Філософія І.Канта очима студентів НУБіП України

22 квітня 2021 року
Дві речі наповнюють душу все новим та зростаючим
захопленням і благоговінням,
щочастіше і щотриваліше я про них розмірковую:
зоряне небо наді мною і моральний закон в мені.

Імануїл Кант

   22 квітня 1724 року народився Імануїл Кант – видатний німецький філософ, родоначальник німецької класичної філософії. Ім'я Іммануїла Канта відоме на весь світ, оскільки він зробив невід'ємний внесок у світову філософську науку. За масштабністю наукових робіт Кант займає місце серед кращих філософів світу. Його праці поклали початок знаменної традиції в європейському духовному розвитку. Суть її полягає в тому, що кожен подальший крок людства уперед розглядається як критичне переосмислення накопиченого теоретичного багатства, що дбайливо зберігається, але не перетворюється у фетиш. Канта порівнюють із Сократом, тому що філософія його людяна. Для філософа нестерпною була сама лише думка про те, що свобода однієї людини може бути підкорена волі іншої.
   До 297 річниці І.Канта на базі кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся науково-методичний семінар «Кантівські читання» (онлайн).

      З вітальним словом до учасників семінару звернулися в.о. декана гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидат філософських наук Савицька Інна Миколаївна, в.о. завідувача кафедри філософії та міжнародної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидат філософських наук, доцент Культенко Валентина Павлівна.

   В семінарі взяли участь науковці та студенти різних факультетів НУБіП України: гуманітарно-педагогічного, економічного, ветеринарної медицини. Ініціатором і модератором заходу виступила аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації Шеховцова-Бурянова Вікторія Анатоліївна.

 

   На «Кантівських читаннях» були висвітлені гносеологічні, етичні, естетичні погляди І. Канта, дослідженні місце і роль ідей І.Канта в історії філософії та в сучасному світі.
   Роботу науково-методичного семінару розпочав доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Стрілець Василь Васильович, який виступив з доповіддю на тему: «Український філософ Микола Шлемкевич про підходи Імануїла Канта до проблеми визначення сутності філософії».

   У своїй доповіді «Гносеологічний переворот І. Канта» студент 1 курсу економічного факультету Ерко Максим, розглянув особливості критичного періоду та «Коперніканський переворот» І. Канта у філософії.

   Тему «Категоричний імператив» І. Канта і проблема моралі» було представлено студенткою 1 курсу економічного факультету Шевчук Вікторією.

   У своїй доповіді «Чому вчення І. Канта важливим в сьогоденні?» студентка 1 курсу гуманітарно-педагогічного факультету Заяць Стефанія висвітлила проблеми сьогодення, які безпосередньо пов’язані з філософією І.Канта.

 
   Цікаву та актуальну доповідь «Вчення про війну та мир у філософії І. Канта» представила студенткою 1 курсу економічного факультету Гедіна Яна.

   Доповідь «Місце естетичної теорії в філософській системі І. Канта» була представлена студентом 1 курсу економічного факультету Русаловським Олегом.

   Знайомство з філософією І. Канта можна вважати не лише гарним початком вивчення філософії, але і неабиякою школою розвитку самостійного критичного мислення. Адже всі школи, течії та напрямки сучасної філософії тією чи іншою мірою мають своїм першоджерелом вчення І. Канта. Його ідеї піддалися осучасненню, змінам, але продовжують жити.

Вікторія Шеховцова-Бурянова,
аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook