КОЛИ УЧАСТЬ У ІІ ТУРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ – ВЖЕ ПЕРЕМОГА

23 квітня 2021, 10:00
КОЛИ УЧАСТЬ У ІІ ТУРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ – ВЖЕ ПЕРЕМОГА
Нині, наприкінці квітня підбиваються підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з різних галузей знань. Цього року вперше представниця НУБІП України взяла участь у конкурсі із соціолінгвістики. Свою роботу презентувала Анастасія Скуба – студентка 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.
Настя має чималий досвід участі у таких конкурсах, адже є учасницею і переможницею ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії 2018/2019 н. р. (диплом І ступеня), ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з біотехнології 2020/2021 н. р. (диплом ІІІ ступеня), ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з екології 2020/2021 н. р.
Як кажуть, талановита людина – талановита в усьому. Не можемо оминути й мистецькі здобутки Насті Скуби, яка 2019 року стала переможницею Х Міжнародного конкурсу молодих дизайнерів «Україна квітуча».
Отож Настя ще з першого курсу в орбіті кафедри культурології. А цього року під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри культурології Ярини Пузиренко підготувала конкурсну наукову роботу з соціолігвістики.
Прикметно, що студентка за фахом «біотехнологія» змагалася на рівних зі студентами філологічних спеціальностей. За висновками журі, цьогоріч конкуренція була дуже сильною і важко було вибрати з-поміж багатьох достойних робіт призерів, прозвучало навіть порівняння із спортивними змаганнями, коли переможця визначають соті секунди. От такої «секунди» десь і не вистачило Насті, та високий науковий рівень її дослідження спеціально відзначило журі. Було наголошено на тому, що конкурсна робота Анастасії Скуби ні в чому не поступається найкращим роботам студентів-філологів.
Це дуже приємно, адже свідчить також про високий рівень викладання в НУБІП України не тільки фахових дисциплін для тієї чи іншої спеціальності, а й дисциплін за вибором, за які відповідає гуманітарно-педагогічний факультет.
 
Зав.каф.культурології Ірина Майданюк
 
Пропонуємо вашій увазі враження від участі у конкурсі, якими поділилася Настя Скуба.
21 квітня 2021 р. мені пощастило взяти участь у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із соціолінгвістики, що проводився на базі філологічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка.
Свої роботи презентували студенти з різних куточків України. Мене вразило надзвичайне розмаїття тем конкурсних досліджень. Цікаво було дізнатися окремі особливості майже незнайомих мені мов: французької та шведської. Особливо актуальними, на мій погляд, були роботи з вивчення особливостей спілкування у соціальних мережах, адже, як вважають деякі сучасні вчені, людина в такій комунікації формує окрему особистість, що, не зважаючи на всі чудові можливості Інтернету, тягне за собою і значні негативні наслідки. Найбільше мені запам’яталась робота студентки Сумського державного університету Крістіни Древаль на тему «Особливості актуалізації мови расизму в контексті американської лінгвокультури», яка є, на мій погляд, докором людству, яке в еру космічних, квантових, біомолекулярних технологій досі ще зберегло таке принизливе явище, як расизм.
Хоч мені й не вдалося вибороти призового місця, участь в такому престижному конкурсі – це неймовірний досвід. Ще з перших етапів підготовки роботи, а моєю темою було «Вживання терміносполучень
на позначення явища гемокоагуляції (соціолінгвістичний аспект)», я дізналася про властивості мови як складної динамічної структури, її логіку, набула навичок соціологічних досліджень. Сама конференція стала в першу чергу майданчиком для спілкування. Чого тільки вартує можливість подискутувати з такими видатними фахівцями в галузі лінгвістики, як Галина Петрівна Мацюк, Світлана Леонідівна Ковтюх, Тарас Володимирович Шмігер та інші члени конкурсної комісії. Крім того, це ще змога навчитися краще висловлювати свої думки, добирати аргументи, творчо мислити, уважно слухати співрозмовника.
Щиро вдячна своїй науковій керівниці кандидату філологічних наук, доцентці кафедри культурології Ярині Василівні Пузиренко, оскільки без її наполегливості в мене б не вистачило терпіння закінчити роботу, а також за усі фахові коментарі, підказки, зауваження, за приділений особистий час та клопітку працю.
Окрема подяка к. пед. н. Тетяні Миколаївні Чумак, адже саме під час вивчення її курсу «Українська мова за професійним спрямуванням» зародилася ідея дослідження.
Також хочу подякувати усім своїм викладачам, деканату, керівництву університету, які заохочують студентство різнобічно розвиватися, підтримують і допомагають зростати у науковому пошуку.
 
 
 
Анастасія Скуба – студентка 3 курсу

 факультету захисту рослин, біотехнологій та екології 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook