Факультет землевпорядкування підбиває підсумки роботи за 2020 рік: Міжнародна діяльність

20 грудня 2020 року
     За визнанням авторитетного журналу Time, 2020 рік визнано найгіршим у сучасній історії. Причина цьому добре відома – тривала криза загальносвітового масштабу у зв'язку з пандемією COVID-2019. У контексті міжнародних відносин в сфері освітньої і наукової діяльності це створило значні перешкоди, які, однак, можна подолати засобами сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

     Упродовж року, що добігає до свого логічного кінця, на факультеті землевпорядкування було реалізовано низку запланованих міжнародних заходів. Вони, головним чином, передбачали організацію і проведення на базі факультету міжнародних семінарів, круглих столів і вебінарів.
     Ще до початку карантину, 3 лютого 2020 року на факультеті спільно із Бразильським федеральним інститутом освіти, науки та технологій (м. Сан Паулу) було проведено науково-практичний семінар «Drones for Education» (Безпілотні літальні апарати в освіті).

  

     Пан Кайо Італо Маркьєрі Пімпінато (Caio Italo Marcieri Pimpinato) презентував результати проєкту Drones for Education, над яким із 2018 року він працював у складі команди фахівців із федерального Інституту освіти, науки та технологій, Сан Паулу, Бразилія (Federal Institute of Education, Science and Technology of São Paulo, Brazil). Головною метою цього проєкту є всебічне залучення безпілотних технологій в освітній процес і сприяння тісному контакту студентів з ними. Як інженер, пан Кайо брав участь у проведенні семінарів у Бразилії, Великобританії, Парагваї, Іспанії, Італії, а тепер і в Україні. Семінар відвідала значна кількість співробітників та студентів факультету.

     Із запровадженням загальнодержавного карантину міжнародна діяльність на факультеті не припинилася, а плавно перейшла у режим відеоконференцій та вебінарів. Загалом у звітному році проведено дистанційно п’ять міжнародних семінарів та круглих столів, зазвичай засобами платформи Cisco Webex Meetings. Так, 23 квітня 2020 року факультет землевпорядкування НУБіП України спільно зі своїми партнерами проєктом Німецько-український агрополітичний діалог (APD) та Товариством з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH) організували вебінар «Досвід проведення консолідації земель у Німеччині». Зацікавленість цей захід, викликав у більш ніж 150 учасників з Києва та Берліну, Бонну та Одеси, Цюріха, Львову, Рівного та інших міст.

     Родзинкою вебінару став виступ Губертуса Бертлінга, колишнього начальника управління Міністерства сільського господарства та навколишнього середовища Федеральної землі Саксонія-Ангальт, який навів головні цілі і завдання землеустрою у Німеччині за останні 150 років. Не менш цікавим був виступ професора Йоахіма Томаса, віцекерівника відділу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та захисту прав споживачів Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, який представив доповідь на тему «Землеустрій і консолідація земель у міжнародному контексті». У обговоренні активну участь взяли представники вищих навчальних закладів, держаних установ, організацій та приватних компаній а також аспіранти. Експертам були поставлені питання щодо врахування якості ґрунтового покриву під час проведення консолідації земель, хто має право виконувати роботи з консолідації земель в Німеччині, яка кількість проектів консолідації виконується в рік, хто виступає платником, де готують фахівців і багато інших.

     Розвиваючи співробітництво із Консорціумом з питань розвитку сільського господарства України (CURAD), до складу якого входять Університет штату Пенсільванія, Університет штату Огайо, Університет штату Канзас, Університет штату Луїзіана та Університет Міссурі у жовтні був проведений вебінар, на якому українські та американські викладачі обговорили особливості оцінки сільськогосподарських земель.

     Ключову презентацію для американських колег зробив завідувач кафедри землевпорядного проектування, д.е.н. Андрій Мартин. У своєму виступі він надав представникам групи CURAD CORE та Американського товариства управляючих ферм та сільськогосподарських оцінювачів (ASFMRA) короткий огляд методик оцінки земель сільськогосподарського призначення за часів незалежності України, принципові відмінності між різними видами землеоціночних робіт, актуальні проблеми створення відповідних геопорталів, інформаційного забезпечення оцінки, а також практики проведення аукціонів щодо передачі у оренду земель сільськогосподарського призначення.

     Продовжуючи серію просвітницьких заходів, 18 листопада 2020 року відбувся українсько-польський круглий стіл "Оцінка нерухомості в умовах нестійких ринків", де українські та польські експерти-оцінювачі, вчені, представники саморегулівних організацій з питань оцінки земель та нерухомості, керівники великих оціночних компаній обговорили проблеми оцінювання нерухомості в умовах нестійких ринків, зумовлених пандемією коронавірусної хвороби. Модераторами семінару виступили декан факультету Тарас Євсюков і професор Вроцлавського університету наук про життя Ольгерд Кемпа. Співорганізатори заходу – ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» (голова - Анатолій Полтавець) та ГО «Земельна спілка України» (президент - Андрій Кошиль). У заході взяло участь понад 40 учасників з Калішу та Києва, Вроцлава та Львову, Ольштина та Одеси, Бидгоща та інших міст.

     Міжнародний науково-практичний вебінар «Global and Regional Challenges in Agricultural Land Conservation and Management» (Охорона та управління сільськогосподарськими землями: глобальні та регіональні виклики), що відбувся 27 листопада на базі факультету землевпорядкування НУБіП України, об’єднав учасників із України, США (Pennstate University), Німеччини (Christian-Albrecht University of Kiel) та Туреччини (Dicle University). Спікери виступили з доповідями щодо головних проблем охорони та управління сільськогосподарськими землеями в контексті сучасних викликів та шляхів їхнього подолання. Модератором вебінару був координатор міжнародних програм факультету В'ячеслав Богданець.

     Зокрема, професор Онер Четин із університету Dicle, Туреччина, свою доповідь присвятив питанням деградаційних процесів при зрошенні сільськогосподарських угідь, а професор університету штату Пенсильванія Richard Stehouwer – продовольчій безпеці людства в умовах зростання населення на планеті і сценаріям використання земельних ресурсів у таких умовах.

     Учасники вебінару дійшли згоди у тому, що науково обґрунтовані підходи до вирішення регіональних проблем, зокрема охорони земель сільськогосподарського призначення, боротьба із деградаційними процесами, де значна частка належить водній та вітровій ерозії, засоленню, підтопленню, опустелюванню та забрудненню земель, створення відкритих баз знань із цих питань, впровадження інноваційних підходів у моніторингу стану земель, що використовуються у сільському господарстві, дозволить наблизитися до розв'язання тих загроз, які постають перед нами у зв'язку із глобальними викликами
     В умовах пандемії COVID-19, питання підготовки здобувачів вищої освіти, особливо інженерних спеціальностей, стало надзвичайно актуальним. У зв’язку з цим, 3 грудня на факультеті землевпорядкування відбувся міжнародний семінар, присвячений питанням адаптації підготовки землевпорядників та геодезистів в умовах пандемії COVID-2019.

 

     Його учасниками стали керівники факультетів (кафедр) цілої низки університетів Східної Європи (Польщі, Латвії, Литви, Молдови, Білорусі та України), де здійснюється підготовка землевпорядників і геодезистів. Разом вони намагалися ідентифікувати труднощі, з якими зіткнулися протягом 2020 року, а також зупинилися на перевагах та недоліках дистанційної і змішаної форм освіти.

     Учасники семінару дійшли висновку, що у майбутньому землевпорядну та геодезичну галузь чекає багато нових викликів. І пандемія COVID-2019 їх буде тільки підсилювати. Заклади освіти повинні вміти гнучко застосовувати нові методології і технологічні ідеї для подолання існуючих та нових проблем, та підходів, які будуть ефективними під час і після кризи.
     Підбиваючи підсумки міжнародної роботи за 2020 рік, вкотре хотілося б наголосити, що міжнародна діяльність продовжуватиме залишатися одним із пріоритетних напрямків розвитку факультету землевпорядкування. Вона відчутно впливає на імідж як факультету, так й університету загалом. А нові виклики – треба завжди розцінювати як нові можливості.

В'ячеслав Богданець,
доцент кафедри геодезії та картографії,
координатор міжнародних програм

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook