Не відставати, творити, навчати, виробляти – новий курс університету. Відбулося розширене засідання серпневої вченої ради

28 серпня 2019 року

  Аспіранти відвідали розширене засідання серпневої вченої ради

 Розпочав же роботу ректор Станіслав Ніколаєнко з підсумків діяльності науково-педагогічного колективу університету у 2018-1019 навчальному році та перейшов до нового курсу університету, який отримав промовисту назву – не відставати, творити навчати виробляти.  

Рік був непростим. Пройшли демократичні вибори ректора, і Станіслав Ніколаєнко ще раз подякував за довіру і підтримку та наголосив: роботи попереду багато. Світ змінюється, спостерігаємо стрімкий розвиток біо- і нанотехнологій, проникнення штучного інтелекту у всі сфери життя. Поряд з цим є тенденція до масовізації вищої освіти, наростає конкуренція між університетами. Виробництво ж вимагає нових кадрів, які б володіли сучасними технологіями і навчалися все життя. Це змінює і функції університету, доповнює їх необхідністю прямої участі вишів у промисловості, сільському господарстві тощо. А також, поряд з рухом до глобалізації, вимагає лишатися оберегами національних культур.

 Цього року студентами НУБіП стали більше 8,7 тисяч осіб, в т.ч. базового закладу – 5662. Прикро, що університет недобрав трохи цього року магістрів, що, крім іншого, пояснюється введенням єдиного вступного іспиту. Величезну роль у можливості гарного набору відіграла потужна профорієнтаційна робота. Стосовно галузевого спрямування, то більше половини цьогорічних першокурсників обрали суто аграрні спеціальності. Викликає занепокоєння стан сільських шкіл, результат чого бачимо у динаміці частки вступників, їхньої підготовки, які бажають кращого.

     Далі очільник університету спинився на місці НУБіП у рейтингах (7-ме у ТОП 200 і 3-тє – у столиці), успіхах наших студентів у Всеукраїнських студентських олімпіадах (що демонструє високий рівень підготовки), результатах опитування серед студентів (більшість тут відмітила гарну якість навчального процесу, але більше 30% респондентів звертають увагу на випадках викладання старих знань, дублюванні предметів), роботі бібліотеки, наявності атестованих електронних курсів, перевірці на плагіат.
     Торкнувся дуже актуальної проблеми: мотивації молоді до навчання. Тут слід шукати нові підходи, особливо це поле роботи для психологів, педагогів. Адже наше головне завдання – дати молоді якісні актуальні знання і навчити поновлювати їх протягом життя. Завідувачі кафедр повинні заохочувати творчих педагогів і науковців, адже обов’язкова умова академічної успішності університету – це висококваліфікована професура, доценти. Ще одна проблема – вивчення викладачами іноземної мови, зокрема англійської. Давайте проведемо тестування на знання іноземної і студентів, з тим, щоб розділити їх за групами, звернувся з пропозицією очільник вишу.

Навчальний процес невід’ємний від дослідництва. Ректор відзначив тут значну активізацію молодих науковців, що, безумовно, дуже добре. Університет серед провідних вишів по фінансуванню науково-дослідної роботи, плідно співпрацює з провідними компаніями, створені спільні науково-виробничі лабораторії. Зростає і проектна активність вчених НУБіП.

 Станіслав Ніколаєнко проаналізував ефективність підготовки аспірантів, винахідницьку роботу, динаміку публікацій у SCOPUS і Web of Science та індексу Гірша. Дві останні позиції потребують посилення.
     В університеті має ефективно запрацювати система підтримки інновацій, доцільно моніторити і прогнозувати потреби компаній у кадрах, розробляти програми інноваційного партнерства. Загалом формувати образ НУБіП як популяризатора всього нового.

   Щодо міжнародної роботи: маємо 129 угод про співпрацю, діють 9 міжнародних програм з можливостями отримання подвійного диплому, навчаються 227 іноземних студентів. І тут теж слід нарощувати роботу.
     Гарно поставлена виховна робота. Працює «Школа лідерства НУБіП», візитівки університету, такі як фестиваль «Голосіївська весна» збирають більше 7 тисяч учасників і глядачів, відновили легкоатлетичну естафету «Голосіївське кільце», ефективно працює кафедра військової підготовки. Потребують покращення умови проживання у гуртожитках, але тут головне навчити студентів ставитися до майна кампусу як до свого.
     Ефективно запрацювали науково-дослідні господарства університету. Цього року врожайність ранніх зернових культур сягнула 50 ц/га, а об’єм їх валового виробництва – 8,6 тон.
     Цьогоріч бюджет університету перетнув позначку у 1 мільярд гривень. Зросла середня заробітна плата, хоча і лишається на явно недостатньому рівні. Зроблену велику роботу зі зміцнення матеріально-технічної бази. Слід залучати кошти, використовуючи наші переваги: розвивати кластерну модель і зв’язки з бізнесом, розробляти власні навчальні проекти і програми, такі як бізнес-школа «Агрокебети».

     Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко виокремив сім основних напрямків. Перший – оновлення всіх сфер життя університету (дебюрократизація, диджиталізація), другий – вибудовування навчального процесу з врахуванням психолого-педагогічних вікових особливостей молоді, третій – нова якість зв’язків з виробництвом, четвертий – рішуча перебудова профорієнтаційної роботи (відхід від практики «рекрутерства»), п’ятий – радикальна зміна кадрової роботи, відбір і підтримка молодих вчених, шостий – нарощування ефективності міжнародних зв’язків, сьомий – поліпшення гуманітарної, виховної складової. І обов’язково нарощувати дисципліну та відповідальність всіх працівників університету.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook