26 листопада 2020 року розпочала роботу ІV Міжнародна науково-практична конференція «ІНКЛЮЗИВНИЙ РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ, МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ ТА РОЛЬ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ»

27 листопада 2020 року

26 листопада 2020 року
ON-LINE (ZOOM)

 

26 листопада 2020 року кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту на чолі з членом-кореспондентом НАН України, д.е.н., професором Шинкарук Лідією Василівною вже вчетверте поклала на себе функції організатора Міжнародної науково-практичної конференції «ІНКЛЮЗИВНИЙ РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ, МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ ТА РОЛЬ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ»

Ще у 2017 році кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України було започатковано проведення щорічних міжнародних конференцій, основною темою обговорення яких були питання, пов’язані з інклюзивним розвитком економіки України в умовах світових трансформаційних процесів та формування нового укладу. До участі у таких конференціях запрошувались відомі світові та вітчизняні вчені, політики та бізнесмени, а сам формат конференції перетворився на площадку для зустрічі вчених та підприємців для пошуку нових шляхів відповіді на глобальні виклики.

Цьогоріч, беручи до уваги вимоги щодо необхідності дотримання карантину в умовах пандемії COVID-19, IV Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору» вперше була проведена в онлайн режимі. Співорганізаторами конференції стали Поморська Академія (м. Слупськ, Польща), Хайфський університет (Ізраїль), Центр бізнес інновацій та трансформацій, Skarb&Statok Finance, Soft Bank With Hard Skills. Завдяки плідній роботі, у дистанційному режимі знову вдалося забезпечити віртуальну робочу зустріч представників світової науки, вчених та дослідників, з одного боку, та представників бізнесу, з іншого.

Серед почесних гостей були присутні гості з Ізраїлю, Польщі, Грузії, відомі вчені та дослідники з українських університетів - Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного авіаційного університету, Державного університету телекомунікацій, Київського національного університету культури і мистецтв, Київського національного університету технологій та дизайну, Донецького державного університету управління та інших вузів.

У ході роботи конференції було обговорено різноманітні проблеми, які пов’язані з особливостями та ризиками інклюзивного розвитку агропродовольчого сектору в умовах пандемії, з продовольчою безпекою, з інвестиційними можливостями та соціоекономічними чинниками інклюзивного розвитку економіки України.

Першою взяла слово модератор конференції, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук, яка урочисто відкрила захід словами, що задали загальні орієнтири подальшої дискусії між учасниками конференції. На думку Лідії Шинкарук, однією з найактуальніших проблем в умовах викликів пандемії є саме підвищення рівня інклюзії економіки України у світовий економічний простір.

Далі з вітальним словом до учасників конференції звернулася представниця Хайфського університету Аліна Свечкіна, яка висловила думку, що чудово, що у «непрості часи пандемії проводяться такі заходи». На її думку, українська наука володіє одними з найкращих спеціалістів у всьому світі та має значні надбання. Шляхом збільшення публікаційної активності та через проведення подібних конференцій потрібно підвищувати інтерес світової спільноти до таких надбань. Аліна Свечкіна запросила представників кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту до розробки спільних проєктів, під які є можливість отримати фінансування з Ізраїлю. Власне, Ізраїль є на сьогодні країною з найжорсткішими «локдаунами» та суворими заборонами щодо переміщення та зустрічей громадян оффлайн: закритими є університети, школи, туристичні зони, зони відпочинку. Водночас, держава є соціально-орієнтованою, а громадяни постійно отримують допомогу. Економіка країни тримається на розвиненому високотехнологічному секторі та науці.

Вітання до учасників конференції продовжив декан факультету аграрного менеджменту, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Дмитрович Остапчук. Він привітав з відкриттям IV Міжнародної науково-практичної конференції «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору» та зазначив, що це є чудова нагода для спільної роботи, обговорення актуальних проблем інклюзивного розвитку. На думку Анатолія Остапчука, потрібно терміново модернізувати аграрну галузь та вивести її на новий рівень через зростання інклюзивної складової розвитку аграрного сектору, зменшення бідності, акценті на соціальних цілях.

Підтримуючи загальний тон дискусії, Лідія Шинкарук зазначила, що Україна, в цілому, гідно відповідає на виклики пандемії, зокрема, через широке впровадження хмарних технологій у навчальний процес. У цьому аспекті українська освіта не відстає від розвинених країн світу, і цим можна пишатися. Загалом, у своїй доповіді Лідія Шинкарук акцентувала увагу на можливостях інклюзивного розвитку та продовольчій безпеці в умовах пандемії. На її думку, інклюзивні проблеми тісно пов’язані з проблемами пандемії, і тільки через розвиток високотехнологічних галузей можна їх вирішити, однак, на жаль, в Україні все ще переважає сировинна спрямованість виробництва.

Представник польської університетської спільноти Pietrek Grzegorz охарактеризував ситуацію з коронавірусом на його Батьківщині, розповів яким чином організовується навчання в Польщі в умовах пандемії та висловив сподівання, що наступна зустріч буде оффлайн, а коронавірус буде подоланий. Варто відзначити, що Pietrek Grzegorz уже не перший рік бере участь у даній конференції: він був учасником та доповідачем минулого року, для чого особисто приїжджав до столиці України.

В своєму виступі к.е.н., доцент Київського національного університету технологій та дизайну Талят Бєлялов зауважив на важливості розвиту та співпраці науки і бізнесу та розширенні підприємницьких можливостей для студентів.

Пан Георгій Сігуа, доктор економіки, старший науковий співробітник Інституту економіки Тбіліського держуніверситету ім.І.Джавахішвілі зупинився на проблемах розвитку фінансового сектору та монетарних викликах в умовах пандемії. Регулювання фінансових та монетарних процесів було і залишається одним з ключових напрямків діяльності урядів країн. Тетяна Майорова, д.е.н., професор з Київського економічного університету імені В.Гетьмана погодилася з паном Сігуа і зазначила, що поки що політика уряду України не сприяє покращенню ситуації, неохоче здійснюються інвестиції, в тому числі в аграрну сферу, обмеженим є доступ до державних програм малого та середнього бізнесу. Крім того, на її думку, зберігається звичка українських бізнесменів працювати «в тіні».

Далі слово взяла д.е.н., доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Марина Дєліні. Її доповідь стосувалась ключових тенденцій, які «підсвітила» коронакриза, зокрема це різке збільшення конкуренції на ринку праці.

Стосовно питань гендерної рівності та результативності бізнесу висловилась к.е.н., доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Ірина Титарчук.

Наприкінці конференції завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор Лідія Шинкарук подякувала всім учасникам конференції, а студентів, які брали участь, запросила до вступу на магістерську програму «УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ТА МІЖНАРОДНИМИ ПРОЕКТАМИ».

Як уже зазначалося вище, організація подібних заходів є площадкою для зустрічей науковців та бізнесменів. Тож бажаємо успіхів кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту на цьому шляху!

Відеоматеріали конференції 


Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook