Відзначення 90-річного ювілею професора Валентина Андрійовича Яблонського

9 грудня 2020 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

     Вчора, 8 грудня 2020 року, виповнилось 90 років відомому вченому, педагогу, політичному діячу, доктору біологічних наук, професору, заслуженому діячу науки і техніки України, члену-кореспонденту Національної академії аграрних наук, дійсному члену Академії наук вищої школи України, народному депутату України другого скликання Валентину Андрійовичу Яблонському.

     Упродовж 22 років (з 1994 р. до 2016 р.) Валентин Андрійович працював на кафедрі  акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України і зробив величезний внесок у розвиток, кафедри, факультету ветеринарної медицини та університету: його лекції та лабораторні заняття завжди були зразком для співробітників кафедри і джерелом найсучасніших знань для студентів; ним було створено курс «Obstetrics, Gynecology and Biotechnology of Animal Reproduction» для англомовних груп; за редакцією В.А. Яблонського був написаний перший вітчизняний підручник з дисципліни «Ветеринарне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології», створено нову дисципліну «Методологія і методи наукових досліджень» та методичне забезпечення до неї; за його ініціативи вперше відкрито в університеті спеціалізовану вчену раду Д.26.004.13 із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальностями «Ветеринарне акушерство» та «Ветеринарна хірургія»; він є автором численних наукових та методичних праць, посібників, монографій, автобіографічно-публіцистичних книг тощо.

     Для відзначення ювілею професора на факультеті ветеринарної медицини була проведена відео-онлайн конференція «Спогади: з пережитого та незабутого» за участю колег і учнів професора, яку проводив завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин доц. О.А. Вальчук.

     На конференції з вітальним словом виступив декан факультету академік НААН М.І. Цвіліховський, який озвучив зміст Почесної грамоти, якою  ректор НУБіП України С.М. Ніколаєнко нагородив ювіляра.

     З привітанням виступив професор О.П. Мельник. Він зачитав зміст грамоти митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, який нагородив професора орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня.

     Тепло вітали ювіляра всі співробітники кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України, директор НДІ здоровя тварин професор Д.А.Засєкін, завідувач кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька доц. М.Д. Кучерук та професор кафедри О.М. Якубчак, академік Академії наук вищої школи України М.В. Патика, професор Я.С. Стравський (директор Тернопільської дослідної станції Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України), професор В.Ю. Стефаник  (завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького), учні з Подільського державного аграрно-технічного університету: проф. М.М. Желавський, доценти В.В. Горюк, О.О. Боднар та ін., декан факультету ветеринарної медицини Поліського національного університету доц. А.С. Ревунець, професор П.М. Скляров (Дніпровський державний аграрно-економічний університет), доц. Чекан О.М. (Сумський національний аграрний університет) та ін.

     З доповіддю на тему «Спогади: з пережитого та незабутого» (за мотивами його чергової автобіографічно-публіцистичної повісті) виступив ювіляр В.А. Яблонський, який, як завжди, палко, яскраво, змістовно та наглядно висвітлив події які відбувались у житті автора і  України упродовж останнього століття,  «…долаючи п’ять політичних систем – Поверсальської Польщі, «перших совітів», німецької окупації та міжвоєнних лихоліть, повоєнної відбудови та перебудови з тим, щоб в умовах Незалежної України реалізувати врешті сповна свій потенціал». Без сумніву, ми черговий раз стали свідками унікальної лекції професора, яких тепер не вистачатиме наступним поколінням студентів ветеринарної медицини. Однак, про ці події та багато іншого ми завжди зможемо дізнатись із книг професора «Сімдесят п’ята зима» (2005), «Нерозставлені акценти» (2010), «Епікриз» (2015), «Нескорена Волинь» (2017), «Спогади з пережитого та незабутого» (2019).       

     Доцент Лакатош В.М.


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook