Четвертокурсниця Аліна Чеберяко: мій шлях до здобуття професії перекладача буде на магістратурі НУБіП України

26 березня 2021 року

 

  • — Добрий день, Аліно. Дякуємо, що погодилися на наше інтерв’ю. Розкажіть про себе.

     — Добрий день! Мене звати Аліна Чеберяко. Я – випускниця ОНЗ «Іванківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» Київської області, а наразі – студентка IV курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Філологія (переклад включно)».
     Ще з дитинства моє життя було пов’язане з вивченням мов: відвідувала гуртки, переглядала фільми, читала книги англійською мовою, подорожувала різними англомовними країнами. В старших класах зрозуміла, що в мене з’явилося бажання глибше вивчати та удосконювати свої знання мов. У шкільні роки я була переможницею районних та обласних олімпіад; у позаурочний час проводила гурток для дітей початкових класів з вивчення англійської. Тому на момент закінчення школи я вже знала, яку професію оберу в майбутньому. Для себе я вирішила: хочу стати філологом.

  • — Чому Ви обрали саме НУБіП України?

     — Закінчуючи школу, переді мною виникло проблемне питання: «Де я планую навчатися?» Тому почала моніторити різні цікаві варіанти університетів. Критерії при виборі професії та університету у кожного свої: хтось приділяє увагу заробітку, хтось − попиту. А я обирала фах, спираючись на свої знання, та, як кажуть, що “ближче до душі”. Для мене було в пріоритеті знайти саме той ЗВО, який дасть мені змогу не тільки навчатися в Україні, але й за кордоном. Документи для вступу подавала до декількох навчальних закладів. Проте перевагу віддала на користь Національного університету біоресурсів і природокористування України, про який багато чула від батьків, їх колег, студентів, які там навчалися і ділилися гарними враженнями.

  • — Чи виправдалися Ваші очікування від навчання в Університеті?

     — Знайомство з університетом мене приємно вразило! Тут є все для успішного здобуття професії: зручне розташування, зелена зона, чисте повітря, гарні навчальні корпуси, оснащені сучасним технічним обладнанням, викладачі, які є професіоналами своєї справами.
     Про університет можу говорити лише з усмішкою. Попри велику територію, незліченну кількість корпусів і студентів почуваєшся у всьому цьому, як вдома, ніби ти на своєму місці. Ти – частинка цього величезного організму.
     Гуманітарно-педагогічний факультет, який я обрала, не розчарував ні в чому. Із перших тижнів навчання відчуваєш, що доведеться попітніти, але це сприймається більше як можливість чогось досягти, розкрити себе, аніж обтяжлива робота. Коли є бажання і цілеспрямованість, то ніякі труднощі не страшні. Саме в НУБіП України є можливість великого вибору іноземних мов: французька, німецька, польська, англійська, іспанська та багато інших. Саме польська мова варта Вашої уваги! Наш Університет тісно співпрацює з Поморською академією в Слупську, яка знаходиться в Польщі. Звідти до нас приїжджає велика кількість викладачів, які проводять цікаві та пізнавальні семінари, конференції, заняття для наших студентів. Ми ж в свою чергу практикуємо та вдосконалюємо своє мовлення.
     «Чому ж польська?» – запитаєте Ви. А тому що Університет надає можливість студентам навчатися за програмою «Подвійного диплому». Ця програма включає в себе семестр навчання в Польщі (протягом 3 років), безкоштовне проживання в гуртожитку та головне – отримання диплому міжнародного зразка. На щастя, я втілила в життя свою мрію про навчання за кордоном та стала частинкою цієї програми.
     Також вагомими аргументами на користь мого Університету є активне студентське життя. В культурно-масовій роботі ми не поступаємося жодному ЗВО. Кожного року в нас проходить велика кількість різних свят. Учасники вражають своєю творчістю, сучасністю номерів. Тому, якщо мрієш навчитися танцювати, співати, декламувати вірші, грати на музичних інструментах, стати актором, то тобі – до нас!

  • — Чи мали можливість випробувати себе професійно?

     — Так! Минулого року мала можливість супроводжувати групу дітей за програмою «Діти Чорнобиля» до Англії, де була координатором, перекладачем та просто наставником.
     Цього ж року я проходила виробничу педагогічну практику від Університету в своїй школі. Викладала уроки англійської мови для учнів початкових класів. Кожного уроку на мене дивилися дитячі очі, в яких горів вогник цікавості. Після проходження практики я отримала неабиякий досвід роботи з дітками, позитивні емоції та розвиток своїх вмінь і навичок.

     Отже, обираючи Національний університет біоресурсів і природокористування України Ви маєте знати і чітко усвідомлювати, чого прагнете в цьому житті і на що готові піти заради успішного майбутнього. Якщо Ви – за якісну освіту, сучасні підходи, професійних викладачів, то Вам – до нас! А я з упевненістю можу сказати, що далі мій шлях до здобуття професії перекладача буде на магістратурі НУБіП України!

Інна Грабовська,
завідувачка кафедри англійської мови
для технічних та агробіологічних спеціальностей

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook