Вітаємо із Міжнародним днем жінок і дівчат в науці!

11 лютого 2021 року

11 лютого щорічно, починаючи з 2016 року, за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат в науці (International Day of Women and Girls in Science).


Передісторія появи нового свята така. 20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію "Наука, техніка і інновації в цілях розвитку", де визнавався рівний і повноцінний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. А через два роки на черговому пленарному засіданні Генасамблеї була прийнята резолюція 70/212, яка проголошує 11 лютого Міжнародним днем ​​жінок і дівчат в науці. Заснування нової дати стало черговим етапним кроком з реалізації плану розвитку суспільства до 2030 року, відомого як Резолюція Генеральної Асамблеї ООН "Перетворення нашого світу: Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року". Основною метою Резолюції є досягнення якісних змін в процесі залучення жінок і дівчат в наукову сферу. І хоча за останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів в цій справі, але жінки і дівчата досі стикаються з обмеженнями в цій сфері. Дослідження фахівців, проведені в 14 країнах, виявили певний дисбаланс в науковій сфері між чоловіками і жінками, тобто дисбаланс за статевою або гендерною ознакою. Так, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок в сфері науки становить 18 %, 8 % і 2 % відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37 %, 18 % і 6 %. Резолюція закликає всі країни світу звернути увагу на існуючу проблему, намагатися визначити причини гендерного дисбалансу в науці, техніці та інноваціях, а також організувати програми заходів по залученню жінок і дівчаток в наукове середовище.

Вітаємо із святом всіх жінок і дівчат, які докладають багато зусиль для розвитку науки, жертвують своїм власним часом для того, щоб наукова робота була на високому рівні. Щасти Вам усім!

За дорученням чоловіків кафедри біохімії і фізіології тварин
ім. акад. М. Ф. Гулого завідувач, професор
Віктор Томчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook