Оперативний штаб НУБіП України працює безперервно!

9 грудня 2020 року
     І розпочнемо з гарячої інформації, яка щоденно збігається в штаб з гуртожитків, факультетів, інститутів, підрозділів і, навіть, з місць проживання членів колективу. На сьогодні маємо вже біля 200 тих, хто захворів на коронавірус з лабораторним ПЛР підтвердженням або підозрою на нього!

     Наголошуємо всім керівникам на необхідності подальшого своєчасного щоденного інформування штабу про абсолютно кожний випадок захворювання на коронавірус, обов'язково підтверджений тестуванням і висновком лікаря сімейної медицини та листом тимчасової непрацездатності! Нагадуємо адресу поштової скриньки для відправлення даних Вашого щоденного моніторингу: educ_vice-rekt@ nubip.edu.ua. Надсилати потрібно і дані про всіх з підозрою на захворювання коронавірусом! Також необхідно знати реальну ситуацію буквально стосовно кожного із Ваших підлеглих – хто вже перехворів, хто хворіє, у кого підозра на коронавірус, а хто здоровий.

     Оперативний штаб детально проаналізував ситуацію і відпрацював ряд конкретних рекомендацій. Так закцентовано на необхідності нагального дотримання керівництвом і студентами на факультетах всіх базових антикоронавірусних вимог (дистанційний температурний скринінг усіх присутніх, безпечна дистанція, допустима кількість людей, відповідна площа приміщення, індивідуальні засоби захисту, дезінфекційні міроприємства та ін.) при врученні дипломів про освіту студентам-випускникам магістратури 2-го року навчання. Дано також вказівку завідуючому кафедри фізичного виховання забезпечити профілактичні дезінфекції ігрової зали спортивного манежу університету до початку і після закінчення ігор 2-ої ліги першості України, відповідно офіційному календарю чемпіонату.

     За порадою вчених університету помірковано потрібно підійти до вирішення питання вакцинації проти грипу та інших вірусних інфекцій і робити її добровільно й тільки після консультації з лікарем сімейної медицини. А от при виникненні дихальної недостатності, як з'ясували вчені, потрібно боротись не лише з пневмонією і забезпечувати киснем, а боротися з зсіданням крові в судинах легенів. Більше того, з метою профілактики згущення крові, вони рекомендують в коронавірусний період, особливо людям старшого і похилого віку, прийом препаратів. які розріджують кров. Це можуть бути, навіть, ін'єкційні препарати, такі як клексан, неопарин, які вводяться в підшкірно в жирову ділянку брюшної стінки.

     Оперативний штаб обговорив перспективи введення в університеті, відповідно постанові уряду України, можливого локдауну. Відбулось обговорення і багатьох інших практично важливих питань. Про деякі надамо інформацію нижче. А наразі відмітимо, що відтоді як в Національному університеті біоресурсів і природокористування України був створений Оперативний штаб з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження, він працює вже майже 10 місяців. Велика вдячність кожному члену штабу за самовідданість Alma Mater і сумлінну працьовитість!

     Наголошуємо на необхідності запровадження ще більш жорстких організаційних заходів щодо мінімізації соціальних контактів. Надзвичайно актуальним залишається дистанційний температурний скринінг на входах в кожне колективне приміщення, дотримання носіння індивідуальних захисних медичних масок і дезінфекційних вимог. В гуртожитках студентського містечка і скрізь на робочих місцях, усіх з найменшою підозрою на ГРВІ необхідно ізолювати і забезпечити необхідну консультативну медичну роботу. Подальше зростання кількості хворих призводить до заповнення лікарень і може призвести до колапсу медичної системи. Трапляються вже зараз випадки, коли не вдається попасти на прийом або навіть зв'язатися по телефону з лікарями сімейної медицини. І хоча зазвичай наголошується на недопустимості самолікування, в даному випадку, при недоступності медичної допомоги, це вже не підлягає обговоренню. Обставини диктують! Тому Оперативний штаб, за участю лікарів, розробив актуальні лікувальні рекомендації на випадок коли неможливо отримати медичну допомогу.

     При підозрі на вірусне захворювання Covid-19 (прояви респіраторного захворювання з високою температурою і погіршенням загального стану з порушенням смакових відчуттів) обгрунтоване застосування: 1 – етіологічного (направленного на причину, тобто збудника захворювання вірусу) лікування. Це група противірусних препаратів – аміксин IC, амізон, ремседивір, озельтамівір, фавіпіравір, епумізумаб, гідроксихлорохін та інші. Дози і способи прийому необхідно скрупульозно вивчити в анотаціях до конкретних препаратів. 2 – патогенетичне лікування, направлене на механізм розвитку захворювання. В даному випадку це боротьба з легеневою недостатністю – оксигенотерапія киснем, відхаркуючі засоби: АЦЦ, аміксин, амброксол; і боротьба зі згущенням крові: аспірин, ксарелто, магнікор, аспекард, гінкго білоба, енгістол! 3 – симптоматичне лікування.

     При високій температурі необхідний прийом парацетамолу або ібупрофену. В разі загального тяжкого стану необхідно прийняти глюкокортикостероїдні препарати: дексаметазон, гідрокортизон, метилпреднізолон, преднізон. Звісно, що при насморку потрібні краплі в ніс, при болі в горлі найкраще розсмоктувати стрепсілс-інтенсив і полоскати зів содовим з фурациліном розчином, при трахеально- бронхіальному запаленні – спреї: інгаліпт, каметон. При інтоксикації потрібні препарати типа смекти, регідрона і щільне питво. Рекомендуються вітаміни В, А, Д та інші. Існує твердження, що в легенях коронавірус знищується інгаляціями 40 - 60% спиртовим розчином. Застосування антибіотиків доцільне тільки в разі розвитку бактеріальних ускладнень Це цефтриаксон, ампіцилін, азитроміцин. Ці рекомендації виняткові, приблизні, далеко неповні, не враховують індивідуальностей хворого! Тому постарайтесь в будь-якому випадку отримати професійне медичне лікарняне лікування! І будьте здорові!

Вячеслав Крупка,
член Оперативного штабу,
головний лікар, директор Оздоровчого центру,
лікар вищої категорії  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook