Лекція-спогад від викладачів юридичного факультету до Дня пам’яті жертв голодомору - онлайн

28 листопада 2020 року
     Сьогодні всі українці вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років, переосмислюючи нашу історію, її трагічні сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з таких найстрашніших сторінок — Голодомор, який призвів до небачених у світі безневинних жертв.

     27 листопада 2020 р. на юридичному факультеті було проведено лекцію-спогад у пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, яку організувала доцент кафедри теорії та історії держави і права Ірина Єрмоленко. На початку заходу, до якого приєдналося понад 100 учасників, вона запросила на онлайн-екскурсію до Національного музею Голодомору-геноциду, який зберігає пам’ять про жертв Голодомору та висвітлює історію геноциду української нації в 1932–1933 р.р. та є центром вшанування пам’яті мільйонів українців, убитих під час Голодомору. 

     У світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав тоді на долю України. Це страшне лихо зайшло в кожний куточок нашої країни, в кожний регіон, в кожне місто, в кожну сім’ю. Одним з таких регіонів є Чернігівщина, про яку в своєму виступі після екскурсії розповіла кандидат педагогічних наук, доцент кафедри правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін Національного університету «Чернігівська політехніка» Ірина Карпова, яка разом зі студентами першого курсу спеціальності “Правоохоронна діяльність” Катериною Дворниченко, Сніжаною Павловою, Кариною Корогод приєдналися до заходу.
     У своєму виступі Ірина Карпова звернула увагу на причини Голодомору в Україні, й, зокрема, на Чернігівщині, виокремила причини селянських повстань проти радянської влади в 20-х – на початку 30-х р.р., підкресливши, що Чернігівщина була одним із важливих центрів селянської війни, в якій активну участь брали й жінки. Такими причинами стали: особливості проведення суцільної колективізації та заготівель сільськогосподарської продукції (серед якої перше місце посідало не збіжжя, а картопля); режим чорних дощок в краї; особливості перенесення голоду не лише мешканцями сіл, а й міст Чернігівщини – Ніжина, Прилук, а також м. Чернігова.
     Доповідач підкреслила, що жертвами Голодомору на Чернігівщині стали 363 тис. осіб (статистика з урахуванням територій Сумщини, які на той час були в складі Чернігівської області), а безпосередньо на Чернігівщині в сучасних кордонах області – 230 тис. людей.
     Ірина Карпова, також розповіла про традиції дослідницької роботи з вивчення Голодомору на Чернігівщині, яку проводять викладачі та студенти чернігівських вишів, зокрема, НУ “Чернігівська політехніка”. Здобувачі вищої освіти університету Катерина Дворниченко, Сніжана Павлова та Карина Корогод ознайомили зібрання зі спогадами очевидців, яких вони опитували.
     Власними дослідженнями часів голодомору поділилися і студенти юридичного факультету НУБіП Влад Слива, Остап Свищук та Анастасія Василевська. 

     До глибини душі вразила всіх присутніх поезія Павла Тичини у виконанні студентки першого курсу Аліни Гузик.

     З плином часу завжди приходить переосмислення трагічних сторінок історії кожного народу. Не є виключення в цьому і український народ. Сміливішає наша пам’ять, мужніє душа, розковується свідомість, звільнена від страху. На десятиліття можна засекретити архіви, приховати викривальні документи, замести сліди злочинів, переписувати історію. Але з пам’яттю народу нічого не вдієш. Книга пам’яті в душі кожного українця – як данина жертвам Голодомору.
     Від моменту вчинення злочину минуло 87 років. Традиційно о 16:00 в День голодомору ми запалюємо свічки у вікнах своїх будинків, біля меморіалів пам’яті жертв Голодомору-геноциду по всій Україні та за кордоном горять свічки. Це прояв єднання нашого болю, нашої пам’яті, нашої шани.

 


Олена Яра,
декан юридичного факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook