Як українські фахівці прийшли на допомогу Японії (нове інтерв'ю Олени Паренюк для Радіо Свобода)

17 березня 2021 року
Київ

Японія стала створювати наукові установи, які спеціалізувалися на проблемах ядерних катастроф. Фахівців для них шукали в усьому світі. Україні, яка має досвід Чорнобилю, приділили особливу увагу, ділиться спогадами про 2011 рік радіобіолог, старша наукова співробітниця кафедри загальної екології та радіобіології Національного університету біоресурсів і природокористування України Олена Паренюк:
«Японський уряд виділив кошти на те, щоб в університеті Фукусіми створити інститут, який має досліджувати радіоактивність. Раніше вони там ніколи цим не займалися. І ось директор новоствореного інституту і керівник з кадрових питань за декілька тижнів облетіли фактично увесь світ, щоб шукати співробітників. Мені призначили співбесіду о п’ятій ранку в готелі, бо потім вони відлітали. Мене одразу вразила така працелюбність японців», – розповіла дослідниця.
За її словами, японців наразі цікавить саме те, як природа змінюється і адаптується під дією радіації, й мікроорганізми, які демонструють дивовижну стійкість до неї, – не є винятком.
Олена Паренюк кілька років співпрацювала з профільним інститутом університету Фукусіми, а нині є позаштатною співробітницею Інституту ядерної інженерії університету Фукуї.

 


Рубрика "жінка в науці"
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook