Початок кар’єри: можливості дуальної форми навчання завдяки співпраці університету з ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі»

4 березня 2021 року

Ще тільки влітку 2020 року Національний університет біоресурсів та природокористування України та ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» підписали Угоду щодо партнерства в освітній та науково-інноваційній діяльності. А сьогодні компанія ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» є стратегічним партнером ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України і концептуально підходить до співпраці щодо залучення до роботи в компанії студентів, які обрали професію енергетика. Такі сучасні і інноваційні проекти реалізації програми дуального навчання є актуальними з огляду на можливість суттєвого покращення практичного навчання та поєднання освітнього процесу в університеті з працевлаштуванням і роботою на підприємстві.

Закінчився перший семестр такого навчання і вже можна підвести деякі підсумки. Наразі в компанії за дуальною програмою вже працює 10 студентів нашого інституту. Для них це унікальна можливість відчути особливості сучасної виробничої сфери.

“ДТЕК як відповідальна і надійна компанія дбає про майбутнє України і підтримує талановиту молодь. Сьогодні електромережі створюють основу для інших напрямків енергетики — розвитку електротранспорту, використання енергії вітру, сонця, води та інших альтернативних джерел. Тому роль мереж стрімко змінюється, вони стають автоматичними та «розумними» і бути енергетиком, щоб управляти ними не менш престижно й цікаво, ніж бути IT-спеціалістом, наприклад. Це відмінна можливість для молоді розпочати кар’єру в ДТЕК.”

Віталій Шайда,
генеральний директор ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі»

Два тижні на підприємстві, два тижні на навчанні згідно розкладу в університеті – за такою системою зараз проходить навчання студента кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Дмитра Вічужаніна.

 


Дмитро, як ти дізнався про можливість дуальної форми навчання?
– Про дуальну форму освіти, я почув від одногрупників та детально дізнався у директора нашого інституту Віктора Каплуна. Саме наш інститут створив умови для укладання відповідної угоди та оформленням необхідних документів. Тепер я маю унікальну можливість поєднати навчання та роботу на виробничих об'єктах енергокомпанії і доповнити свої теоретичні знання практичним досвідом.
На якій посаді ти працюєш?
– В компанії ДТЕК я працюю з серпня 2020 року на посаді електромонтера з експлуатації розподільчих мереж Центру з огляду мереж. Працюю вахтовим методом 14 днів, в інші періоди навчаюсь дистанційно.
Що входить в твої обов’язки на посаді електромонтера?
– Зараз ми здійснюємо планові та позапланові огляди електричних мереж, завдяки чому вчасно виконується їх ремонт. Але спочатку були заняття навчальному центрі ДТЕК. Довелось кілька місяців додатково вчитись, щоб здати іспити, отримати групу допуску і дозвіл на самостійне виконання робіт в електроустановках. За кожним з нас закріплений досвідчений наставник, який допомагає освоїтися у професії.
Що ти побажаєш студентам, які наступного року виявлять бажання навчатись за дуальною форомою?
– На мій погляд, саме така програма дає шанс отримати дуже цінний досвід та можливість будувати власну кар’єру в енергетичній сфері, поєднуючи навчання та роботу на відомому підприємстві.

Завдяки дуальній формі навчання студенти отримують офіційне працевлаштування і заробітну плату, забезпечені спецодягом та медичним страхуванням, як і всі інші працівники компанії. Після успішного закінчення навчання випускники можуть продовжити працювати в компанії за наявності вакансій, рекомендацій наставників та їх безпосередніх керівників.
Впевнені, що саме такі можливості, створюють додаткові переваги для наших випускників при працевлаштуванні, а для абітурієнтів окреслюють нові мотиваційні складові при виборі закладу вищої освіти для одержання фаху енергетика.

 

Розмову провів Дмитро Сорокін,
старший викладач кафедри електротехніки,
електромеханіки та електротехнологій

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook