Викладачі кафедри рослинництва поглиблюють співпрацю з представниками Університету Вітовта Великого (Литва)

6 квітня 2021 року
     Колектив кафедри рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування України та Університету Вітовта Великого мають тривалу плідну співпрацю з 2008 року, коли було вперше подано запит і отримано грант на проведення науково-дослідного проєкту в межах програми Євросоюзу ERA-ARD за напрямом «Reduction of Impact of Biofuel Production to Food Stock (Biodieselfeed)» в 2009 – 2010 роках.

     Цей проєкт виконувався науковими установами Литви, Польщі та України. Результатом цього проєкту стали комплексні дані щодо підбору культур, придатних для виробництва біопалива (Україна), отримання олії, визначення її якісного складу та відповідність Євростандартам (Литва) та виробництво експериментальних зразків біодизелю (Польща), які лягли в основу наукових статей в журналах, які індексуються в базах Scopus та декілька монографій на офіційних мовах Євросоюзу.

     Наступний науковий проєкт виконувався за напрямом “Biofuel production from new renewable biomass resources” в 2012-2013 роках в рамках українсько-литовських наукових проектів. Важливим результатом цих проєктів стала можливість аспірантів, молодих викладачів приймати участь в спільних дослідженнях, міжнародних конференціях, круглих столах. Такі спільні проєкти мотивують молодь до наукової діяльності на міжнародному рівні.

     1 квітня 2021 року в рамках співробітництва кафедри рослинництва НУБіП України та вчених Університету Вітовта Великого (м. Каунас, Литва) проводилася зустріч, на жаль, в умовах карантину дистанційна.

     Обговорювалися перспективні напрями досліджень в рамках конкурсу спільних українсько-литовських науково-дослідних проєктів на 2022-2023 роки. З литовської сторони участь в обговоренні взяли вчені Університету Вітовта Великого – проф. Віолета Макаравіцене (Violeta Makareviciene), дослідники Аушра Сінкевіцене (Ausra Sinkeviciene) та Еглє Сенцикіене (Egle Sendzikiene). Вони представили своє бачення співпраці та вибору напряму досліджень відповідно до оголошених в конкурсі позицій. В попередніх дослідженнях нами встановлена можливість співпрацювати з нашими колегами досліджуючи певні групи сільськогосподарських культур.

     З української сторони в зустрічі приймали участь завідувач кафедри рослинництва Каленська С., професор Овчарук О., доцент Юник А. В. та асистент Мазуренко Б. О. Представники кафедри рослинництва висвітили напрями досліджень, що проводяться нині на кафедрі, та перспективи нових напрямів з врахуванням змін клімату, емісії СО2 раціонального використання ресурсів в рослинництві. Досить цікавим напрямом досліджень є вплив вирощування різноманітних олійних культур на агрохімічні та мікробіологічні показники грунту, оскільки, як зауважив доцент Юник А. В. – «сільське господарство є одним з основних джерел викидів парникових газів, але точних даних про вплив вирощування сільськогосподарських культур зараз всеодно мало».

     Одним із важливих напрямів дослідження є «емісія парникових газів», зокрема вуглекислого CО2, при вирощуванні сільськогосподарських культур та шляхи її зменшення за рахунок оптимізації елементів технології вирощування. Відбулась жвава дискусія, щодо підходів, методології та методик проведення спільних досліджень.

     Робоча група українських та литовських вчених працює над підготовкою запиту на спільний науковий проєкт за напрямом «Екологія та раціональне природокористування» з перспективою отримання допоміжних результатів з напряму «Енергетика та енергоефективність».

Каленська С.,
завідувач кафедри рослинництва
Мазуренко Б.,
асистент кафедри рослинництва 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook