Участь кафедри у вебінарі ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ТА НОВІ МОЖЛИВОСТІ ЗРОСТАННЯ

25 лютого 2021, 17:36
Київ

 Сьогодні, 25 лютого 2021 року в режимі онлайн було представлено презентацію «Циркулярна економіка та нові можливості зростання» в рамках міжнародної програми «Європейський Союз для довкілля» (EU4Environment), який реалізується в Україні.
Програма «EU4Environment» фінансується ЄС і покликана допомагати країнам Східного партнерства зберегти свій природний капітал і покращити екологічний добробут населення, підтримуючи діяльність із захисту довкілля, демонструючи і відкриваючи можливості для більш «зеленого» зростання, а також імплементуючи механізми для кращого управління екологічними ризиками та впливами.
Програма «EU4Environment» об’єднує екологічні та економічні суб’єкти, допомагає здійснювати зміни на політичному та законодавчому рівнях, роблячи планування та інвестиції більш «зеленими», стимулюючи впровадження інноваційних технологій, прийняття нових бізнес-моделей і створення «зелених» робочих місць. Таким чином, програма сприяє більш ефективному екологічному управлінню, більш раціональному використанню заповідних зон та лісів, а також розвитку стійкої торгівлі (на принципах сталого розвитку).
Програма розрахована на період до 2022 року та реалізується консорціумом міжнародних партнерів, включаючи Організацію з економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), програму ООН з промислового розвитку (ЮНІДО), програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), Європейську економічну комісію ООН (ЄЕК ООН) та Світовий банк. Діяльність Програма «EU4Environment» спрямована на досягнення відчутних і досяжних результатів відповідно до цілей, пріоритетів і загальних завдань співпраці, що були визначені країнами-партнерами.
ЮНІДО продовжує сприяти та розвивати національний потенціал в Україні з метою допомогти підприємствам перейти на ресурсоефективне та більш чисте виробництво (РЕЧВ). Крім того, ЮНІДО визначає можливості, які зможуть підтримати створення кругових ланцюгів створення вартості та створення еко-індустріальних парків для підвищення можливостей та переваг циркулярної економіки (ЦЕ) на національному та регіональному рівнях серед підприємств, уряду та суспільства.
В Україні, Центр є національним партнером ЮНІДО з впровадження компоненту «Циркулярна економіка та нові можливості зростання» в рамках програми «EU4Environment» за такими напрямками:
 ресурсоефективне та чисте виробництво (РЕЧВ);
 циркулярна економіка (ЦЕ) та управління промисловими відходами;
 єдиний ринок зеленої продукції.
Ресурсоефективне та більш чисте виробництво – це безперервне застосування комплексної превентивної екологічної стратегії до виробничих процесів, продукції та послуг для підвищення ефективності і зниження ризиків для людини та довкілля.
Підходи циркулярної економіки та управління промисловими відходами включають розробку нових бізнес-моделей, заснованих на принципах екодизайну, ремонтування, повторного використання, відновлення та обміну продуктами і запобігання утворенню відходів.
Ініціатива «Єдиний ринок зеленої продукції» передбачає застосування методології «Екологічного сліду продукції» як однієї з можливих схем екологічного маркування для експортних галузей, орієнтованих на ринок ЄС.
РЕЧВ має на меті зробити свій внесок у:
• ресурсоефективність – за рахунок оптимізації продуктивного використання природних ресурсів (матеріалів, енергії, води) на всіх етапах виробництва;
• мінімізацію відходів – мінімізація шкідливого впливу виробничих систем на довкілля та природу за рахунок скорочення утворення відходів і викидів;
• добробут людей – мінімізація ризиків для людей та спільнот, забезпечуючи при цьому їх розвиток.
Серед учасників заходу також були представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (координатори програми в Україні), Представництва Європейського Союзу в Україні, ЮНІДО та інших міжнародних організацій, національний координатор програми «EU4Environment» в Україні, представники компаній, організацій, асоціацій, неурядових організацій, фінансових установ та науково-дослідних інститутів.
Більше інформації за посиланням www.eu4environment.org

 мінімізацію відходів – мінімізація шкідливого впливу виробничих систем на довкілля та природу за рахунок скорочення утворення відходів і викидів;
 добробут людей – мінімізація ризиків для людей та спільнот, забезпечуючи при цьому їх розвиток.

Мета заходу
 підвищення обізнаності учасників та ключових зацікавлених сторін щодо компоненту «Циркулярна економіка та нові можливості зростання» в рамках програми «EU4Environment» в Україні та його переваг для національних виробничих підприємств;
 презентація досягнень та планів щодо реалізації проєктів, пов’язаних з ресурсоефективним та чистим виробництвом, починаючи з 2019 року;
 обговорення нових можливостей, що пов’язані з циркулярною економікою в Україні: картографування промислових відходів як засіб для покращення поводження з відходами в обраних регіонах;
 представлення національної мережі ресурсоефективного та чистого виробництва;
 нагородження сертифікатами учасників та організацій, які сприяли діяльності клубів РЕЧВ в Україні.

 


Серед учасників вебінару
Структура програми Євросоюз для довкілля
Моніторинг прогресу
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook