовність терпіти матеріальні труднощі, але не поступатися своїми правами. У доповіді були підняті й інші важливі питання, як-от: співвідношення свободи і правової свободи, місця свободи серед таких правових цінностей як справедливість та рівність та ін.

 

Олеся Сокол презентувала наукову роботу «Місце та роль нації в державницькій концепції В'ячеслава Липинського» (наукова керівниця - доцентка кафедри теорії та історії держави і права Людмила Протосавіцька). Конкурсантка переконливо довела, що в сучасних умовах розбудови суверенної демократичної України критичне осмислення історичної та науково-історичної спадщини має неабияке значення. Актуальність спадщини В’ячеслава Липинського залишається актуальною, оскільки вона може бути дієвим теоретичним і практичним підґрунтям у процесі розбудови незалежної України, здійсненні її політики, зокрема, у формуванні державної ідеології та вихованні почуття національної гідності у громадян. Для В. Липинського найважливішим індикатором перевірки правильності політико-правових теорій була історія. Відстоюючи позиції національного консерватизму, він виступав за політичну інтеграцію як засіб творення незалежної національної держави. Його держава мала спиратися на три незалежні форми влади: законодавчу, виконавчу та судову, які врівноважували б одна одну, а також на територіальний патріотизм. Доповідачка переконливо показала позицію В. Липинського про те, що без держави немає нації, а держава в націотворенні відіграє провідну роль.

 

Конкурсні роботи виконані в рамках НДР 110/11-пр-2019 «Розробка ціннісно-правової стратегії розвитку правової культури в Україні у контексті протидії сепаратизму». Крім того, обидва конкурсанти є членами студентських наукових гуртків, що функціонують на кафедрі теорії та історії держав, – «Клубу юних теоретиків» та «Історії вчень про державу і право».

За результатами конкурсу наші конкурсанти стали призерами ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; філософія права»: Дмитро Грігалашвілі отримав Диплом І ступеня, а Олеся Сокол - Диплом ІІ ступеня (можна ознайомитися за покликанням).

 

Висловлюємо слова вдячності усьому складу Галузевої конкурсної комісії, зокрема її голові Леоніду Могілевському та секретарю Катерині Бережній за високий рівень організації заходу.

 

Вітаємо Дмитра Грігалашвілі та Олесю Сокол з їх науковими перемогами. Зичимо натхнення до нових наукових пошуків та здобуття нових наукових висот!

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

 

Людмила Протосавіцька,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook