На шляху до впровадження масової оцінки земель в Україні

14 квітня 2021 року
     13 квітня 2021 року відбувся міжнародний науково-практичний онлайн-семінар «Mass valuation procedures and institutional set-up of land valuation boards» (Процедури масової оцінки і її інституціональне становлення), темою якого став обмін досвідом щодо методології масової оцінки земель. Семінар проводився в рамках співпраці проекту Німецько-український агрополітичний діалог (APD) та Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

     Учасниками семінару стали науковці факультету землевпорядкування НУБіП України, представники та експерти Головного експертного комітету із визначення вартості землі у Бранденбурзі (Німеччина), Федеральної служби з питань нерухомості (Німеччина), Товариства з управління та реалізації земель (BVVG, Німеччина) та Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, які займаються питаннями оцінки земель.
     Факультет землевпорядкування НУБіП України на семінарі був представлений деканом факультету, проф. Тарасом Євсюковим, завідувачем кафедри землевпорядного проектування, проф. Андрієм Мартином, завідувачем кафедри земельного кадастру, д.е.н. Віктором Заяцем та доцентом кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі, к.е.н. Антоном Кошелем.

     Семінар розпочався виступом начальника відділу оцінки земель Держгеокадастру Сергія Прокопенка, який розповів про історію розвитку оцінки земель в Україні та ініціативи щодо подальшого розвитку оціночних процедур.

     З німецької сторони першим виступив начальник управління кадастру та геодезії Головного експертного комітету із визначення вартості землі у Бранденбурзі пан Юрген Кузе (Jürgen Kuse), який у своїй доповіді представив особливості роботи експертних комітетів та масової оцінки земель на прикладі федеральної землі Бранденбург.

     Наступною була презентація начальника відділу оцінки нерухомості Федеральної служби з питань нерухомості (BImA) пана Акселя Кольфенбаха (Axel Kolfenbach), в якій він представив основні завдання і напрями роботи служби з питань нерухомості та основні методичні підходи до масової оцінки земель в Німеччині.

     Особливий інтерес українських учасників семінару викликала доповідь експерта з оцінки земель Товариства з управління та реалізації земель (BVVG) пана Ханно Ганше (Hanno Hasche), який представив основні складові процедури масової оцінки сільськогосподарських земель в Німеччині.

     Ця презентація викликала найбільше запитань з боку науковців та експертів, адже представлений німецький досвід має важливе прикладне значення до розвитку оцінки земель в Україні.
     Після завершення всіх виступів відбулася жвава професійна дискусія, в якій активну участь взяв декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який поділився з німецькими колегами особливостями збору ринкової інформації щодо вартості земель в умовах України.

     Головним підсумком проведеного семінару, який був відмічений усіма учасниками заходу, стало визнання того, що проблеми становлення систеи оцінки земель в східній Німеччині та Україні є схожими, проте німецькі фахівці вже напрацювали певний досвід їх вирішення, а тому необхідно й надалі поглиблювати співпрацю між нашими країнами в цьому напрямі, забезпечуючи постійний обмін досвідом.

     Довідково: на факультеті землевпорядкування НУБіП України у 2019-2021 роках виконується науково-дослідна робота «Розробка механізмів масової оцінки нерухомості для ефективного регулювання земельних відносин», керівником якої є проф. Андрій Мартин.

Антон Кошель,
доцент кафедри геоінформатики і
аерокосмічних досліджень Землі

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook