Відеолекторій «Історія української писемності»

7 грудня 2020 року

3 грудня викладачі української мови Оксана Бажан, Оксана Федоровська, Валентина Гапонова та викладач історії України Олена Куракіна провели в онлайн-режимі відеолекторій на тему: «Історія української писемності». Студентам матеріали демонстрували через відеозв’язок, використовуючи систему Discord.

Вступне слово виголосила Оксана Федоровська, звернувши увагу на те, що українська мова у процесі історичного розвитку удосконалювала орфографічні, пунктуаційні, стилістичні, лексичні, граматичні, акцентуаційні норми, виформовувала мелодійність слова, яке своїм звучанням зачаровувало, надихало на творчі процеси, дарувало позитивні емоції, формувало естетичний смак.

Валентина Гапонова проаналізувала літературні пам’ятки, які прозоро пролили світло на фонетичні особливості української мови. Було згадано поему «Слово о полку Ігоревім» невідомого автора, «Київський літопис» та «Галицько-Волинський літопис».

Оксана Бажан підкреслила особливості становлення українського правопису від минулих часів до сьогодення.

Відео, яке транслювалося, розкрило перспективність різнобічних поглядів лінгвістів щодо розвитку української мови, зокрема підходів до періодизації,  до багатоаспектності аналізу чинників мовної еволюції, до оцінки функцій літературної мови в часовому й локальному дискурсі.

Окрім того, студентів заінтригували завдання, які репрезентували їхні знання та вміння. Також було обговорено особливості розділу «Фонетика».

Отже, відеолекторій ознайомив з історичними періодами розвитку української мови, розкрив завуальовані мовні глибинки, навчив цінувати рідне слово, народжене з чорнозему, любистку та дніпровської води.

 Оксана Бажан, к.філол. наук,

викладач української мови та літератури

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook